Villum Fonden og Realdania: Lavere CO2-udledning fra byggeriet er tvingende nødvendigt
Kun i samarbejde kan vi få nedbragt byggebranchens enorme ressourceforbrug og affaldsproduktion. Omstillingen haster, for klimaforandringerne venter ikke. Men vi kender allerede i dag til flere måder, hvorpå byggeriet kan mindske mængden af CO2, skriver Stig Hessellund og Michael K. Rasmussen.
Stig Hessellund og Michael K. Rasmussen
Hhv. projektchef, Realdania og projektchef, Villum FondenTirsdag 28. marts har Danmark opbrugt sin andel af Jordens ressourcer for hele 2023. Ifølge Earth Overshoot Day forbruger vi i Danmark klodens ressourcer fire gange hurtigere, end Jorden kan bære. Hvert år. Dermed er Danmark relativt set verdens syvende største bidragsyder til global opvarmning og klimaforandringer.
En stor del af den samlede CO2-udledning stammer fra byggeriet, ligesom det byggede miljø står for et enormt ressourceforbrug og affaldsproduktion. De fleste aktører i det byggede miljø i Danmark er da også klar over, at vi bliver nødt til at gøre noget anderledes – ikke bare engang i fremtiden, men nu.
Hvis vi fortsat ønsker at bygge det samme antal kvadratmeter som i dag, skal byggebranchen ifølge forskere bag det nye værktøj Reduction Roadmap reducere CO2-udledningen med 96 procent over en periode på 7-14 år.
Omstillingen haster. Det er ikke nemt, men det er tvingende nødvendigt, at alle, der beskæftiger sig med det byggede miljø, arbejder aktivt sammen, for klimaforandringerne venter ikke.
Stig Hessellund og Michael K. Rasmussen
Hhv. projektchef, Realdania og projektchef, Villum Fonden
Svært og tvingende nødvendigt
Hvordan kan vi udnytte de bygninger, vi allerede har? Hvordan kan omstillingen til cirkulært byggeri være med til at mindske det store klima- og miljømæssige aftryk? Og hvordan kan vi bygge nye boliger med et markant mindre klima-aftryk.
Bygninger, der samtidig er sunde, og attraktive boliger, som mennesker har lyst til at bo i. Det skal hele branchen forsøge at finde svar på. Heldigvis er der flere håndtag, vi kan dreje på.
Det handler ikke kun om materialer og metoder. Vi må også overveje nye boformer og forskellige boligstørrelser. Så vi udvikler boliger med en variation, som passer til forskellige livsfaser og levemåder. Måske kan vi endda være med til at skabe nye fællesskaber og forebygge ensomhed, som er en anden af tidens store udfordringer.
Omstillingen haster. Det er ikke nemt, men det er tvingende nødvendigt, at alle, der beskæftiger sig med det byggede miljø, arbejder aktivt sammen, for klimaforandringerne venter ikke, og løsninger og viden findes allerede til at tage de første skridt.
I dag udleder boligbyggeri i gennemsnit 9,6 kilo CO2 per kvadratmeter om året, men vi kender allerede i dag til flere eksempler, hvor byggeriet når ned under fire kilo CO2 per kvadratmeter. Milevidt fra den nye grænse i Bygningsreglementet på 12 kilo CO2 per kvadratmeter. Så det er bare at komme i gang.
Fælles om viden og innovation
Sidste forår lancerede Villum Fonden og den filantropiske forening Realdania initiativet 'Boligbyggeri fra 4 til 1 planet' med en klar målsætning: At reducere hele branchens klimaaftryk fra boligbyggeri til en fjerdedel. Svarende til 2,5 kilo CO2 per kvadratmeter.
Ni private bygherrer og almene boligorganisationer, samt udvalgte husbyggere, er nu i gang med at eksperimentere og bygge de eksempler, som kan vise hele branchen, hvordan vi kan bygge nye boliger med et 75 procent lavere klimaaftryk. Det er en ambitiøs udfordring. Ved at samle eksperter, bygherrer, arkitekter, rådgivere og entreprenører, dele viden og arbejde sammen, tror vi på, at vi kan gøre byggebranchen grønnere.
Vi skal samarbejde om at skabe ny viden og innovation, og vi forsøger med Villum Fonden og Realdanias initiativ at bidrage med en stribe konkrete løsninger og gode eksempler, der forhåbentlig kan inspirere aktører på tværs af branchen til at tage de næste vigtige skridt. Alle gode tiltag og eksperimenter – store som små – der gør fremtiden grønnere, er nødvendige og vigtige.