Debat

Minister til Liberal Alliance: I svigter danske kvinder i jeres korstog mod ligestillingspolitik

Liberal Alliances politiske ordfører, Sólbjørg Jakobsen, taler ned til kvinder, når hun affejer den pilskæve kønsbalance i ledelse med, at kvinder er mindre ambitiøse. Samtidig svigter hun kvinderne og det liberale tankegods, når hun vil nedlægge Ligestillingsministeriet, skriver Marie Bjerre.

Det er kerneliberalt at kæmpe for lige muligheder uanset køn – ikke bare i loven, men også ude i den virkelige verden, skriver ligestillingsminister, Marie Bjerre (V).
Det er kerneliberalt at kæmpe for lige muligheder uanset køn – ikke bare i loven, men også ude i den virkelige verden, skriver ligestillingsminister, Marie Bjerre (V).Foto: Søren Bidstrup/Ritzau Scanpix
Marie Bjerre
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Når mere end halvdelen af alle danske virksomheder med over 50 ansatte ikke har én eneste kvinde i deres bestyrelse.

Når kun 0,9 procent af kapitalen til iværksættervirksomheder går til udelukkende kvindelige stiftere, mens 88,3 procent går til udelukkende mandlige stiftere. Og når kvinder i gennemsnit tjener syv procent mindre end mænd med det samme job på den samme arbejdsplads, så bekræfter det mig i, at kvinder fortsat ikke har de samme muligheder som mænd i Danmark.

Af samme grund bliver jeg træt, når Liberal Alliance gang på gang mener, at vi har ligestilling.

Ifølge Liberal Alliances politiske ordfører, Sólbjørg Jakobsen, som jeg flittigt har debatteret dette tema med de seneste uger, har vi allerede ligestilling i Danmark. Ligestilling er nemlig, ifølge Sólbjørg Jakobsen, ”en selvfølge i et vestligt demokrati”. Hun ser derfor heller ingen grund til, at vi blander os.

Det lyder ikke, som om Liberal Alliances tilgang giver os et mere liberalt samfund. Partiet tror, det er liberalt bare at lade stå til

Marie Bjerre (V)
Ligestillingsminister

Tilmed mener Sólbjørg Jakobsen, at det er mig, der har glemt, hvad det vil sige at være liberal. Undskyld mig, men det lyder ikke, som om Liberal Alliances tilgang giver os et mere liberalt samfund.

Partiet tror, det er liberalt bare at lade stå til. Og at man for alt i verden hverken må blande sig i kulturen eller skubbe til de fremherskende normer i samfundet. At man helst bare skal lade samfundsudviklingen gå sin skæve gang.

I min optik har det intet at gøre med at være liberal.

Liberal ligestillingspolitik anerkender barrierer

Ja, som liberale er vi tilbageholdende med at regulere. Den motivation, der kommer indefra og nedefra, er altid langt stærkere end en ydre motivation. Moral og etik slår lovgivning.

Men det betyder ikke, at vi ikke må blande os i, hvad der er god kultur. Ligesom det heller ikke betyder, at vi ikke må beskæftige os med at skabe de bedste forudsætninger for en kultur med mere frihed og lige udfoldelsesmuligheder til alle. Eksempelvis gennem lige vilkår for barsel, løngennemsigtighed, inspirationsmateriale og stærke rollemodeller.

Læs også

Og lad mig gøre det helt klart: For mig er ligestilling ikke, at vi skal være lige eller opnå 50/50-repræsentation overalt. Det er for mig den socialistiske tilgang.

Den liberale ligestillingspolitik handler om at skabe et samfund, hvor det aldrig er ens køn, men derimod ens flid og talent, der afgør, hvor langt man når i tilværelsen. Og et samfund, hvor ens køn ikke er en barriere for at kunne udfolde sig frit.

