svarer 
Jeppe Bruus

Skatteudvalget spørger skatteministeren, Jeppe Bruus, om kommentar til henvendelsen af 15/5-23 fra Just Worm

Ministersvar er robotgenereret indhold, der oprettes automatisk på basis af Folketingets database over de spørgsmål, der stilles af Folketingets medlemmer og besvares af regeringens ministre. Overskrifterne er skrevet af Altinget. Altinget tager forbehold for fejl i indholdet.

L 114, Spørgsmål 8
Ministeren bedes kommentere henvendelsen af 15. maj 2023 fra Just Worm, jf. L 114 bilag 11.

Svar fra onsdag den 17. maj 2023
Henvendelsen omhandler de landbrugsejendomme mv., der i forbindelse med overgangen til det nye ejendomsvurderingssystem omkategoriseres til ejerboliger eller erhvervejendomme. Det anføres bl.a. i henvendelsen, at omkategoriseringen resulterer i, at ejendomsskatterne stiger med op til 9 gange, og at der herudover vil blive opkrævet ejendomsværdiskat af landbrugsjorden. Det anføres herudover, at dette kun gælder landbrugsejendomme mv. med et jordareal på under 15 hektar, hvilket er konkurrenceforvridende, da landbrugsjord bør beskattes ens uanset arealstørrelsen.

For at undgå, at ovennævnte fører til en udvikling imod færre landbrug, foreslås det i henvendelsen, at omkategoriseringen af landbrugsjord suspenderes, og at man i stedet fjerner landbrugets særlige vurderings- og skatteregler for stuehuse og stuehusgrundværdi og erstatter disse med regler om, at stuehusboligen inkl. grund beskattes som alle andre ejerboliger med grundareal indtil 1399 m 2 , mens ejendomme med et grundareal derover som hidtil alene beskattes med grundskyld som landbrugsjord. Herved vil der i vurderinger af landbrugsejendomme alene ske en ændring af vurderingen af boliggrund, samtidigt med at der opnås ens beskatning af ejerboliger, uanset hvor de er placeret, og lighed i beskatningen af landbrugsejendomme.

Kommentar Der henvises til svaret på spørgsmål 1 til L 114, hvori der bl.a. redegøres for baggrunden og processen for omkategoriseringen af ejendommene, overgangsordningen for ejendomme, der omkategoriseres fra ejerbolig til landbrug mv. (eller omvendt), at den nye ejendomsskattelov (L 113) vil medføre en væsentlig nedsættelse af skattesatserne for både grundskyld og ejendomsværdiskat, samt at forligspartierne vil se på reglerne fremadrettet i form af et oplæg til ny kategori for naturejendomme.

0:000:00