Støjberg og Frederiksen skal kæmpe om nordjydernes stemmer: Tre grafer tager temperaturen på deres form

Mette Frederiksen og Inger Støjberg skal begge kæmpe om vælgerne i Nordjyllands Storkreds. De er to populære kandidater, men hvem er mest populær? Altinget gør status gennem tre grafer.

Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Emma Qvirin Holst

Danmarksdemokraterne vil ikke blot nøjes med at vinde stemmer over midten fra Socialdemokratiet.

Partiformand Inger Støjberg vil personligt fravriste dem fra statsminister Mette Frederiksen. Hun har forladt sin hjemmebane i Vestjyllands Storkreds for at tage et direkte opgør om vælgerne mod statsministeren i Nordjylland.

Det står klart, efter at Støjberg onsdag præsenterede sin nye kandidatliste, hvor hun selv står øverst på listen i Nordjyllands Storkreds.

Allerede nu ser Danmarksdemokraterne ud til at lykkes med at vinde vælgere fra Socialdemokratiet. Regeringspartiet er gået tilbage i målingerne, efter at Danmarksdemokraterne er kommet til.

Men kan Støjberg gøre det samme mod partiets ultimative frontperson? Altinget tager temperaturen på de to partileders form.

Mette Frederiksen fik både i rene tal og procentvis et bedre valgresultat i 2019, selvom Støjberg også blev stemmesluger i Vestjyllands Storkreds. Der er dog det forbehold, at Frederiksen var partileder og statsministerkandidat i sidste valgkamp.

Støjberg har mulighed for at forbedre sit valgresultat denne gang, da hun er partiformand. Hun er dog formand for et parti, som står til at få under halvdelen af det antal stemmer, som hendes tidligere parti Venstre fik i 2019, og det vil givetvis også smitte af på, hvor mange stemmer hun har mulighed for at få fingrene i.

De personlige stemmetal for de to kandidater vil formentlig blive påvirket en del af deres popularitet. Mette Frederiksen har den udfordring, at hun som statsminister splitter vælgerne. Enten kan de lide hende, ellers kan de ikke, og de to lejre fordeler sig nogenlunde ligeligt.

Men det forholder sig faktisk nogenlunde ens for Støjberg, som ikke er mere populær end statsministeren.

I sidste ende kan den samlede opbakning til partiet også smitte af på det personlige stemmetal. Hvis Socialdemokratiet går tilbage, kan Mette Frederiksen opleve et ringere personligt valg end i 2019.

Selvom hun sandsynligvis stadig kan slå Støjbergs stemmetal, vil det formentlig kunne tolkes som en sejr for Støjberg, hvis Mette Frederiksen bare får en anelse færre stemmer.

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Inger Støjberg

MF, partistifter (DD), fhv. udlændinge- og integrationsminister
MBA (Aalborg Uni. 2013)

Mette Frederiksen

Statsminister, MF, partiformand (S)
master i afrikastudier (Københavns Uni. 2009), ba.scient.adm. i samfundsfag (Aalborg Uni. 2007)

0:000:00