Gåden for S: Hvornår er man egentlig rig?

BAGGRUND: S-formanden trækker sit parti i en globaliseringsskeptisk retning, vurderer forfatteren bag Thorning-bog, Noa Redington.
Foto: Lars Svankjær
Ole Nikolaj Møbjerg Toft

Jeg er blandt andet positivt indstillet over den såkaldte Tobin-skat, hvor alle grænseoverskridende finanstransaktioner beskattes med en lille afgift. Det vil kaste grus i maskineriet, det vil gøre det dyrere at foretage handler, der alene handler om spekulation.

Helle Thorning-Schmidt
Fra bogen Den første

Vi havde en periode i halvfemserne, hvor Danmark under en socialdemokratisk ledet regering privatiserede for meget af vores infrastruktur. Jeg går ind for privatisering, når det er ydelser man kan købe og som der er konkurrence på. Men der er ikke konkurrence på infrastruktur. Der løber ikke to jernbaner ved siden af hinanden.

Helle Thorning-Schmidt
Fra bogen Den første

Man kan ikke gennationalisere virksomheder, der er solgt. Men vi skal bruge vores erfaring og undgå, at vi fremover sælger infrastruktur, som er vital for vores samfund og danskerne.

Helle Thorning-Schmidt
Fra bogen Den første

Da Anders Fogh Rasmussen blev formand for Venstre, begyndte han langsomt men sikkert at vandre ind mod midten. Siden da er han utallige gange blevet konfronteret med citater fra sin neo-liberale runesten "Fra socialstat til minimalstat".

Men hvilke holdninger og kæpheste har Helle Thorning-Schmidt dysset ned, siden hun blev formand for Socialdemokraterne?

Ikke ret mange, vurderer politisk redaktør på Mandag Morgen Noa Redington. Han er aktuel med interviewbogen "Den første". Det er en 314 siders interviewbog med Helle Thorning-Schmidt, hvor hun kommer med sine bud på en socialdemokratisk fremtidsvision.

Med sin ultrakorte karriere i Folketinget på to måneder, før hun blev formand, var hun fri af tidligere personlige kæpheste - det tæller ikke, at hun i sin tidlige ungdom læste Land og Folk.

Så ikke problemerne komme
Men Noa Redington mener, at hun i den nye bog viser, at hun er blevet langt mere nuanceret i sin vurdering af problemerne ved globaliseringen, hvor hun før var blandt partiets overbeviste globaliseringsoptimister.

"I halvfemserne var Socialdemokraterne de første til at se mulighederne i globaliseringen for Danmark på grund af vores åbne økonomi og flexicurity-systemet. Men de opdagede for sent ulemperne, med indvandring som det mest markante eksempel, vurderer Noa Redington.

Kapitalfonde skal stækkes
Og i bogen kommer Helle Thorning-Schmidt med en række eksempler, hvor hun mener, at man har ladet globaliseringen udvikle sig for voldsomt.

"Hun kritiserer salget af TDC (solgt i 1998 under SR-regeringen, red.) og andre statslige virksomheder, ligesom hun kommer med en hård kritik af kapitalfondene. Det er en langt mere kritisk tilgang til globaliseringen, end vi har set tidligere," siger Noa Redington, der peger på, at partiet har fået strammet udlændingepolitikken siden.

Dokumentation

Om bogen:

Noa Redington:
Den første. En samtale med Helle Thorning-Schmidt.
314 sider,
249 kroner.
People'sPress.


Altinget logoChristiansborg
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget christiansborg kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00