Det er at tale ned til kvinder, når Liberal Alliance affejer en pilskæv kønsbalance i ledelse med, at kvinder er mindre ambitiøse og ikke ønsker at lægge den indsats, det kræver at være topleder

Marie Bjerre (V)
Ligestillingsminister

Men det kræver, at vi erkender, at der er normer og kulturer, som skaber barrierer for både kvinder og mænd – også selvom vi formelt set har de samme rettigheder i loven.

Liberal Alliances tilgang til politik er gammeldags

Det er frygteligt gammeldags og en typisk Liberal Alliance-regnearks-tilgang til politik, når man ikke vil se i øjnene, at vi har åbenlyse problemer med ligestillingen herhjemme.

Når man tror, at ligestilling i lovgivningen løser alt og nægter at erkende, at normer, forventninger og kultur kan spænde ben for, at kvinder og mænd har lige muligheder.

Det er tilmed at tale ned til kvinder, når Liberal Alliance affejer en pilskæv kønsbalance i ledelse med, at kvinder er mindre ambitiøse og ikke ønsker at lægge den indsats, det kræver at være topleder. Det svarer jo til dengang, nogen mente, at kvinders natur gjorde dem ude af stand til at træffe de vigtige beslutninger i Folketinget.

Denne tilgang skader sådan set også mændene. Når drenge klarer sig dårligere i skolen, når færre mænd går til læge, oftere dør af deres sygdom og ikke får henvisning fra deres læge til psykologhjælp, handler det nemlig i høj grad også om normer og forventninger til deres køn.

Læs også

Det er noget, som jeg også mener, vi skal tage alvorligt, og derfor er jeg på trapperne med den første samlede handlingsplan nogensinde for mænds og drenges ligestilling.

Ligestilling er en central del af liberalt tankegods

På sit korstog mod en aktiv ligestillingspolitik har Sólbjørg Jakobsen senest foreslået, at Ligestillingsministeriet nedlægges. Men mener Sólbjørg Jakobsen så virkelig, at Danmark som et af de eneste lande i verden ikke skal have en ligestillingsminister?

Jeg synes faktisk, at Liberal Alliance svigter ikke bare kvinderne, men også liberalismen og de blå partier, når partiet ikke selv melder sig ind i kampen om at skabe lige muligheder for alle

Marie Bjerre (V)
Ligestillingsminister

Det ærgrer mig, at vi endnu engang skal bruge energi på at diskutere, om vi skal have en ligestillingspolitik, fremfor hvordan den skal se ud. Og jeg synes faktisk, at Liberal Alliance svigter ikke bare kvinderne, men også liberalismen og de blå partier, når partiet ikke selv melder sig ind i kampen om at skabe lige muligheder for alle – en kamp, som borgerlige og liberale politikere har været med til at kæmpe i århundreder.

Det er historieløst, og det giver tilmed venstrefløjen patent på at udforme løsningerne.

Lad mig minde om, at ligestilling mellem kønnene er en central del af det liberale tankegods. Eksempelvis er et centralt tema i John Stuart Mills bog, 'Kvindernes Underkuelse' fra 1869, at man ikke skal dømme kvinder og mænd ud fra deres givne roller i samfundet, men at man skal være åben for alles potentiale.

Også Grundtvig, der i øvrigt ikke ville stemme for grundloven, fordi den ikke gav stemmeret til kvinder, pressede ihærdigt på for at få kvinder på talerstolen.

At kæmpe for lige muligheder uanset køn – ikke bare i loven, men også ude i den virkelige verden – er altså kerneliberalt.

Så Sólbjørg Jakobsen, vink nu farvel til den virkelighedsfjerne regnearks-liberalisme og meld dig ind i 2024.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Marie Bjerre

Digitaliseringsminister og minister for ligestilling, MF (V)
cand.jur (Københavns Uni. 2011), LL.M. fra UC Berkeley 2016

Sólbjørg Jakobsen

MF (LA)
cand.jur. (Aalborg Uni. 2016)

0:000:00