Analyse af 
Gitte Skotby-Young Ballenstedt

Et omskifteligt civilsamfund har tilpasset sig en ditto radikaliseringsdagsorden

Når massiv medieopmærksomhed fordufter fra en sag, må ihærdige aktører enten tilpasse sig et mere og mere usynligt problem eller beslutte, at deres opgave er fuldført. Nye initiativer opstår, nogle udvikler sig og andre afsluttes. Inden for radikaliseringsområdet har organisationerne lidt alle typer skæbner.

Terrorattentatet den 14 februar 2015 og de danskere, som fra 2012 udrejste til Islamisk Stats Kalifat i Syrien og Irak fik for alvor radikalisering på dagsordnen i Danmark. Både politisk men også blandt civile aktører - her var endnu en opgave, som myndigheder og politikere ikke kunne løse på egen hånd.&nbsp;<br><br>&nbsp;<br><br>
Terrorattentatet den 14 februar 2015 og de danskere, som fra 2012 udrejste til Islamisk Stats Kalifat i Syrien og Irak fik for alvor radikalisering på dagsordnen i Danmark. Både politisk men også blandt civile aktører - her var endnu en opgave, som myndigheder og politikere ikke kunne løse på egen hånd. 

 

Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix
Gitte Skotby-Young Ballenstedt

Radikalisering - beskrevet med en trekant

Arbejde med radikalisering beskrives i fag- og myndighedssprog ofte ud fra en trekant i tre farver – populært kaldet rastafaritrekanten. I alle tre lag arbejder civilsamfundsorganisationer.

Grøn: Den nederste og bredeste del, hvor almen forebyggelse foregår. Her vil aktører arbejde med at styrke positive fælleskaber, øge følelsen af inklusion hos i forvejen udsatte grupper og omvendt mindske stigmatisering fra flertallet.

Gul: Midten, hvor man taler om risikoadfærd og faresignaler, og arbejdet ofte er koncentreret om at identificere tegn på, at en person (eller flere) er ved at udvikle sig i en radikaliseret retning.

Rød: Toppen af trekanten, og som farven måske indikerer, den mest alarmerende del af processen. Her handler det om at afbøde konsekvenser af eller mindske skader hos eller omkring mennesker, som er blevet radikaliseret

Radikalisering i Danmark i nyere tid har mange ansigter – men to af dem har særligt tydelige træk:

Gruppen af primært yngre mænd og kvinder, som i en periode fra 2012 rejste til ud for at tilslutte sig Islamisk Stat og angrebet på Krudttønden Danmark i februar 2015.

De to forskellige, men forbundne hændelser skabte bevægelser i civilsamfundet.

0:000:00