Ministre gør op med politisk korrekthed

NYHED: Tre fremtrædende ministre afviser at følge PET's anbefalinger om at underspille sammenhængen mellem islamisme og terror.
Forsvarsminister Søren Gade (V): "I England taler man politisk korrekt, og erfaringerne viser, at det ikke løser noget som helst. Findes der et sted med fanatiske islamister, så er det der."
Forsvarsminister Søren Gade (V): "I England taler man politisk korrekt, og erfaringerne viser, at det ikke løser noget som helst. Findes der et sted med fanatiske islamister, så er det der."Foto: Christian Alsing
Erik Holstein
Fakta

Den britiske eller den franske model:
Vejledningen "Sprogbrug og terrorbekæmpelse" fra Center fra Terroranalyse (CTA) under PET stammer tilbage fra starten af 2008, men blev først kendt i offentligheden i august. Vejledningen lægger sig snævert op af den britiske model, hvor man er usædvanlig forsigtig med at støde religiøse grupper.

Herover står den franske metode, der bygger på sekulære principper - og hvor man hverken på regeringsplan eller i efterretningshenseende tager særlige religiøse hensyn. 

I Danmark er flere toneangivende ministre helt på linje med franskmændene, mens en del af embedsværket - og ikke mindst fremtrædende PET-medarbejdere - er tilhængere af den britiske model.

Trods den britiske vilje til at tage religiøse særhensyn har der de senere år været både udførte og mislykkede islamistiske terrorhandlinger i England. Franskmændene har derimod undgået realiseret islamistisk terror de sidste mange år. 


Kilde: Altinget.dk

Flere af regeringens ideologiske profiler tager nu åbent afstand fra anbefalinger fra Politiets Efterretningstjeneste (PET), der ønsker en sproglig nedtoning af forbindelsen mellem terror og islamisme.

PET frygter, at det kan "stigmatisere muslimer", når terror fra f.eks. Al Qaeda bliver betegnet som islamistisk, og PET har anbefalet, at "man altid overvejer i hvor høj grad det bidrager til sammenhængen at bruge religiøst afledte termer til beskrivelsen af terror (f.eks. islamistisk)".  

PET's forslag om at undlade eller begrænse brugen af ord som islamisme, jihad, muhajedinere og fundamentalisme stammer fra analysen "Sprogbrug og terrorbekæmpelse", der blev offentlig kendt i august. Utilfredsheden med anbefalingerne blev i første omgang holdt internt i regeringen, men på direkte spørgsmål fra Altinget.dk har flere fremtrædende ministre nu valgt at bladet fra munden:

Altinget logoChristiansborg
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget christiansborg kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00