Valgkredsstrid lugter ikke af særinteresser

BAGGRUND: Socialdemokraterne, SF og EL er rasende over hvad de kalder V, K, DF og R's "aftalebrud" om valgkredsreformen. Men det tyder ikke på, at bruddet er sket i forsøget på at ændre valgkredsreformen til partiernes egen fordel, vurderer to valgeksperter.
Ole Nikolaj Møbjerg Toft

Det er trods alt kun nogle opstillingskredse, som der bliver pillet ved. Det er jo i storkredsene, man bliver valgt. Selv om f.eks. Randers bliver delt op i to mindre opstillingskredse, så kan kandidaten, hvis han er god, hente stemmer i hele storkredsen.

Jørgen Elklit
Professor i Statskundskab, Aarhus Universitet
"I mine 25 år har jeg ikke oplevet et så skræmmende brud på en forståelse og en aftale," harcelerede Mogens Lykketoft (S) mod Venstre, De Konservative, DF og R under andenbehandlingen af den netop vedtagne valgkredsreform.

Her blev det klart, at regeringen med støtte fra Dansk Folkeparti og De Radikale har fået trumfet en række ændringer igennem af valgkredsreformen.

Vigtigst er annulleringen af fire kommunebrud i storkredsen Østjylland og Storkreds Sjælland. Ændringer som går stik imod indstillingerne fra den tværpolitiske arbejdsgruppe, som i halvandet år havde arbejdet på at finde et resultatet som alle partier stod bag. Men reformen - med ændringerne - blev vedtaget fredag, hvor S, SF og EL undlod at stemme.

Da Folketingets formand Christian Mejdahl (V) i marts stolt kunne fremlægge en enig tværpolitisk arbejdsgruppes indstilling til en ny valgkredsreform, udtrykte han sit håb om, at alle Folketingets partier ville have tillid til reformen.

Altinget logoChristiansborg
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget christiansborg kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00