Borgmester er træt af Wammens formaninger: Nu skal københavnske embedsmænd udfordre loven
Regeringen har alt for længe ignoreret og udsultet socialområdet, mener Københavns socialborgmester Karina Vestergård Madsen. Nu har hun givet sig selv et frihedsbrev, og vil gå til kanten af loven for at sikre bedre serviceniveau for borgerne.
Søren Dahl
JournalistKøbenhavns socialborgmester Karina Vestergård Madsen har endegyldigt opgivet håbet om at få hjælp fra regeringen til at løse de stigende udgifter og udfordringer på socialområdet.
Derfor går hun nu mere aktivistisk til værks og vil give sine medarbejdere grønt lys til at gå til kanten af loven for at sikre borgerne den rette hjælp.
Borgmesteren beskriver det selv som "et frihedsbrev".
"Det skal ses som et løfte til borgerne om, at København kommer til at udfordre regeringens manglende ambitioner, gå til kanten af loven og i langt højere grad praktisere en stil, hvor vi beder om tilgivelse fremfor tilladelse," siger Karina Vestergård Madsen.
Egentlig vil jeg være borgmestrenes Pippi Langstrømpe. Jeg vil vende tingene på hovedet og gøre det, som alle siger, ikke kan lade sig gøre.
Karina Vestergård Madsen (EL)
Socialborgmester i København
Du siger, at du vil gå til kanten af loven. Det er normalt sådan noget, der får embedsværket til at slå syv kors for sig. Hvor er det helt konkret du ser, at det skal ske?
"Vi skal holde op med at være kommunernes duks. I København holder vi os altid på den gode side af, hvad Ankestyrelsen afgør, og sikrer os, at ingen kan komme efter os."
"Hvis vi kun gjorde det i de tilfælde, hvor det handlede om at sikre borgernes retssikkerhed, så ville jeg måske kunne leve med det. Men ikke når det betyder, at vi ikke er ligeså rundhåndede, som vi kunne være, eller vi hele tiden administrerer ud fra en frygt om, at vi får en løftet pegefinger," siger Karina Vestergård Madsen.
Har fuld opbakning
Det er vel først og fremmest dine medarbejdere, der står med ansvaret, hvis de træffer ulovlige beslutninger. Uanset om de så er truffet af økonomiske eller menneskelige hensyn. Er det ikke lidt nemt for dig at sige, at de bare skal gå til kanten af loven?
"Jo, og jeg forstår også godt, hvis nogen tænker: Det her siger hun kun, fordi vi står halvandet år før en valgkamp. Men jeg vil gerne slå fast, at medarbejderne har den fulde opbakning både fra mig, og fra Socialforvaltningens ledelse."
Karina Vestergård Madsen forklarer, at idéen til frihedsbrevet er opstået i takt med, at regeringen ifølge hende har svigtet på en række afgørende punkter, når det kommer til at håndtere den økonomiske krise, som det specialiserede socialområde står i.
"I dag skal folk være dårligere end nogensinde før, for at de kan få hjælp. Samtidig har vi sparet på alle de indsatser, som forhindrer, at borgere ryger ud over den sociale afgrund," siger socialborgmesteren.
Hun erklærer sig samtidig dybt frustreret over finansminister Nicolai Wammens ifølge hende kølige forhold til det specialiserede socialområde.
"Jeg er helt færdig med at vente og håbe på, at regeringen kommer og redder os. Hver gang Nicolai Wammen stiller sig op på et pressemøde for at dele penge ud, så er det eneste han har med til socialområdet en formaning om, at man godt kan kontrollere økonomien lidt bedre," siger Karina Vestergård Madsen.
"Når regeringen vil noget på ældre- eller skoleområdet, så bliver der arrangeret stormøder, interviews og jeg skal komme efter dig. Imens vil man ikke engang tale om problemerne på socialområdet. Alt bliver parkeret i udvalg og kommissioner," tilføjer borgmesteren.
Tjekker borgere i kørestol
Som socialborgmester måtte Karina Vestergård Madsen i efteråret vedtage besparelser i egen forvaltning, fordi socialområdet i København er presset af stigende udgifter.
I marts besluttede et flertal udenom hendes parti Enhedslisten så at øge det økonomiske opsyn med Socialforvaltningens økonomi.
Jeg vil have, at medarbejderne skriver til mig på Messenger og fortæller mig, hvad det er i deres hverdag, der foregår på en tåbelig måde, og som vi kan lave om.
Karina Vestergård Madsen (EL)
Socialborgmester i København
Det skete efter forvaltningen igen havde overskredet sine budgetter, og måtte bede om midler udefra til at lukke det økonomiske hul.
Hun erkender også, at de økonomiske realiteter sætter en begrænsning for frihedsbrevets formåen.
"Frihedsbrevet gør mig ikke i stand til at trylle budgetloftet væk, eller stoppe de voldsomme stigninger på private botilbudspladser. Det er klart," siger Karina Vestergård Madsen.
Hvordan skal dit frihedsbrev helt konkret få betydning for borgerne, hvis i ikke må bruge flere penge?
"Jeg tror, at vi kan komme rigtig langt, hvis mine medarbejdere kan slippe for en stor del af den overimplementering og regelrytteri, der præger deres arbejde i dag. Vi bruger groft sagt al for lang tid på at kontrollere, om mennesker i kørestol pludselig genvinder evnen til at gå, så vi kan tage deres hjælpemidler fra dem."
"Det skal vi helt væk fra. Jeg har stadig til gode at møde et udsat menneske, der kræver mere fra kommunen, end de egentlig har brug for. Det er den tankegang, der skal gennemsyre vores arbejde,".
Borgmestrenes Pippi Langstrømpe
Karina Vestergård Madsen forklarer, at det netop er den svære økonomiske situation på socialområdet, der har overbevist hende om nødvendigheden af frihedsbrevet.
"Når krisen kradser, så er der en tendens til, at man sætter flere regler og krav til visitationer op, fordi man for alt i verden vil undgå at gøre tingene værre. Men det er slet ikke vejen frem."
I stedet vil socialborgmesteren med egne ord slippe kreativiteten fri, og undgå, at forvaltningen sander til i en "massedepression."
"Jeg vil have, at medarbejderne skriver til mig på Messenger og fortæller mig, hvad det er i deres hverdag, der foregår på en tåbelig måde, og som vi kan lave om. Så skal jeg nok tage det den slagne vej igennem systemet og få det ud og flyve," lover hun.
"Egentlig vil jeg være borgmestrenes Pippi Langstrømpe. Jeg vil vende tingene på hovedet og gøre det, som alle siger, ikke kan lade sig gøre. Det bliver vi nødt til, for der er ingen andre, der kommer og hjælper os."