Heidi Bank
 svarer 
Christian Rabjerg Madsen

Heidi Bank (V) spørger indenrigs- og boligministeren, Christian Rabjerg Madsen, hvor mange projekter forventer ministeren, at den nye regel skal anvendes på m.v.

Ministersvar er robotgenereret indhold, der oprettes automatisk på basis af Folketingets database over de spørgsmål, der stilles af Folketingets medlemmer og besvares af regeringens ministre. Overskrifterne er skrevet af Altinget. Altinget tager forbehold for fejl i indholdet.

L 136, Spørgsmål 17
Jf. ministerens ændringsforslag, hvor ministeren i en tidsbegrænset periode gives mulighed for at fastsætte regler om godkendelse af den anskaffelsessum, der gælder på godkendelsestidspunktet, som overskrider maksimumsbeløbet med op til 20 pct., hvor mange projekter forventer ministeren, at den nye regel skal anvendes på, og hvor stort vurderes omfanget af den samlede forventede overskridelse i disse projekter?

Svar fra onsdag den 1. juni 2022
”Jf. ministerens ændringsforslag, hvor ministeren i en tidsbegrænset periode gives mulighed for at fastsætte regler om godkendelse af den anskaffelsessum, der gælder på godkendelsestidspunktet, som overskrider maksimumsbeløbet med op til 20 pct., hvor mange projekter forventer ministeren, at den nye regel skal anvendes på, og hvor stort vurderes omfanget af den samlede forventede overskridelse i disse projekter?” Svar:

Det høje aktivitetsniveau i bygge- og anlægsbranchen har medført stigende priser på byggematerialer, hvilket vanskeliggør opførelsen af alment nybyggeri inden for det lovbestemte maksimumbeløb. I forbindelse med finanslovsaftalen for 2022 blev der skabt mulighed for, at almene boligorganisationer med kommunalbestyrelsens godkendelse kan udskyde udbud og indberetning af skema B med op til 36 måneder med henblik på at afvente, at presset i bygge- og anlægssektoren skal aftage. Der er imidlertid en række projekter, som er langt i planlægningen, og som blev fanget af de pludseligt stigende priser i løbet af efteråret 2021.

Der er behov for at undersøge aktivitetsvirkningen af en eventuel midlertidig forhøjelse af maksimumsbeløbet i en arbejdsgruppe hen over sommeren 2022.

Arbejdsgruppen vil skulle undersøge antallet af projekter, antallet af boliger og det beløb, hvormed anskaffelsessummen kan forhøjes, og som det samtidig er forsvarlig at gennemføre i den nuværende økonomiske situation. Det bemærkes i den forbindelse, at BL i en analyse fra februar 2022 kom frem til, at omkring 1.400 almene boliger enten var opgivet eller sat i stå som følge af situationen i bygge- og anlægssektoren.
0:000:00