Folketinget ophæver igen Messerschmidts immunitet

Morten Messerschmidt har tirsdag fået ophævet sin parlamentariske immunitet af et flertal i Folketinget. Retssagen mod DF-formanden er nu sat til at begynde 24. november.

Foto: Emil Helms/Ritzau Scanpix
Katrine Falk Lønstrup

Nu kan Dansk Folkepartis formand, Morten Messerschmidt, igen komme for retten i den såkaldte Meld- og Feldsag, hvor han er tiltalt for svindel med EU-midler og dokumentfalsk.

Det står klart, efter et flertal i Folketinget tirsdag har ophævet DF-formandens parlamentariske immunitet.

104 stemte for, mens ingen stemte imod ophævelsen.

Retssagen mod Morten Messerschmidt er nu sat til at begynde torsdag 24. november klokken 9.00 ved Retten på Frederiksberg.

Den skulle egentlig være begyndt allerede 16. november, men blev udskudt på grund af folketingsvalget. Den kunne nemlig ikke gå i gang, før DF-formanden havde fået ophævet sin immunitet af det nye folketing.

Inden Folketinget skulle stemme, talte Dansk Folkepartis gruppeformand, Peter Kofod. Han lagde ud med at vende tilbage til det sommergruppemøde i 2015, der er centrum for sagen. For hvad skete der egentlig?

"Det spørgsmål kan vi forhåbentlig meget snart få besvaret. Der er næppe mange, der glæder sig så meget til det som os i Dansk Folkeparti, for det bliver godt at få sagen – kendt som Meld- og Feldsagen – afklaret og afsluttet," siger Peter Kofod.

Ny retssag efter annulleret dom

Allerede tilbage i 2021 blev sagen ført første gang ved Retten i Lyngby, hvor Messerschmidt fik en dom på seks måneders betinget fængsel. Han ankede straks dommen. Men tre måneder senere vurderede Østre Landsret, at sagen skulle gå om.

Det skyldtes, at dommeren Søren Seerup, der kendte Morten Messerschmidt skyldig, kunne betragtes som inhabil i sagen på grund af nogle tilkendegivelser og kommentarer om Dansk Folkeparti på Facebook.

Sagen mod Messerschmidt har ifølge anklageskriftet to elementer. For det første er Messerschmidt tiltalt for at have givet vildledende oplysninger til EU om en påstået EU-konference i 2015 for at opnå tilskud, selvom mødet reelt var et sommermøde i Dansk Folkeparti. Og for det andet er han tiltalt for at have fremstillet en falsk kontrakt og fået en DF-ansat til at underskrive sig som hotelchef.

Ifølge Retten på Frederiksberg vil sagen i overvejende grad blive en gentagelse af den allerede gennemførte sag fra 2021. Dog vil der blive indkaldt nogle nye vidner.

Peter Kofod skal ligesom flere andre medlemmer af Folketinget vidne i sagen – og det ser han frem til:

"Jeg håber, det kan bringe afklaring og indsigt. Og jeg håber, at folk med dårlig hukommelse den her gang måske husker noget af det, de mente at have glemt sidst," lyder det afslutningsvist fra DF's gruppeformand.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Morten Messerschmidt

Partiformand (DF), MF
cand.jur. (Københavns Uni. 2009)

0:000:00