Danskerne rykker mod midten i EU-politikken

MENINGSMÅLING: Rekordfå danskere ønsker en EU-udmeldelse, men der er også meget få, der vil have afskaffet alle forbeholdene. Det store flertal vil fortsætte som i dag eller have lidt mindre EU. 

Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) har anlagt en mere EU-positiv linje, men selvom EU-modstanderne er svækket, er der ikke stemning for at afskaffe forbeholdene.<br>
Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) har anlagt en mere EU-positiv linje, men selvom EU-modstanderne er svækket, er der ikke stemning for at afskaffe forbeholdene.
Foto: Geert Vanden Wijngaert/Ritzau Scanpix
Erik Holstein

Vi skal først tage en grundig debat. Det kan ikke nytte noget at sætte revolveren for panden og sige, at det hele falder sammen, hvis det eller det forbehold ikke er afskaffet inden den 20. i næste måned.

Jan E. Jørgensen
EU-ordfører for Venstre

Kampen for en decideret dansk udmeldelse af EU har aldrig haft dårligere vilkår. Kun 8 procent er tilhængere af denne ultimative model, men der er til gengæld 35 procent, der ønsker, at EU får mindre indflydelse på danske forhold end i dag. Det viser en ny Norstat-måling udført for Altinget og Jyllands-Posten.  

I målingen er der ikke kun blevet spurgt til, om man vil stemme ja eller nej til udmeldelse – eller om man vil stemme ja eller nej til at afskaffe de danske EU-forbehold. I stedet kan svarpersonerne vælge mellem fire principielle standpunkter: afskaffelse af alle forbehold, at fortsætte i EU på det nuværende niveau, at blive i et EU, der har mindre indflydelse på danske forhold, og endelig at melde sig helt ud af EU. 

Yderpositionerne fravælges konsekvent af vælgerne: Mens 8 procent vil ud af EU, vil 13 procent afskaffe alle forbehold.

Altinget logoChristiansborg
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget christiansborg kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00