Amal Hayat Denmark er fulgt med til radikaliseringens skiftende arnesteder

Fra Islamisk Stats kalifat til bandekriminalitet og Taliban – siden 2016 har den lille forening støttet pårørende med forskellige typer bekymringer. Organisationen kæmper med at formidle sin position som bindeled mellem borgere og myndigheder, selvom den stadig får flere henvendelser end de frivillige kan følge til dørs.

Amal Hayat med Katina Ali Rasmussen i spidsen holder blandt andet høringer om radikalisering i Danmark, her på Christiansborg.
Amal Hayat med Katina Ali Rasmussen i spidsen holder blandt andet høringer om radikalisering i Danmark, her på Christiansborg.Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Gitte Skotby-Young Ballenstedt

Det startede med en telefonopringning fra en bekymret mor. Tidspunktet var 2016, hvor Islamisk Stats Kalifat tiltrak unge fra hele verden – også Danmark. Moren i telefonen havde en datter, som allerede var rejst, og nu frygtede hun, at lillesøsteren også ville tage af sted. Så hun ringede til Katina Ali Rasmussen.

Kvinden kendte Katina Ali Rasmussen, som havde arbejdet i forskellige boligsociale indsatser i hovedstadsområdet. Og det var hende, hun helst ville dele sin bekymring med. For selvom mange kommuner i netop den periode havde skruet op for indsatser, der skulle støtte og rådgive forældre i den herværende mors situation, var det ikke her, hun først gik hen. Hun ville hellere tale med en, hun kendte. Og som hun havde tillid til.

Katina Ali Rasmussen begyndte at søge efter foreninger i Danmark, som hun eller moren kunne henvende sig til. Men en sådan type af forening fandtes ikke i Danmark. Til gengæld fandt hun en organisation i Tyskland, der havde stor erfaring med at hjælpe pårørende og individer på vej mod radikalisering.

Altinget logoCivilsamfund
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget civilsamfund kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00