Heidi Bank
 svarer 
Kaare Dybvad Bek

Heidi Bank (V) spørger indenrigs- og boligministeren, Kaare Dybvad Bek, hvordan store kapitalbindinger vil påvirke kommunernes økonomi, manøvrerum og kommende kommunalpolitiske prioriteringer

Ministersvar er robotgenereret indhold, der oprettes automatisk på basis af Folketingets database over de spørgsmål, der stilles af Folketingets medlemmer og besvares af regeringens ministre. Overskrifterne er skrevet af Altinget. Altinget tager forbehold for fejl i indholdet.

L 136, Spørgsmål 6
Implikationen af lovforslaget er store kapitalbindinger, jf. oversigten over økonomiske konsekvenser. Hvordan vil det påvirke kommunernes økonomi, manøvrerum og kommende kommunalpolitiske prioriteringer?

Svar fra onsdag den 20. april 2022
”Implikationen af lovforslaget er store kapitalbindinger, jf. oversigten over økonomiske konsekvenser. Hvordan vil det påvirke kommunernes økonomi, manøvrerum og kommende kommunalpolitiske prioriteringer?” Svar:

Af tabel 3 i lovforslagets almindelige bemærkninger pkt. 4 fremgår det, at kommunernes udbetalinger (efter fortrængning) af grundkapitalindskud og grundkøbslån skønnes at udgøre i alt knap 25 mio. kr. i 2022 og vokse til knap 200 mio. kr. i 2025, forudsat at de foreslåede puljer udnyttes fuldt ud. Såvel kommunalt grundkapitalindskud som kommunalt grundkøbslån er udlån, der indgår i finansieringen af almene nybyggerier. Der er således tale om en langsigtet kapitalanbringelse, der ikke er omfattet af kommunale udgiftslofter, men som påvirker kommunernes likviditetsforhold, og dermed alt andet lige indebærer, at der er færre midler til rådighed for andre kapitalanbringelser mv.
0:000:00