Danskerne rykker mod midten i EU-politikken

MENINGSMÅLING: Rekordfå danskere ønsker en EU-udmeldelse, men der er også meget få, der vil have afskaffet alle forbeholdene. Det store flertal vil fortsætte som i dag eller have lidt mindre EU. 

Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) har anlagt en mere EU-positiv linje, men selvom EU-modstanderne er svækket, er der ikke stemning for at afskaffe forbeholdene.<br>
Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) har anlagt en mere EU-positiv linje, men selvom EU-modstanderne er svækket, er der ikke stemning for at afskaffe forbeholdene.
Foto: Geert Vanden Wijngaert/Ritzau Scanpix
Erik Holstein

Kampen for en decideret dansk udmeldelse af EU har aldrig haft dårligere vilkår. Kun 8 procent er tilhængere af denne ultimative model, men der er til gengæld 35 procent, der ønsker, at EU får mindre indflydelse på danske forhold end i dag. Det viser en ny Norstat-måling udført for Altinget og Jyllands-Posten.  

I målingen er der ikke kun blevet spurgt til, om man vil stemme ja eller nej til udmeldelse – eller om man vil stemme ja eller nej til at afskaffe de danske EU-forbehold. I stedet kan svarpersonerne vælge mellem fire principielle standpunkter: afskaffelse af alle forbehold, at fortsætte i EU på det nuværende niveau, at blive i et EU, der har mindre indflydelse på danske forhold, og endelig at melde sig helt ud af EU.