Når han taler om sine personlige tragedier, bliver Messerschmidt til Morten: "Jeg havde svært ved at være i sorgen, så jeg flygtede"
Vi kender Morten Messerschmidt fra dansk politik. Men i en ny bog ser vi nye sider af DF-formanden, som har gennemlevet mere end én personlig tragedie. Hvem er han, når han ikke står i spotlight? Altinget har forsøgt at komme det lidt nærmere.
Ida Elmdal Thagesen
Podcastredaktør"Tag det roligt. It's only showbiz."
Sådan siger Morten Messerschmidt til en nervøs DF-pressemedarbejder, der skal eskortere ham forbi en gruppe journalister under Meld og Feld-sagen.
Scenen finder sted i en ny bog om Morten Messerschmidt, og udtrykket – SHOWBIZ – har forfatter Anne Sofie Kragh valgt som titel.
"Det, jeg mener, er, at det betyder jo ikke noget. Der er ikke nogen, der er hverken døde eller blevet handicappede," uddyber Morten Messerschmidt, da Altinget møder ham på Bakken i Dyrehaven til en snak om bogen.
Når Morten Messerschmidt sætter sin retssag i perspektiv til at dø eller blive handicappet, skyldes det nok de personlige tragedier, han er gået igennem de seneste år.
I 2015 kørte hans bonusdatter Johanne galt og blev multihandicappet. Hun var 21 og på vej op til sin kæreste.
I 2019 blev hans søster Line stukket ihjel af sin kæreste. Han stak hende 28 gange med en kniv. Hun havde fire børn. De to yngste var 7 og 19 måneder.
Og det var mens Morten Messerschmidt skulle håndtere disse tragedier, at han blev anklaget for mulig svindel for EU-midler. Retssagen – kendt som Meld og Feld – stod på i omtrent syv år, indtil han til sidst blev frifundet.
I den periode begyndte han at tage sovepiller, og han udviklede stress og angst i en grad, så han måtte sygemeldes i syv måneder.
"Jeg tror, det er blevet en måde for mig at håndtere svære perioder. At få en distance til tingene. At sige til mig selv, at hvis retssagen udvikler sig på en måde, så jeg ikke skal lave politik mere, then so what? Alt det, som familien har været igennem. Det er ikke i nærheden af det," siger Morten Messerschmidt.
Alligevel giver bogen det indtryk, at Meld og Feld er en opslidende periode for dig. Hvad har det med showbiz at gøre?
"Det har alt med showbiz at gøre. Når man stiller sig op foran journalister, så er det jo et show, de vil have," siger Morten Messerschmidt.
Det har alt med showbiz at gøre. Når man stiller sig op foran journalister, så er det jo et show, de vil have
Morten Messerschmidt
Mange forbinder nok også Messerschmidt med den han er, når han giver et show. Ham, der taler om stram udlændingepolitik, italiensk opera, fransk rødvin eller refererer EU-paragraffer, som ingen andre kender.
Men hvem er Morten Messerschmidt egentlig, når han ikke performer foran journalisterne? Altinget satte sig for at finde ud af, om det er muligt at komme lidt tættere på mennesket bag den kække facade.
Morten vs. Messerschmidt
Da Altinget møder Morten Messerschmidt, er den politiske scene skiftet ud med de private gemakker på Bakkens Hvile. Her bor Morten Messerschmidt om sommeren med sin 23 år ældre kæreste, Dot, som er ejer af stedet, hvor hun også arbejder som syngepige.
Ny bog af Anne Sofie Kragh
- Journalist Anne Sofie Kragh har skrevet bogen ’Showbiz – I hælene på Morten Messerschmidt’, som udkommer onsdag den 25. oktober på Politikens Forlag.
- Hun har fulgt ham i ni år, i hvilken periode hun løbende har interviewet Morten Messerschmidt og de folk, han omgiver sig med. Hun har haft den fulde redigeringsret over indholdet.
- Anne Sofie Kragh har skrevet en række portrætbøger, blandt andet ’Det Første År’ om Mette Frederiksen
Der er hverken fransk rødvin i glassene eller italiensk opera i baggrunden. Til gengæld er der sort kaffe i kopperne, og vi afbrydes løbende af en gøen, der kommer fra hans hund, Hugo, som holder skarpt øje med, hvem der går forbi.
Morten Messerschmidts afslappede facon i dag vækker genklang til det, som hans nære ven og tidligere presserådgiver, Kristian Wederkinck, fortæller Anne Sofie Kragh i bogen. Her beskriver han, hvordan han kalder sin kollega for 'Messerschmidt' og sin ven for 'Morten':
Messerschmidt er ham med den dybe stemme, det høje lixtal og det tilknappede tøj. Morten spiller han af og til squash med. Han er en mere kærlig version, løsere i koderne, går i en tilfældig t-shirt, bander, drikker øl. Og taler med en lysere stemme og om andet end politik, opera og rødvin.
