Debat

Organisationer: Trods bred opbakning vil regeringen ikke give hjemløse ret til at bestemme over eget liv

Hvis vi skal reducere antallet af hjemløse, kræver det, at hjemløse får ret til selvbestemmelse i omlægningen af hjemløseindsatsen. Men selvom der har været bred enighed om det, ser det ikke ud til, at de gode toner forvandles til handling, skriver ni organisationer på hjemløseområdet.

Med en selvbestemmelsesordning for mennesker i hjemløshed kan vi give den hjælp og værdighed, de har manglet alt for længe. Men det vil regeringen ikke være med til, skrive ni organisationer.
Med en selvbestemmelsesordning for mennesker i hjemløshed kan vi give den hjælp og værdighed, de har manglet alt for længe. Men det vil regeringen ikke være med til, skrive ni organisationer.Foto: Arthur J. Cammelbeeck/Altinget
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Er det fair, at mennesker i hjemløshed, nogle af de mest udsatte her til lands, ikke har ret til selv at bestemme over eget liv? Det spørgsmål er der ikke to svar på. I hvert fald ikke, hvis du spørger os – ni organisationer på hjemløseområdet. For retten til selvbestemmelse er helt grundlæggende. Og man holder ikke op med at have en mening, selvom man mangler et hjem.

Vi stiller spørgsmålet, fordi vedtagelsen af lovforslaget om omlægningen af hjemløseindsatsen står for døren. Og vi stiller det, fordi vores bekymring vokser. Det ser nemlig ud til, at mennesker i hjemløshed ikke får ret til selv at bestemme, hvem der skal levere den vigtige bostøtte.

Afsendere

Indlægget er skrevet af: 

  • Jeanette Bauer, chef, Kirkens Korshær
  • Peder Meisner, generalsekretær, KFUMs Sociale Arbejde
  • Robert Olsen, forstander, Kofoeds Skole
  • Ole Mikkelsen, direktør, WeShelter
  • Jon Krog, branchedirektør, Selveje Danmark
  • Ann-Sofie Bech von Hielmcrone, generalsekretær, KFUK’s Sociale Arbejde
  • Christian Bjerre, generalsekretær, Blå Kors Danmark
  • Ask Svejstrup, sekretariatsleder, SAND – De hjemløses landsorganisation
  • Majken Fuglsang, konstitueret forstander, Mændenes Hjem

Selvom det er det mest værdige. Selvom det er det enkelte menneske i hjemløshed, der bedst kender egen situation og ved, hvem der er tillid til. Og selvom det vil have stor betydning for virkningen af indsatsen.

Gode toner forvandles ikke til handling
Selvbestemmelse og udgangspunktet i den enkeltes behov er helt centrale dele af Housing First-tilgangen, som for alvor rulles ud med omlægningen af hjemløseindsatsen. Hvor mennesker i hjemløshed tilbydes en bolig først kombineret med bostøtte til at klare tilværelsen. Til at gøre boligen til et varigt hjem.

Vores bekymring vokser, på trods af at tonerne ved 1. behandlingen af lovforslaget var gode. Fra både ordførere og social- og boligministeren. Der var bred opbakning til, at mennesker i hjemløsheds ønsker for eget liv skal tages alvorligt. Og til, at der skal være mulighed for at bygge videre på gode relationer. Men vores bekymring er ikke grundløs. Det ser nemlig ud til, at de gode toner ikke forvandles til handling.

For der er fra regeringens side ikke opbakning til et ændringsforslag, der netop sikrer en selvbestemmelsesordning for mennesker i hjemløshed. Som sikrer, at mennesker i hjemløshed kan få bostøtte af en medarbejder på et herberg, hvis det ønskes.

Årsagen til den manglende støtte til selvbestemmelse er en – ifølge ministeriet - markant merudgift. Hvad merudgiften præcis lyder på, og hvad den skal dække, savner vi dog fortsat svar på. Men vi kan konstatere, at regeringen her gentager et meget insisterende budskab fra Kommunernes Landsforening.

I bund og grund betyder selvbestemmelse, at vi kan tilbyde indsatser, som i langt højere grad rummer den enkelte – indsatser som virker, som er værdige

Jeanette Bauer m.fl.
Se faktaboks for afsendere

Selvbestemmelse kan reducere antal hjemløse
Det er ellers en ordning, som vi alle ni i samlet flok har efterlyst med lys og lygte. Og det er en ordning, der med stor fordel kan udvides, så der ikke kun skabes mulighed for at bygge videre på de gode og trygge relationer, mennesker i hjemløshed udvikler til medarbejdere på herberger, men også på de relationer, der ofte opstår til medarbejdere på varmestuer og andre sociale tilbud. Før, under og efter hjemløsheden.

Vi har peget på det igen og igen. Og vi bliver ved. For i bund og grund betyder selvbestemmelse, at vi kan tilbyde indsatser, som i langt højere grad rummer den enkelte. Indsatser som virker, som er værdige, og som bringer mennesker ud af hjemløshed - hvilket er hele formålet med omlægningen af hjemløseindsatsen.

Skal vi ikke gøre det ordentligt fra start og skrive selvbestemmelse ind i loven? Og give mennesker i hjemløshed den hjælp og værdighed, de har manglet alt, alt, alt for længe. Så vi en gang for alle kan komme i mål med at reducere antallet af mennesker i hjemløshed markant. Så vi en gang for alle kan sikre, at hjemløshed i Danmark bliver en trist historie fra gamle dage.

Vi er i fællesskab ikke i tvivl: Selvbestemmelse for mennesker i hjemløshed er det eneste rigtige.

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Jeanette Bauer

Chef, Kirkens Korshær
cand.comm. i sundhedsfremme og kommunikation (RUC 2010), stud.theol. (KU 2003-2007), §1a-studerende sammesteds (2023-)

Peder Meisner

Generalsekretær, KFUMs Sociale Arbejde
Journalist (DMJX 1995), Master i Redaktionel Ledelse (Syddansk Uni. 2008)

Robert Olsen

Forstander, Kofoeds Skole, medlem, Rådet for Socialt Udsatte
sygeplejerske (1986)

0:000:00