Ny kortlægning: Støjbergs beslutning om at stille op i Nordjylland kan være en strategisk genistreg

Det er formentlig Venstre, som skal frygte konkurrence fra Støjberg mest, efter hun har besluttet at stille op i Nordjylland. Det siger både valgforsker og politisk analytiker. 

Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix
Emma Qvirin Holst

Inger Støjbergs beslutning om at skifte Vestjylland ud med Nordjylland ser ud til at være det rette strategiske træk, hvis hun vil have mest muligt ud af sit nye partis medvind. 

Den nye storkreds er nemlig et af de steder i landet, hvor Danmarksdemokraterne står stærkest. 

Det viser en kortlægning af, hvorhenne i landet Danmarksdemokraternes højborge ligger, som professor Kasper Møller Hansen har lavet for Altinget på baggrund af data fra Kantar Gallup og Epinion. 

Nordjyderne og sønderjyderne er især begejstret for det nye parti på stemmesedlen, mens modtagelsen er mere lunken i landsdelens større byer.  

”Støjbergs retorik om land versus by kan nærmest aflæses direkte i dette kort,” siger Kasper Møller Hansen. 

To større provinsbyer understreger samtidig, hvorfor kredsskiftet efter alt at dømme var en god beslutning: Viborg og Holstebro. 

Begge byer ligger i Vestjylland, og det efterlader et indtryk af, at Inger Støjberg ikke har samme vælgerpotentiale i sin gamle storkreds som i den nye. 

Artiklen fortsætter efter kortet. Den blå farve viser, hvor Danmarksdemokraterne får større opbakning end den gennemsnitlige tilslutning på landsplan. Jo mørke blå, jo større forskel ift. gennemsnittet. Omvendt viser den røde, at Danmarksdemokraterne får lavere opbakning end landsgennemsnittet, og her gælder det også, at jo mørkere rød, jo større forskel.

Mørkeblå betyder, at Danmarksdemokraterne får mindst 15 procentpoint højere opbakning end på landsplan, og mørkerød betyder, at partiet får mindst 10 procentpoint mindre opbakning.Kortet er baseret på geografisk data fra 10.395 interviews foretaget af Kantar Gallup og Epinion i juli, august og september.
Mørkeblå betyder, at Danmarksdemokraterne får mindst 15 procentpoint højere opbakning end på landsplan, og mørkerød betyder, at partiet får mindst 10 procentpoint mindre opbakning.
Kortet er baseret på geografisk data fra 10.395 interviews foretaget af Kantar Gallup og Epinion i juli, august og september.
Foto: Professor Kasper Møller Hansen

Kendt, ny kandidat 

En af årsagerne til Danmarksdemokraternes store opbakning i det nordjyske er formentlig, at det ikke er ukendt terræn for Inger Støjberg.

Et af stederne, hvor Danmarksdemokraterne har særlig høj tilslutning, er nemlig i Mariagerfjord, hvor Støjbergs hjemby Hadsund ligger. Men selvom Støjberg er kendt i området, er det første gang nogensinde, at nordjyderne får mulighed for at sætte kryds ud for hendes navn. 

Det betyder dog langtfra, at vælgerne ikke allerede kender hende, siger TV2 Nords politiske analytiker, Søren Wormslev. 

“Man skal have i baghovedet, at hun er ny kandidat. Men når det er sagt, er der slet ikke nogen tvivl i mit sind om, at hun har en meget stærk base i sin hjemkommune i Mariagerfjord,” siger han og henviser til, at der under kommunalvalget i 2021 i Mariagerfjord blev oprettet en partiliste bestående af partihoppere fra Venstre, som var tilhængere af Støjberg. 

Mindre populær i statsministerens valgkreds 

I de to årtier, hun nåede at få i Folketinget inden sin rigsretsdom i december sidste år, har Støjberg kun været valgt i Vestjyllands Storkreds. Men nu er hun draget mod nord for at tage kampen op direkte mod statsminister Mette Frederiksen (S). 

Et af de få steder, hvor Støjberg står svagere i Nordjylland, er dog i statsministerens valgkreds i Aalborg. Statsministeren er opstillet i Aalborg Øst, og fik 20.011 stemmer i hele Aalborg ved det seneste folketingsvalg. 

Det var dog kun knap halvdelen af hendes samlede antal personlige stemmer. Resten af dem fik hun i andre dele af Nordjylland. Derfor vil hun også komme direkte op mod Støjberg i kampen om vælgere i de dele, hvor Støjberg står stærkt lige nu, siger TV2 Nords politiske analytiker Søren Wormslev. 

Den lave opbakning til Inger Støjberg i Aalborg er et spørgsmål om alder, vurderer han.  

“Det er alderssammensætningen, der gør en forskel i forhold til opbakningen i Vesthimmerland, Mariagerfjord og Aalborg,” siger Søren Wormslev. 

Altinget har netop tidligere beskrevet, hvordan Støjberg har svært ved at få fat i de unge vælgere. Stod det udelukkende til de unge, ville Danmarksdemokraterne slet ikke komme i Folketinget. 

Bag kortet

Kortlægningen er lavet på baggrund af interviews foretaget af Kantar Public Gallup i juli og august og Epinion i august og september. I alt er 10.395 interviews med i analysen ("Ved ikke" mv. er fraregnet).  

Kortet viser, hvorhenne i landet Danmarksdemokraterne står stærkest. Den mest røde farve betyder, at partiet mindst står 10 procentpoint lavere end landsgennemsnittet, mens den mørkeste blå betyder, at opbakning er mindst 15 procentpoint over landsgennemsnittet. 

Kortet er lavet med en geografisk udglatning på 30 kilometer fra hver kommunes centrum, således at større kommuner spredes mere end små. 
Danmarksdemokraterne stod til 10,7 procent i Altingets seneste kvalitetsvægtede snit udarbejdet af Kasper Møller Hansen. 

Bør vække bekymring hos Venstre 

Ifølge Søren Wormslev er det dog ikke Socialdemokratiet og Mette Frederiksen, som bør frygte Inger Støjberg mest.

Det er derimod Venstre, som ifølge Altingets vælgervandringer også er det parti, som på landsplan taber flest stemmer til Danmarksdemokraterne. 

“Venstre vil få det sværere end Socialdemokratiet, når man skal se på, hvilken betydning Støjbergs indtog i Nordjylland vil få. Venstremanden Preben Bang Henriksen har selv givet udtryk for, at han er bekymret for, at der kunne være liberale stemmer i Nordjylland, nu hvor Støjberg er på banen, der ville skifte, fordi hun er en modvægt til Mette Frederiksen,” siger Søren Wormslev. 

En udlægning, som deles af professor Kasper Møller Hansen. 

”Inger Støjberg tager primært stemmer fra Venstre og sekundært fra Socialdemokratiet. Det er i højere grad en kamp mellem Venstre og Støjberg end mellem Støjberg og Socialdemokratiet,” siger han.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Kasper Møller Hansen

Professor og valgforsker ved Institut for Statskundskab, Københavns Universitet, ansvarlig for Altingets Risbjerg-snit
cand.oecon. (SDU 2000), ph.d, i statskundskab (SDU 2004)

Søren Wormslev

Politisk analytiker, TV2 Nord
journalist (Danmarks Journalisthøjskole 1984)

0:000:00