S: Forbud mod at børnefamilier sættes på gaden

UDSÆTTELSER: Et stigende antal af danskere har ikke råd til at bo i deres hjem, og derfor foreslår Mette Frederiksen (S) et forbud mod at sætte børnefamilier på gaden. SF har kaldt ministeren i samråd.
Kasper Frandsen

Vi bliver nødt til at indføre et reelt forbud mod at sætte børnefamilier på gaden. Børn i Danmark skal ikke leve på gaden og blive revet væk fra deres skole og venner. Vi skal sikre, at alle danske børn har en varig bolig som ramme for deres opvækst.

Mette Frederiksen (S)
Socialordfører

Flere og flere danskere bliver sat på gaden, fordi de ikke kan betale deres husleje, trods løfter fra regeringen om at nedbringe antallet. Derfor kræver Socialdemokraternes socialordfører, Mette Frederiksen, handling omgående.

"Vi bliver nødt til at indføre et reelt forbud mod at sætte børnefamilier på gaden. Børn i Danmark skal ikke leve på gaden og blive revet væk fra deres skole og venner. Vi skal sikre, at alle danske børn har en varig bolig som ramme for deres opvækst," siger Mette Frederiksen.

I praksis forestiller Mette Frederiksen sig eksempelvis, at kommunerne kan indføre akutlejligheder, hvor børnefamilierne kan bo, hvis en udlejer sætter dem ud på grund af manglende huslejebetaling.

Fattigdomsproblem
Mette Frederiksen mener, at danskere, der bliver sat på gaden, er et fattigdomsproblem, som indenrigs- og socialminister Karen Ellemann (V) ikke gør noget for at bremse:

"Socialdemokraterne vil først og fremmest afskaffe de alt for lave sociale ydelser, og så skal der bygges flere almene boliger, som også danskere med lave indkomster har råd til at bo i."

Hun bakkes op af SF's boligordfører, Nanna Westerby.

"Vi skal have sat en stopper for den fattigdom, der gør, at mennesker ikke har råd til huslejen. SF vil for eksempel afskaffe starthjælpen og kontanthjælpsloftet, der netop skaber fattigdom. Og vi vil lave en markant sænkelse af huslejerne i den almene sektor," siger Nanna Westerby.

Dokumentation
Samrådsspørgsmålene fra SF er:

Ifølge Berlingske Tidende har flere boligselskaber sat 30-40 procent flere lejere på gaden i forhold til 2008. Hvad vil ministeren gøre for at stoppe den voldsomme udvikling?

Ifølge adm. direktør Michael Demsitz fra Boligkontoret Danmark, som administrerer 20.000 boliger overalt i Danmark, skal årsagen til de mange udsættelser findes i den økonomiske krise. »Familierne på overførselsindkomster er blevet klemt de senere år,« mener han. Tror ministeren på denne baggrund, at redskaberne i L92 er nok til at få antallet af udsættelser til at falde?

Ministeren udtaler til Berlingske Tidende, at de nye redskaber, som kommunerne fik per 1. juli, bør have tid til at virke. Hvor længe er ministeren parat til at vente på effekten, før der gribes ind med nye tiltag?

Altinget logoBy og Bolig
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget by og bolig kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00