"Voldsom højredrejning" og "en udhuling af vores danske værdier": Ny SVM-regering får kritik fra både højre og venstre

Altinget bringer en oversigt over reaktioner på Mette Frederiksens melding om, at en ny regering er forhandlet på plads. Både røde og blå partier revser den nye regering. Artiklen opdateres løbende.

"Mette Frederiksen laver en voldsom højredrejning i dag," lyder det fra Enhedslistens Mai Villadsen.
"Mette Frederiksen laver en voldsom højredrejning i dag," lyder det fra Enhedslistens Mai Villadsen.Foto: Emil Helms/Ritzau Scanpix
Lærke Møller Hansen

Det er store – og hårde – ord, der tages i brug af partierne fra begge fløje, oven på nyheden om, at Danmark får en ny regering bestående af Socialdemokratiet, Venstre og Moderaterne.

Det står klart, efter at fungerende statsminister og kongelig undersøger Mette Frederiksen tirsdag aften kunne meddele, at de tre partier er nået til enighed foran Amalienborg.

Og der gik ikke mange sekunder, fra ordene fra S-formanden havde nået tv-stuerne, til reaktionerne begyndte at dumpe ind. Altinget samler de vigtigste i et overblik, som vi opdaterer løbende. 

Læs også

Pelle Dragsted: Monumentale løftebrud

Pelle Dragsted fra Enhedslisten, der blandt andet er erhvervs- og finansordfører, er ikke bleg for at påpege sin utilfredshed ved beslutningen om at danne en bred regering over midten.

På Twitter spørger han:

"En regering født ud af tre partiers monumentale løftebrud overfor vælgerne. Er det en god start på en stabil regering?"

Ole Birk Olesen: Et kompliceret skattesystem

Liberal Alliances Ole Birk Olesen kommer med en kritik af det danske indkomstskattesystem.

"Vores indkomstskattesystem bliver endnu mere kompliceret. Sådan bliver det med den nye regerings forslag - og så enkelt og retfærdigt kunne det være med LA’s politik."

Jacob Mark: Man gør de fattigeste fattigere

Gruppeformand i SF, Jacob Mark, sætter også en kritik ind af regeringsgrundlaget. På Instagram skriver han:

"Nu gør man de fattigste fattigere, beder alle om at arbejde mere, sparer på de unge i en tid hvor de mistrives – og for hvad: for at lave store skattelettelser. Den del kan SF ikke være med til. Den del kunne SF ikke være med på. Men vi går i arbejdstøjet og vil gøre, hvad vi kan, for at få SF-politik igennem i den periode, der kommer."

Martin Lidegaard: Radikale aftryk på klimaområdet

Formand for Radikale, Martin Lidegaard, der selv forlod regeringsforhandlingerne for få dage siden, lykønsker den nye SVM-regering på Twitter.

"Tillykke til Danmarks nye regering! Oprigtigt glad for, den har beholdt flere radikale aftryk på klimaområdet. Men stadig ingen nye penge og ingen nye mål de næste ti år, som er de afgørende for klima, natur og biodiversitet," skriver han.

DI: Gør op med syv års reformtørke

Erhvervsorganisationen DI hilser den nye SVM-regering velkommen. I en pressemeddelelse fremhæver administrerende direktør, Lars Sandahl, at det er et modigt og ambitiøst regeringsgrundlag.

"Tillykke til Danmark. Først og fremmest er det et modigt regeringsgrundlag, der tør forandre og gøre op med syv års reformtørke i det her land. Vi skal ærligt talt en del år tilbage for at se noget, der kan matche det her ambitionsniveau," lyder det blandt andet.

Han påpeger dog også en række udfordringer ved regeringsgrundlaget:

"Det ærgrer mig, at den nye regering vil hæve lønningerne for offentligt ansatte og dermed udfordre den danske arbejdsmarkedsmodel, når problemet i højere grad er arbejdsforholdene. Selvom den nye regering identificerer mange af de samme problemer som os i DI, er der også en række af løsningerne, vi ikke er enige i. Eksempelvis forstår vi ikke, hvorfor en højere flyafgift skal finansiere en forhøjet ældrecheck i stedet for at investere endnu mere i grøn omstilling. Ligesom det er meget optimistisk, at man kan finde så store besparelser på erhvervsstøtten. En ekstra hård beskatning af mennesker i Danmark med en høj løn, gør det også sværere at få de allerbedste til at arbejde i Danmark."

