Klart vælger-nej til større forsvarsudgifter

MENINGSMÅLING: VKO's ønske om flere penge til forsvaret afvises blankt af vælgerne. To ud af tre DF-vælgere imod at øge forsvarsudgifterne.
VKO og R-S-SF er stærkt uenige om den økonomiske ramme i det forsvarsforlig, der ventes indgået inden sommer.
VKO og R-S-SF er stærkt uenige om den økonomiske ramme i det forsvarsforlig, der ventes indgået inden sommer. Foto: Flyvevåbnet
Erik Holstein

Der er sektorer af forsvaret, der skal have flere penge, men de må findes ved at omprioritere og effektivisere andre steder.

John Dyrby (S)
Forsvarsordfører
Fakta

Der er tradition for brede forsvarsforlig i Danmark.
Seneste forlig fra 2004 blev således indgået mellem Dansk Folkeparti, Venstre, Konservative, Kristendemokraterne, De Radikale og Socialdemokraterne. På nær de parlamentarisk udraderede kristendemokrater er de samme partier i spil til det kommende forlig. 

Som noget nyt har SF denne gang også markeret ønske om at deltage i et forsvarsforlig. På dette område eksisterer der dog ikke en "musketered" mellem Socialdemokraterne og SF.


Kilde: Altinget.dk

Skal den økonomiske ramme til forsvaret øges?

Det spørgsmål udgør en knivskarp front mellem regering og opposition i de forsvarsforhandlinger, der nu for alvor er ved at komme i gang. Et lille flertal i Folketinget er parat til at åbne statskassen yderligere, men det afvises af et massivt flertal af vælgerne. Det viser en ny meningsmåling udført af A&B Analyse for Altinget.dk.

Hele 59,4 procent af vælgerne siger nej til at "øge den økonomiske ramme til forsvaret", mens 27,5 procent af vælgerne er villige til at give flere penge. Og mest bemærkelsesværdigt: I intet parti er højere forsvarsudgifter en vindersag blandt vælgerne.

Dokumentation
Spørgsmål:
Der forhandles i disse uger om et nyt forsvarsforlig, hvor stridspunktet er, om forsvaret i de kommende år skal have en større andel af statsbudgettet end i dag. Er du tilhænger eller modstander af at øge den økonomiske ramme til forsvaret?

  Total
Tilhænger27.5
Modstander59.4
Ved ikke13.2

 

 




 
 DFKVSRSFEL
 Tilhænger26.448.644.815.422.212.60.0
Modstander52.944.344.871.370.471.982.6
Ved ikke20.77.110.413.37.415.617.4

Antallet af besvarelser: 1120

Målingen er udført af A&B Analyse for Altinget.dk i perioden 30. april til 6. maj 2009.

Altinget logoChristiansborg
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget christiansborg kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00