Optimistisk Vanopslagh vil samle borgerlige partier og gøre LA til "et bærende regeringsparti"

Der er "forårsfornemmelser" blandt partierne i den borgerlige opposition, lød det fra Alex Vanopslagh, da han lørdag talte ved Liberal Alliances landsmøde. Målet er at komme i regering efter næste valg, understregede han.

For to år siden lå Alex Vanopslagh og Liberal Alliance omkring spærregrænsen i meningsmålingerne. I Altingets seneste snit af målinger står partiet til 13,7 procent af stemmerne.
For to år siden lå Alex Vanopslagh og Liberal Alliance omkring spærregrænsen i meningsmålingerne. I Altingets seneste snit af målinger står partiet til 13,7 procent af stemmerne.Foto: Emil Helms/Ritzau Scanpix
Frida FlinchMalte Bruhn

Liberal Alliance skal være et "bærende regeringsparti efter næste valg".

Sådan lød det fra formand Alex Vanopslagh, da han lørdag talte ved partiets landsmøde på Tivoli Hotel og Congress Center i København.

"Ikke for ministerposternes skyld, men for at tage ansvar for at skabe de nødvendige forandringer, der bringer os tættere på fremtidens velfærdssamfund, hvor familierne oplever mulighederne vokse, hvor borgere og virksomheder oplever skattebyrden falde, hvor velfærden er blevet friere og bureaukratiet inddæmmet," lød det fra Alex Vanopslagh, der fortsatte:

"Det er vores politik, og vi vil i regering for at gennemføre så meget som muligt af vores politik".

Læs også

Han vil ikke udelukke nogen scenarier for en kommende blå regering. Det eneste ultimative krav er, at Mette Frederiksen (S) ikke fortsætter som statsminister.

"Så er vi åbne overfor, at det enten kan være en ren blå, borgerlig regering, som vi kender det fra gamle dage. Men at det også kan være en ny midterregering, hvor der er blå partier, og hvor der er nogle midterpartier, som Radikale og Moderaterne. Og måske røde partier, som Venstre," sagde formanden.

Han henviste til, at de gamle venner i Venstre for tiden frister en tilværelse i regering med Socialdemokratiet og Moderaterne.

Den stikpille blev modtaget med klapsalver fra baglandet, der sad ved langborde i det store lokale.

Forårsfornemmelser i blå blok

Netop baglandet har god grund til at være i godt humør.

Siden folketingsvalget, hvor partiet gik fra fire til ti mandater, har Liberal Alliance nemlig ædt godt af de andre partiers vælgere.

Konkret har Liberal Alliance siden valget hapset mere end 200.000 vælgere fra særligt Venstre, Konservative og Moderaterne. Det viser vælgervandringer, som professor Kasper Møller Hansen har lavet for Altinget.

Læs også
 

Ifølge Alex Vanopslagh er det derfor på tide at samle de borgerlige partier i et politisk projekt, der kan fungere som et troværdigt alternativ til den nuværende SVM-regering.

LA-formanden er optimistisk. Fra scenen talte han sågar om en helt ny "forårsfornemmelse" i den blå opposition.

Jeg er klar til at give et nyt borgerligt projekt en chance.

Alex Vanopslagh (LA)
Partiformand

"Jeg mærker heldigvis en velvilje og en konstruktiv tilgang blandt andre borgerlige partier," sagde han og fortsatte:

"Jeg mærker en vilje til at komme videre fra tidligere tiders formålsløse benspænd. Den forårsfornemmelse vil jeg gerne afprøve. Den fortjener at blive afprøvet. Og det er jeg klar til. Jeg er klar til at give et nyt borgerligt projekt en chance," understregede Vanopslagh til stor applaus fra salen.

Familiepolitikken er, ifølge Alex Vanopslagh, et område, der samler den borgerlige familie på Christiansborg.

"Jeg glæder mig over, at så mange borgerlige partier i stigende grad fokuserer på at komme med politiske forslag til, hvordan man kan give mere frihed og ansvar tilbage til familien".

Særligt glæder han sig over, at de borgerlige partier ikke køber ind på "det socialdemokratiske mantra", om at "parkere børnene i en daginstitution så længe som muligt og blive ved samlebåndet så længe som overhovedet muligt".

Læs også

Socialdemokratisk skræmmekampagne

Vanopslaghs forsøg på at samle de borgerlige frænder kommer efter en uge, hvor partiet har foretaget et drastisk kursskifte i partiets økonomiske politik.

Konkret har LA-formanden skrottet partiets hidtidige økonomiske 2035-plan.

I stedet vil partiet fremlægge en mindre ambitiøs og mere realistisk fireårsplan, der sætter de overordnede linjer for en enkelt valgperiode.

Det sagde han i et interview med Jyllands-Posten onsdag.

Ændringen betyder konkret, at de gamle løfter om skattelettelser er halveret. På samme måde er sparekravene til den offentlige sektor sat gevaldigt ned.

Alt tyder nu på, at vi bliver målet for den næste store socialdemokratiske skræmmekampagne

Alex Vanopslagh (LA)
Partiformand

Især diskussionerne om partiets nye forhold til topskatten har fyldt i debatten. 

I stedet for at fjerne topskatten helt, vil partiet nu halvere den på fire år.

"Det har fået nogle til at påstå, at Liberal Alliance ikke længere ønsker at afskaffe topskatten," lød det fra Vanopslagh lørdag.

"Så jeg vil gerne skære tingene lidt ud i pap: Når vi fremlægger en plan for, hvordan vi kommer halvt i mål med at afskaffe topskatten, så er det fordi, at målet er at afskaffe topskatten," understregede han.

Selvom partiet har modereret den økonomiske politik, forventer han stadig, at Socialdemokratiet vil gøre liberale til den ideologiske hovedfjende frem mod næste folketingsvalg.

"Alt tyder nu på, at vi bliver målet for den næste store socialdemokratiske skræmmekampagne. Denne gang får socialdemokraterne endda hjælp fra Venstre-politikere. De er allerede gået lidt i gang. De går sågar og fortæller kommentatorer og journalister, at nu er Liberal Alliance hovedfjenden, og at de glæder sig til slagsmålet med os," lød det fra Vanopslagh, der fortsatte:

"Ved I hvad? Det gør jeg også."

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Alex Vanopslagh

Partileder, MF (LA)
cand.scient.pol. (København Uni. 2016)

0:000:00