Første snit af målinger efter valget: Sådan står partierne

Tilslutningen til Moderaterne er dalet siden folketingsvalget, mens de øvrige partier i Folketinget fastholder status quo i forhold til valgresultatet. Det viser Altingets kvalitetsvægtede snit af målingerne i november.

Mens tilslutningen til de andre partier i Folketinget ikke har ændret sig siden valget, oplever Moderaterne tilbagegang.
Mens tilslutningen til de andre partier i Folketinget ikke har ændret sig siden valget, oplever Moderaterne tilbagegang.Foto: Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix
Emma Qvirin Holst

Mens den kongelige undersøger Mette Frederiksen er vært for stribevis af møder i forsøget på at danne en ny regering, restituerer resten af det politiske Danmark og afventer, at dansk politik atter igen kan sættes i gang.

Stilstanden lader til at smitte af på vælgerne, som stort set ikke har flyttet sig siden valgdagen.

Det viser et kvalitetsvægtet snit af målingerne i november, som professor og valgforsker Kasper Møller Hansen har lavet for Altinget. 

Altingets kvalitetsvægtede snit af målingerne

Kvalitetsvejet gennemsnit af meningsmålinger fra Voxmeter/Ritzau gennemført i november 2022. I alt er der 2.472 interviews med i opgørelsen (fraregnet ved ikke-svar).
 
Den statistiske usikkerhed er +/- 1,8 procentpoint
 
Om snittet
Snittet er et kvalitetsvejet gennemsnit af den seneste måneds meningsmålinger. Det vil sige, at der tages højde for hvor præcist institutterne normalt rammer valgresultatet og deres løbende stabilitet (både internt og eksternt). På den måde, hvis et instituts målinger svinger meget fra måling til måling både i forhold til egne tidligere målinger og andres institutters målinger, vægtes målingen ned i snittet modsat andre, som vægtes op. Desuden er institutternes målinger standardiseret, så alle partier og ”andre” er med i beregningerne.
 
Erfaringsmæssigt er det vægtede snit mere stabilt end de enkelte målinger. Ved folketingsvalg ligger snittet lige så tæt på det endelige resultat som de bedste meningsmålinger.
 
Hvis snittet eller enkelte tal gengives skal det citeres som ”Professor Kasper Møller Hansen for Altinget”.
 

0:000:00