Mai Villadsen: Voldsom højredrejning Mette Frederiksen

Enhedslistens politiske leder, Mai Villadsen, er en blandt mange kritiske røster fra venstre-fløjen. På Twitter skriver hun:

"Mette Frederiksen laver en voldsom højredrejning i dag. Hun kaster det rød-grønne flertal over bord, farver S blåt og går i regering med Jakob Ellemann-Jensen og Lars Løkke Rasmussen. Det betyder en mere skæv, sort og uretfærdig politik. Og det er det helt forkerte for Danmark."

Pernille Vermund: Udhuler vores danske værdier

Formanden for Nye Borgerlige, Pernille Vermund, er ikke begejstret for den brede regering. I et opslag på Twitter kritiserer hun regeringsgrundlaget og Jakob Ellemann-Jensen.

"Som borgerlig er det svært at være begejstret i dag. Ikke kun fordi Jakob Ellemann-Jensen har gjort Mette Frederiksen til statsminister. Men også fordi regeringsgrundlaget fortsætter udhulingen af vores danske værdier – og dermed grundlaget for et borgerligt Danmark," skriver hun.

Alex Vanopslagh: Dårligt med en top-top-skat

Der er optimistiske toner fra Alex Vanopslagh, politisk leder af Liberal Alliance, der dog kritiserer Jakob Ellemann-Jensen for at indføre en "top-top-skat". 

"Mange gode takter i regeringsgrundlaget. Også mindre gode takter. Må give Ellemann ret i, at han får indført ting, som han ikke kunne få med blå blok – eksempelvis en ny top-top-skat. Mange områder er forligsbundne, så jeg glæder mig til gode og konstruktive forhandlinger de kommende år," skriver han.

Inger Støjberg: En sørgelig dag for Danmark

Formand for Danmarksdemokraterne, Inger Støjberg, er også modstander af den nye regering. Det kan læses i et Facebook-opslag, hvor hun retter sin kritik mod V-formandens kovending, hvad angår en uvildig advokatvurdering af Mette Frederiksens rolle i minksagen.

”Jakob Ellemann-Jensen bryster sig ofte af at være den standhaftige soldat, der har været udsendt. I dag løb han og Venstre desværre fra vort fælles krav om at få undersøgt Mette Frederiksens ansvar i minkskandalen”, skriver hun i opslaget.

 

Mona Juul: Vil ikke slippe ideologi og principper

Konservatives Mona Juul byder den nye regering velkommen på Twitter. Udover at udtrykke glæde, understreger hun, at Konservative vil søge konstruktivt samarbejde.

”Tillykke til Mette Frederiksen med det nye arbejdsfællesskab. På trods af at jeg er pragmatiker, kan jeg ikke på samme måde som de tre partier slippe ideologi og principper. Det skal dog ikke forhindre mig i at søge konstruktivt samarbejde. Som altid," skriver hun.

 

Torsten Gejl: "Kan blive katastrofalt for klima, natur og miljø"

Fra Torsten Geil, der er politisk ordfører i Alternativet, er der bekymring at spore for klimaet.

"Socialdemokratiet har valgt at gå i regering med Venstre og Moderaterne. Det kan blive katastrofalt for klima, natur og miljø! Vi vil nærlæse grundlaget for regeringen, men uanset hvad vil vi kæmpe videre for at trække Danmark i en meget grønnere og mere humanistisk retning."

DA: Roser reformplaner

Dansk Arbejdsgiverforening sender rosende ord afsted mod den nye regering bestående af Socialdemokratiet, Venstre og Moderaterne. I en pressemeddelelse kan man læse, at behovet for reformer er nødvendigt ifølge administrerende direktør Jacob Holbraad.

