Debat

Vi skal have flere globale ledere

Koncentrat af lederen "Danmarks nye globale ledere" i Børsen 15/4 2005.
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.
Det er spændende mennesker, der afløser 68-generationen på topposterne i dansk erhvervsliv. Det er også interessant at notere, at medens politikerne nu sætter globalisering på toppen af deres dagsorden, så har danske bestyrelser allerede i en rum tid taget højde for de nye globale konkurrencevilkår i deres valg af direktioner.

Den gennemgang af 100 danske virksomheder, som Egon Zehnder, en af verdens førende headhuntervirksomheder, har gennemført for dagbladet Børsen, viser, at især to kvalifikationer har banet vejen til toppen for den ny generation af topledere. Konkret global erfaring og høj uddannelse med en glidning fra HD mod MBA.

Carlsbergs topchef Niels Smedegaard Andersen personificerer i høj grad den aktuelle tendens. Han indtræder mandag i A.P. Møller - Mærsks bestyrelse, og det er at sammenligne med et kommercielt ridderslag i dansk erhvervsliv. A.P. Møller - Mærsk er Danmarks eneste ægte globale virksomhed, defineret som en virksomhed der er helt i toppen i en meget stor global branche. Danmark har også topplacerede virksomheder i nicher i det globale marked, netop Niels Smedegaard Andersen er også medlem af bestyrelsen i William Demant, og fuldt fortjent stadig i en opstigende kurve.

(...) Det kan undre, at danske bestyrelser ikke går endnu længere og ikke blot ansætter danske med globale erfaringer, men også henter flere internationale ledere til Danmark. Hverken sprog eller kultur bør være en barriere, den eneste saglige blokering er det danske skattetryk, først og fremmest den høje marginalskat, som af samme grund naturligvis bør med i enhver seriøs politisk dansk diskussion af globalisering.

(...) Global erfaring og højere uddannelse vil blive endnu stærkere aktiver i karriereforløbene i de kommende år. Den undersøgelse af Morgendagens Ledere, ledere under 40 år i mellemstore og større danske virksomheder, som dagbladet Børsen gennemfører i samarbejde med SAS Institute, viser en klar sammenhæng mellem uddannelse, ikke mindst MBA, og placering på karrierestigen. Tilsvarende er studier og ophold i udlandet faktorer, der har haft væsentlig betydning.

Undersøgelsen af Morgendagens Ledere viser også, at der bør komme flere kvinder, for de er som gruppe bedre uddannede end mændene. Det skal bestyrelserne være meget mere opmærksomme på. Men kvinderne bliver også nødt til at gøre endnu mere for at gøre opmærksomme på sig selv.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00