Ombudsmanden kritiserer ministerium

KRITIK: Det var i strid med offentlighedsloven, da Økonomi- og Erhvervsministeriet ændrede i dokumenter, før der blev givet aktindsigt.
Christian Juhl Mølgaard

Uanset hvor ubetydelige ændringerne havde været, må en offentlig myndighed ikke ændre i et dokument, før det giver aktindsigt.

Hans Gammeltoft-Hansen
Folketingets ombudsmand
Da Økonomi- og Erhvervsministeriet i sommeren 2008 gav aktindsigt i daværende minister Bendt Bendtsens (K) kalender, var det forkert at redigere i indholdet inden udleveringen. Det fastslår Folketingets Ombudsmand i en ny udtalelse.  

I maj måned 2008 bad en journalist ved Morgenavisen Jyllands-Posten, Morten Pihl, om at få aktindsigt i bl.a. Bendt Bendtsens kalender. Anmodningen skete som led i dækningen af en historie om Bendt Bendtsens brug af sin ministerbil.

Uklarhed om tilføjelser
Men da journalisten fik aktindsigt i kalenderen, havde ministeriet foretaget tilføjelser til nogle af aftalerne - for at undgå, at journalisten misforstod aftalernes karakter. Det var i den udleverede kalender markeret, hvor der var sket tilføjelser, men det var ikke muligt at se, hvori de konkrete tilføjelser bestod.

Derudover havde ministeriet udeladt en del af kalenderens oplysninger under henvisning til, at journalisten kun havde krav på at se de dele af kalenderen, der vedrørte Bendt Bendtsens aftaler som minister, og ikke de dele, der vedrørte Bendt Bendtsens aftaler som politiker eller privatperson.  

Strider mod offentlighedsloven
Ombudsmanden kritiserer nu, at ministeriet ændrede i kalenderen, før der blev givet aktindsigt i den. Det er i strid med offentlighedsloven. Hvis ministeriet mente, at der var behov for at supplere eller forklare oplysningerne i kalenderen, burde dette være sket i et særskilt dokument.

Ombudsmanden skriver i den forbindelse i sin udtalelse: "at ministeriet efter min opfattelse kunne have opnået den ønskede supplering af kalenderens oplysninger på en måde, der ikke gav risiko for tvivl om omfanget af og motiverne for ministeriets ændringer af kalenderen."  

"Der er tale om justeringer, som måske kunne give indtryk af, at aftalerne havde en anden karakter," siger ombudsmand Hans Gammeltoft-Hansen om væsentligheden af de skete ændringer.

"Men uanset hvor ubetydelige ændringerne havde været, må en offentlig myndighed ikke ændre i et dokument, før det giver aktindsigt," tilføjer ombudsmanden.

Altinget logoChristiansborg
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget christiansborg kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00