”Det er meget positivt, at den nye regering vil gennemføre reformer, der styrker arbejdsudbuddet og gør danskerne rigere. Det er en afgørende forudsætning for at sikre tilstrækkeligt med medarbejdere i de kommende år og fremtidssikre danskernes velstand. I DA ser vi meget frem til samarbejdet om at gennemføre de nødvendige reformer,” lyder det.

Og på Twitter skriver Jacob Holbraad også:

"Respekt for den nye regerings mod til at gennemføre omfattende reformer. Det er der i den grad brug for. Vigtigt, at vi sikrer flere medarbejdere til #dkbiz og løfter velstanden i Danmark markant. DA er klar til at finde løsninger, og vi ser frem til samarbejdet."

FH: Ingen gavebod for lønmodtagere

Fagbevægelsen kan se gode takter i det nye regeringsgrundlag. I en pressemeddelelse fortæller organisationens formand, Lizette Risgaard, at man overordnet har fundet en god balance for lønmodtagerne, men det er ikke en gavebod.

"Jeg vil ikke stå her og påstå, at det er en gavebod for lønmodtagerne. Men jeg hæfter mig ved, at der er fundet et bredt forankret kompromis i dansk politik, som tager fat på de udfordringer, vi står overfor," udtaler hun og påpeger blandt andet retten til tidlig pension, søgsmålet mod EU om mindsteløn og en markant styrkelse af erhvervsuddannelserne.

Men det vil være en forringelse at afskaffe en helligdag, lyder det.

"Afskaffelsen af en helligdag er et kæmpe indgreb i lønmodtagernes rettigheder. Det kommer som et lyn fra en klar himmel, og det er noget, der skal forhandles i den danske aftalemodel. Og det er klart, det er ikke noget, der gør forhandlingerne i OK23 nemmere. Jeg havde hellere set, at regeringen havde indkaldt til trepart om øget arbejdsudbud."

3F: Balanceret og ambitiøst

Forbundsformand i fagforeningen 3F, Henning Overgaard, roser regeringsgrundlaget i en pressemeddelelse, da det ifølge ham bakker op om den danske arbejdsmarkedsmodel.

”Jeg er meget glad for den opbakning til et velordnet dansk arbejdsmarked, som den nye regering giver. Jeg vil ærligt sige, at jeg har været bekymret, fordi både Venstre og Moderaternes formand gennem mange år har præsenteret og gennemført politik, der ikke har været til gavn for 3F’s medlemmer. For nu at være diplomatisk. Også derfor vil jeg gerne kvittere for og rose regeringsgrundlagets opbakning til den danske arbejdsmarkedsmodel," siger han og tilføjer:

"Samlet ser det ud til at være et både balanceret og ambitiøst grundlag for SVM-regeringen."

Af positive takter fremhæver han blandt andet retten til tidlig pension. Men at skære en helligdag væk, falder ikke i god jord hos forbundsformanden.

”Jeg er ikke tilfreds med, at man vil sløjfe en helligdag, og jeg synes, at politikerne ser det her forkert. Når vores medlemmer skal arbejde i flere år, så har de ikke brug for mindre frihed undervejs til at restituere," udtaler Henning Overgaard.

Finans Danmark: Godt med fokus på ikke at overimplementere EU-regler 

I Finans Danmark glæder man sig over inflationshjælp, foreninger, digitale kasseapparater, landdistrikter, og at regeringen lover at undgå overimplementering af EU-regler ifølge en pressemeddelelse.

”Når Danmark overimplementerer EU krav, gør det det dyrere for bankkunderne, og det udfordrer bankernes evne til at understøtte i en krisetid. Der er behov for en fleksibel fortolkning af EU-krav, som vi ser frem til, at den nye regering vil begynde på,” lyder det fra Ulrik Nødgaard, administrerende direktør i Finans Danmark, som samtidig opfordrer regeringen til generelt at have et fokus på overimplementering.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Lars Løkke Rasmussen

Udenrigsminister, MF (M), politisk leder, Moderaterne, fhv. statsminister
cand.jur. (Københavns Uni. 1992)

Mai Villadsen

MF (EL), fhv. politisk ordfører

Pelle Dragsted

Politisk ordfører, MF (EL)
BA i historie (Københavns Uni. 2001), master i retorik og formidling, Aarhus Universitet 2016

0:000:00