Der var dømt politisk stjerneparade, da Pia Olsen Dyhr blev hyldet som Folketingets længst siddende partileder
Der var samlet et bredt udsnit af politiske partier, personer og epoker, da Pia Olsen Dyhr tirsdag kunne fejre sit tiårsjubilæum som formand for SF.
Magnus Garde-Strandberg
JournalistKøen mindede mere om optakten til en teenagekoncert i Parken end om en politisk reception på Christiansborg.
20. februar strakte en slange af mennesker sig fra Foyeren til Folketingets kantine, Snapstinget, hvor Folketingets længst siddende aktive partiformand, Pia Olsen Dyhr (SF), skulle fejre sine ti år på posten som formand for SF.
I Snapstinget var der et massivt opbud af prominente gæster.
Alle partiformænd var til stede, undtagen Lars Løkke (M) og Inger Støjberg (DD). Sidstnævnte fortalte dog i en videohilsen, at hun glædede sig til, at hun og Pia Olsen Dyhr skulle rejse til Bali senere på året.
Jeg havde en lille tvivl om, du ville du være i stand til at samle hele partiet.
Holger K. Nielsen
Tidligere SF-formand
Også to tidligere partiformænd, Villy Søvndal og Holger K. Nielsen, var dukket op. Annette Vilhelmsen var ikke til stede.
Politiske veteraner som den tidligere K-formand Lars Barfoed og den tidligere statsminister Poul Nyrup Rasmussen (S) var også til stede.
Et hurtigt blik på de lange gaveborde afslørede, at flere interesseorganisationer også var repræsenteret. Blandt de mange vinkasser og godteposer kunne man nemlig finde kort fra Socialpædagogerne, Plantebranchen, Danske Havne og Dansk Politiforbund.
Statsministerens veninde
Dagens første taler var statsminister Mette Frederiksen (S), som lagde vægt på den politiske drivkraft, som hun ser i Pia Olsen Dyhr:
"Du har dine egne sten med i rygsækken, og nogle af dem er tunge. Jeg tror, det er derfor, du ved, hvordan livet det er, når det ikke er nemt for andre."
Statsministeren benyttede også lejligheden til at sætte ord på det personlige forhold mellem de to partiformænd:
"Du er en, jeg ved, jeg kan regne med, og jeg vil til min død være dig dybt taknemlig over vores samarbejde. Jeg har knyttet et stærkt bånd til dig. Dels som kollega og ikke mindst som ven."
SF-nestor blåstemplede ny retning
Tidligere SF-formand og folketingsmedlem Holger K. Nielsen blåstemplede Pia Olsen Dyhrs overvejelser om at indgå regering med Moderaterne og/eller Radikale.
"Jeg ved, at du gør ud fra den tænkning, at hvis vores samfund skal bevæge sig videre i en progressiv retning, så er det vigtigt, at venstrefløjen kommer ind, hvor man kan få indflydelse. Og det kan til tider kræve, at man tænker utraditionelt," sagde han og tilføjede:
"Jeg har set, at du har været ude med nogle forslag på det sidste, og det skal jeg ikke kommentere på her. Men jeg bakker dig op, i alt hvad du gør. Det kan jeg garantere dig for."
Derefter berettede han om sine tanker dengang Pia Olsen Dyhr, overtog partiet:
"Jeg var ikke i tvivl om, at du havde råstyrken og robustheden til at klare opgaven, men jeg havde en lille tvivl om, du ville du være i stand til at samle hele partiet. Men det stod hurtigt klart for mig, at det kunne du," sagde han fra scenen
En langsomt voksende friluftshøne
En af dem, som husker den tumultariske tid ved formandsskiftet og den splittede folketingsgruppe i forbindelse med salget af Dong Energy til Goldman Sachs i 2014, er Karsten Hønge (SF). Han er ikke i tvivl om hvilke evner, som Pia Olsen Dyhr som partiformand besidder.
"Hun sørger for, at der er tillid imellem os. Selvom det lyder banalt, så er det ekstremt vigtigt, at alle i en folketingsgruppe gider at arbejde i samme retning. Og det kræver, at der er en sikker hånd på rettet, og det har vi haft i de sidste ti år," sagde han til Altinget.
