Altinget erfarer: Centrale eks-DF’ere stiller op for Danmarksdemokraterne

En række nuværende folketingsmedlemmer stiller op for Danmarksdemokraterne til det kommende folketingsvalg, erfarer Altinget. Der er tale om flere af DF’s største stemmeslugere fra 2019-valget.

Søren Espersen er en af de nye kandidater, som Støjberg forventes at præsentere onsdag.
Søren Espersen er en af de nye kandidater, som Støjberg forventes at præsentere onsdag.Foto: Thomas Lekfeldt/Ritzau Scanpix
Emma Qvirin HolstKatrine Falk Lønstrup

En række tidligere toppolitikere fra Dansk Folkeparti stiller op for liste Æ ved næste folketingsvalg. 

Der er tale om de tre nuværende folketingsmedlemmer Søren Espersen, Jens Henrik Thulesen Dahl og Hans Kristian Skibby, som nu alle stiller op for Danmarksdemokraterne. 

Det erfarer Altinget fra flere kilder.

Dermed slutter de sig til endnu en prominent eks-DF'er, nemlig Peter Skaarup. Han sidder allerede i dag i Folketinget for det nystiftede parti, efter at det mangeårige folketingsmedlem i slutningen af juli meldte sig under Støjbergs faner. 

Danmarksdemokraterne står til at stryge i Folketinget 

Kandidaterne ventes at blive præsenteret af Inger Støjberg onsdag. Ifølge Altingets kilder har alle kandidater været igennem en screeningproces med partiformanden, før de er kommet med på kandidatholdet.

Inger Støjberg blev i december 2021 fundet uværdig til at sidde i Folketinget, efter hun var blevet idømt en ubetinget fængselsdom på 60 dage for ulovligt at have beordret asylpar adskilt.

Men nu er hun efter alt at dømme på vej tilbage til Folketingssalen, efter hendes nystiftede parti på rekordtid blev opstillingsberettiget. Ifølge Epinions seneste måling for Altinget og DR vil Danmarksdemokraterne få 10,8 procent af stemmerne og 20 mandater.  

Stemmeslugere fra 2019 kommer på liste Æ 

Fire af de anslåede 20 pladser i Folketinget vil formentlig gå til de fire forhenværende DF-medlemmer. 

De har alle fire været Dansk Folkepartis absolutte stemmeslugere i de storkredse, hvor de var opstillet i 2019.

Søren Espersen fik 5.930 personlige stemmer i Sjællands Storkreds. Jens Henrik Thulesen Dahl fik 2.913 på Fyn. Mens Hans Kristian Skibby toppede DF-listen i Østjylland med 2.834 personlige krydser. Peter Skaarup var ligeledes i top i Københavns Storkreds med 4.875  stemmer. 

Måneders spekulationer kulminerede i juni 

Trods den store opbakning til Støjbergs politiske projekt er der meget, vi ikke ved om partiets politik og organisering. Partiet blev stiftet i slutningen af juni efter flere måneders spekulationer, hvor Inger Støjberg ad flere omgange antydede, at der muligvis var et parti på vej. 

Læs også

I de følgende dage meldte flere tidligere DF’ere ud, at de godt kunne se sig selv i Danmarksdemokraterne. Og flere bliver angiveligt nu folketingskandidater for partiet. 

Ledelsen i Danmarksdemokraterne udgøres – ud over Inger Støjberg – af næstformand Pernille Roth, der er tidligere medlem af Venstre. Hun forlod Venstre efter 18 års medlemskab i februar sidste år, kort efter Inger Støjberg også havde forladt partiet. Det er endnu uvist, om Pernille Roth bliver folketingskandidat for Danmarksdemokraterne. 

Altinget har forsøgt at få en kommentar fra både Danmarksdemokraterne og de kommende folketingskandidater.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Søren Espersen

MF (DD), formand for Kirkeudvalget, kulturordfører
journalist (DJH 1980)

Jens Henrik Thulesen Dahl

MF (DD)
civilingeniør (Aalborg Uni. 1985)

Hans Kristian Skibby

MF (DD)
shippingmand (DFDS Transport 1992)

0:000:00