Man er nødt til at kunne finde en rolle, hvor man kan være i det
Morten Messerschmidt
Det kan Morten Messerschmidt godt genkende:
"Man er nødt til at kunne finde en rolle, hvor man kan være i det. Jeg har brug for at have noget, som er privat. Når jeg går ud af min havelåge, så er jeg selvfølgelig en mere kontrolleret version af mig selv."
Mange forbinder dig nok med vin og opera – er der specifikke træk, du fremhæver, når du er på?
"Ja. Jeg holder af at være med i programmer, hvor jeg spiller en version af mig selv. Det kommer især til udtryk i Den Korte Radioavis. Der er man jo en karikeret version af sig selv."
Føler du dig mest som Morten eller Messerschmidt lige nu?
"Lige nu er jeg relativt afslappet. Jeg er også afslappet klædt, og jeg har ikke tænkt så meget politik i dag," siger han, som i dagens anledning har iklædt sig blå jeans og en Ralph Lauren sweater med v-udskæring.
"Men jeg tænker selvfølgelig over, hvordan jeg fremstår, og hvordan jeg belægger mine ord," tilføjer han.
Per ardua ad astra
Allerede tidligt drømte Morten Messerschmidt om en karriere i showbiz. Han ville være operasanger og startede derfor på musikgymnasiet Sankt Annæ Gymnasium.
Da den unge mand fra Frederikssund, som dengang primært gik i joggingtøj og slidte t-shirts, starter på det kreative københavnergymnasium, finder han ud af, at han kommer fra en anden baggrund end de fleste af sine klassekammerater, som overvejende er fra akademikerhjem.
Det får ham ifølge bogen til at arbejde ekstra hårdt, og han lægger især en ekstra indsats i fagene latin og tysk. Per ardua ad astra, bliver hans motto.
"Med anstrengelse mod stjernerne," som han straks siger med et smil, da Altinget læser det latinske motto højt for ham.
Morten Messerschmidt hader konformitet, og som et oprør mod miljøet på Sankt Annæ Gymnasium melder han sig i 2.G ind i Dansk Folkeparti. Det bliver også startskuddet til en ny tøjstil. Messerschmidt begynder at gå i jakkesæt, når han skal i skole.
Som 24-årig bliver han for første gang valgt til Folketinget for Dansk Folkeparti, og to år senere bliver han kæreste med Dot. En af deres fælles interesser er det musikalske.
Hun tager også en rolle på sig, når hun går på scenen her på Bakkens Hvile
Morten Messerschmidt
"Der er visse ligheder mellem vores job," siger Morten Messerschmidt.
"Hun tager også en rolle på sig, når hun går på scenen her på Bakkens Hvile," siger han.
Det er nogle gode år. Både han og Dansk Folkeparti fremadstormende, og i 2014 får Morten Messerschmidt det højeste antal personlige stemmer til et europaparlamentsvalg nogensinde: 465.758 stemmer, og dermed overgik han den tidligere statsminister, Poul Nyrup.
Men så vender lykken.
Tragedien på Helsingørmotorvejen
I 2015 bliver Morten Messerschmidt og Dot ringet op. De befinder sig begge i deres lejlighed i Bruxelles. Morten Messerschmidt fortæller, at han husker det meget tydeligt:
"Vi vågnede tidligt og kunne se, der var en masse ubesvarede opkald. Vi var lidt forbandede over, at vi havde haft dem på lydløs," siger han.
Det er den ene af Dots døtre, Josephine, der ringer. Hun fortæller, at Dots anden datter, 21-årige Johanne, er kørt galt.
"Det var i februar. Der havde været glat hen over en af broerne på Helsingørmotorvejen, så hun var kørt galt og havde pådraget sig en slem hjerneskade," siger Morten Messerschmidt.
Prognoserne var dystre. Den ene side af kroppen var lammet, og ifølge lægerne måtte man vælge enten at bruge ressourcerne på at genoptræne armen eller benet. En anden læge foreslog et taleapparat, fordi hun aldrig ville komme til at tale igen.
Morten Messerschmidt
- Morten Messerschmidt er født den 13. november 1980 i Frederikssund
- I løbet af sin gymnasietid meldte han sig ind i Dansk Folkeparti
- Uddannet jurist med 12 i specialet
- Blev som 24-årig blev han valgt til Folketinget for første gang og blev formand for Dansk Folkeparti i 2022 efter et formandsopgør med Martin Henriksen
- Bor i dag i Charlottenlund med sin kæreste Dot, og hendes datter, Johanne
Men Johanne har gjort lægerne til skamme.
"Det påvirker selvfølgelig vores liv – også i dag, hvor hun bor hos os. Hendes primære handicap i dag er hendes erindringsevne. Men hun har udviklet nogle fantastiske teknikker, hvor hun hele tiden tager notater og billeder. Så når man fører en samtale, vil hun sagtens kunne fortælle, hvad hun lavede i går – hun skal bare lige slå op," fortæller han.
Morten Messerschmidt fortæller, hvor imponerende, han synes, kvinderne i hans familie er.
"Det kendetegner generelt kvinderne i min familie, at de er stærke," siger han.