En anden i folketingsgruppen, som også kommenterede Pia Olsen Dyhrs stil, var Signe Munk (SF). Hun påpegede, at Pia Olsen Dyhr havde "gjort det til et adelsmærke at være kedelig".
Signe Munk forklarede dertil, at Pia Olsen Dyhr, modsat andre partiledere, ikke udtalte sig impulsivt eller sensationspræget, når pressen kontaktede hende.
"Der er nogle partiledere på Christiansborg, som går efter at vokse som en turbokylling, men der er du meget mere en langsomt voksende friluftshøne."
Pragmatiske Pia
I midten af Snapstinget var der dækket op med rugbrødshapsere belagt med tunsalat og ost.
Det var dog ikke maden som stjal opmærksomheden hos deltagerne, men de speciallavede økologiske håndbajere med etiketten ‘Pias IPA’, som flere gæster klukkende beundrede imellem pauserne af talerne.
I en af pauserne fangede Altinget Enhedslistens politiske leder, Pelle Dragsted, for at høre, hvordan Pia Olsen Dyhr er at arbejde sammen med:
"Hun er enormt erfaren, og jeg er som ny partileder glad for, at hun har vist tillid og kammeratskab fra første dag," sagde han.
Er hun en hård politiker?
"Hun er en pragmatisk politiker. Der er selvfølgelig nogle gange, hvor vi synes, SF går for langt, og vores principper bliver strakt for langt. Men hun kan sagtens finde ud af at sige fra. Det har man også set i forbindelse med koranloven og Store bededag," understregede han.
Pia Olsen Dyhr som Prinsesse Leia
En af eftermiddagens mere besynderlige indslag var da folketingsmedlem og SF-kollega Karina Lorentzen fra scenen forærede partiformanden en gave på vegne af SF's sekretariat.
Pia Olsen Dyhr har nemlig en forkærlighed for Star Wars, og gaven bestod derfor i en falsk filmplakat med titlen "Klima Wars" og undertitlen "Klimatosserne slår tilbage".
På plakaten er afbilledet Jakob Mark (SF) som den godhjertede Luke Skywalker, Pia Olsen Dyhr som Prinsesse Leia, hendes hund som Obi-Wan Kenobi, Margrete Auken (SF) som Master Yoda og Steen Gade (SF) som R2D2.
Da gaven til stor latter var overdraget, var det endelig tid til, at formanden klædt i rødt fra top til tå, kunne indtage scenen.
Her lagde hun rørt og grådkvalt fra land ved at takke for, at hun har fået lov til at være partiets formand i ti år.
Derefter slog hun fast over for dem, som måske frygtede for hendes fremtid som formand, at hun ikke har i sinde at stoppe foreløbigt.
"Jeg synes faktisk, at det er lidt for sjovt," var forklaringen.
Hun fortalte også, at Poul Nyrup ved sin ankomst angiveligt skulle have havde spurgt hende, om SF og Socialdemokratiet ikke snart burde flytte sammen igen.
En idé, som i høj grad faldt i Pia Olsen Dyhr smag:
"Det vil komme de mennesker, der har det sværest, til gavn. Så Nyrup, du har en opgave om at overtale Mette."
“Vi skal i regeringen, men på det rigtige grundlag"
Efter talen lykkedes det Altinget at få fat i den ellers omsværmede Pia Olsen Dyhr og spurgte, hvad hemmeligheden er bag at blive på formandsposten i ti år:
"SF er ikke kun mig, og at man er mange om at løfte ansvaret, gør at man kan holde i længere tid. Hvis man tror, at tingene kan ordnes ved et ’quick-fix’, så kan man tro om," sagde hun.
Du har på det seneste grebet efter magten. Hvad skal der til for, at SF kan tage næste skridt?
"SF er villig til at træde ind i en regering. Det kræver bare, at det er en regering, som fører en politik, hvor vi kan genkende os selv."
Hvor vigtigt er det for dig, at SF skal tilbage i regeringen?
"Det er helt afgørende, fordi det er der, man beslutter, hvad Danmark fremadrettet skal gøre, så jeg mener, vi skal i regeringen, men på det rigtige grundlag."
Hvor lang tid tror du, at du endnu har som formand?
"Jeg har kun været formand i ti år. Holger (Holger K. Nielsen, red) var det i 14 år, og Gert Petersen var det i 17 år. Så jeg har lidt tid at løbe på."