Peter Juel-Jensen
 svarer 
Christian Rabjerg Madsen

Peter Juel-Jensen (V) spørger indenrigs- og boligministeren, Kaare Dybvad Bek,, om ministeren vil kommentere Balance Danmarks forslag om en fondsmodel

Ministersvar er robotgenereret indhold, der oprettes automatisk på basis af Folketingets database over de spørgsmål, der stilles af Folketingets medlemmer og besvares af regeringens ministre. Overskrifterne er skrevet af Altinget. Altinget tager forbehold for fejl i indholdet.

L 154, Spørgsmål 1
Vil ministeren kommentere Balance Danmarks forslag om en fondsmodel, jf. L 154 - bilag 4, og herunder svare på om ministeren er indstillet på at inddrage forslaget i lovforslaget?

Svar fra onsdag den 4. maj 2022
”Vil ministeren kommentere Balance Danmarks forslag om en fondsmodel, jf. L 154 bilag 4, og herunder svare på om ministeren er indstillet på at inddrage forslaget i lovforslaget?” Svar:

Det er meget positivt, at Balance Danmark arbejder for at fremme bosætningen i landsbyerne, og Balance Danmarks forslag vedrørende tilflytterhuse er et godt initiativ, der indeholder nogle af de samme elementer som den kommunale bosætningsordning i lovforslag L 154 om økonomisk støtte til styrket indsats i bymidter samt kommunal udlejning af fast ejendom.

Balance Danmarks forslag går bl.a. på, at kommunerne skal have mulighed for at indskyde grundkapitalen helt eller delvist med midler fra landsbyfornyelsespuljen i en fond, som skal finansiere bosætningshusene (tilflytterboligerne). Derved vil staten finansiere en andel af indskuddet.

Jeg kan i den forbindelse oplyse, at kommunerne allerede i dag kan få tilskud fra landsbyfornyelsespuljen til at opkøbe nedslidte ejendomme med henblik på istandsættelse og renovering, og disse ejendomme kan kommunerne efter det fremsatte lovforslag udleje som bosætningshuse. På den måde har kommunerne mulighed for at få støtte fra landsbyfornyelsespuljen til etablering af bosætningshuse.

Det er min opfattelse, at dette vil være den mest hensigtsmæssige konstruktion for ordningen, hvor det er kommunerne, som står for selve udlejningen og vurderingen af behovet for at tiltrække tilflyttere. Hjemlen til udlejning af bosætningshuse skabes netop af hensyn til den kommunale interesse i at tiltrække tilflyttere.

Jeg vil dog understrege, at der intet er til hinder for, at kommunerne samarbejder med lokale private foreninger og lign. i arbejdet med udlejning af bosætningshuse. Det kan jeg tværtimod kun opfordre kommunerne til.
0:000:00