Det er helt klart den kærlige version af Messerschmidt, der snakker nu. Det er nok den version af Morten Messerschmidt, som Kristian Wederkinck – altså den tidligere presserådgiver, som skelnede mellem 'Morten' og 'Messerschmidt' – ville kalde 'Morten'.
Kort efter ulykken går Morten Messerschmidt fra Dot. Da jeg spørger til det, slår han for første gang blikket ned og kigger væk.
"Jeg havde meget svært ved at være i den sorg og usikkerhed. En ting er at miste sin datter. Man kan forholde sig til, hvordan det er, når nogen dør. Men både at miste, og så samtidig at skulle forholde sig til et nyt menneske. Det er meget svært at håndtere. Især som mor. Jeg valgte derfor at flygte. Men det var ikke den rette løsning, og vi fandt sammen igen," siger han.
Line bliver myrdet af sin kæreste
Fire år senere venter en ny tragedie.
Jeg havde meget svært ved at være i den sorg og usikkerhed
Morten Messerschmidt
"Jeg er på vej med toget ind til Folketinget. Det er mig, der ringer op til min mor, fordi hun har haft ringet. Hun spørger, om jeg sidder ned, og det bliver jeg faktisk lidt irriteret over. For jeg tænker, kom nu videre, det er fredag morgen, vi har travlt, og vi har en arbejdsdag foran os," fortæller han.
"Da jeg så hørte, at Line var blevet myrdet, så er det klart, at der tabte jeg lige pusten lidt."
Morten Messerschmidts lillesøster, Line, er blevet stukket ihjel af sin kæreste. Efter at have dræbt Line, kører han videre hen og dræber sin ekskæreste. Line er mor til fire børn, som alle sammen befinder sig i huset. Kæresten er far til deres to yngste, som på daværende tidspunkt var 7 måneder og 19 måneder. Lines to ældste børn var 8 og 11 år.
Da Messerschmidt får beskeden, vender han om.
"Jeg gik hjem til Dot. Jeg fik givet besked til Christiansborg om, hvorfor jeg ikke ville komme på arbejde den dag. Så kørte jeg op til min mor og hendes mand, som havde hentet Lines fire børn."
Familien beslutter, at Morten Messerschmidt skal være værge for børnene.
"De to yngste børns far er morder, den midterstes far er ukendt, og den ældstes far har spillet en meget perifer rolle i pigens liv," forklarer han.
Morderen ønsker dog også forældremyndigheden, så oven i tragedien må Morten Messerschmidt igennem en retssag, før forældremyndigheden tilfalder ham.
De fire børn bor i dag hos Morten Messerschmidts mor. Men især i starten tog han og Dot sig af de to ældste, som også hjalp til i Bakkens Hvile.
"Nu er de blevet teenagere og synes, at Dot og jeg er helt vildt kedelige," siger han og smiler for første gang, mens vi har talt om Line.
Morten Messerschmidt
- Morten Messerschmidt er født den 13. november 1980 i Frederikssund
- I løbet af sin gymnasietid meldte han sig ind i Dansk Folkeparti
- Uddannet jurist med 12 i specialet
- Blev som 24-årig blev han valgt til Folketinget for første gang og blev formand for Dansk Folkeparti i 2022 efter et formandsopgør med Martin Henriksen
- Bor i dag i Charlottenlund med sin kæreste Dot, og hendes datter, Johanne
The show must go on
The show must go on er titlen på sidste del af bogen. Hvilket jo er noget, man siger om en performance, som fortsætter. Men foruden de personlige kriser, Messerschmidt har været igennem, overtog han også et parti, hvor der udbrød "borgerkrig", som han selv formulerer det.
En håndfuld højt profilerede folketingsmedlemmer og flere centrale medarbejdere meldte sig ud af Dansk Folkeparti efter formandsopgøret. Flere fandt hurtigt vej over i Danmarksdemokraterne. Forud for folketingsvalget i november 2022, var et åbent spørgsmål, om Dansk Folkeparti overhovedet kom over spærregrænsen.
Med 2,6 procent af stemmerne ved Folketingsvalget klarede partiet dog akkurat skærene. Knap et år senere står DF til 4,8 procent i meningsmålingerne, og selv om det er langt fra storhedstiden omkring 2015, er partiet med Messerschmidt ved roret nu i fremgang.
Overvejer du nogensinde at stoppe i politik?
"Nej, nu er det så spændende. Nu går det jo skidegodt. Hvis du havde spurgt en journalist for et år siden, så stod jeg med det ene ben i graven og det andet ben i Horsens Statsfængsel. Nu er der fremgang og optimisme," siger han.
"Per ardua ad astra," tilføjer han selvsikkert.
Det er som om, at hans stemme ændrer sig, så snart vi begynder at tale politik. Den dybe stemme og det høje lixtal i form af latinske gloser er tilbage.
‘Morten’ er blevet til ‘Messerschmidt’ igen.
Da han til sidst skal fotograferes, løfter han sit ene øjenbryn. Det er noget han gør, når der skal tages billeder, lærer man i bogen.
"Vil du også have et, hvor jeg løfter det andet?" spørger Messerschmidt.