Klimaaktivister afbryder to debatter på Folkemødet: "Lad dem lege i helvedes hede"

Gas- og olieselskabet TotalEnergies fik fredag afbrudt selskabets taletid af Extinction Rebellion på Folkemødet. Lørdag skete det igen, hvor Den Grønne Ungdomsbevægelse troppede op med banner og slagord. "Olien skal blive i jorden," siger medlem af ungdomsbevægelsen.

Mindst fem politibetjente vogtede debatten, der handlede om pensionsselskabernes investeringer i olie- og gasselskaber.
Mindst fem politibetjente vogtede debatten, der handlede om pensionsselskabernes investeringer i olie- og gasselskaber.Foto: Arthur J. Cammelbeeck
Frederik Gjersen Hansen

Rettelse: I en tidligere version fremgik det, at Extinction Rebellion stod bag begge afbrydelser af debatterne på Folkemødet. Det er forkert. Fredag afbrød Extinction Rebellion en debat, mens Den Grønne Ungdomsbevægelse stod bag lørdagens afbrydelse. Altinget beklager fejlen.

Klimaaktivister fra Extinction Rebellion og Den Grønne Ungdomsbevægelse har både fredag og lørdag afbrudt klimadebatter på Folkemødet, hvor gas- og olieselskabet TotalEnergies har deltaget.

Fredag skulle et panel bestående af blandt andet Martin Rune Pedersen, landechef i TotalEnergies Danmark, diskutere CO2-lagring.

Men debatten blev aldrig til noget og blev i stedet erstattet af en omskrevet version af højskolesangen 'Livstræet'.

"Lad dem lege i helvedes hede, lad dem føle, at livet er surt. Lad dem bøde for denne katastrofe på Danmarks tapre natur,” sang omtrent 20 aktivister fra Extinction Rebellion, der havde placeret sig i forgrunden af olie- og gasselskabets talere. 

Politi talstærkt til stede lørdag

Lørdag skete det så igen, da TotalEnergies var inviteret til en debat om, hvorvidt danske pensionsselskaber skal investere i olie- og gasselskaber.

"Det her er en debat, der vækker mange følelser. Derfor har vi også politiet til stede i dag," nåede moderator Bjarne Corydon akkurat at sige, inden en aktivist fra Den Grønne Ungdomsbevægelse gik op foran debatpanelet.

Hun bad om to minutter til at afspille en lydfil, hvilket hun fik lov til.

"Total er løgnere, og derfor bør de udelukkes fra den demokratiske debat. Olien skal blive i jorden," blæste ud af en højtaler, som aktivistnetværket havde medbragt.

Budskabet blev modtaget med klapsalver og hujen fra publikum, mens chef for ekstern kommunikation i Total Energies, Thorkild Diness Jensen, havde svært ved at placere sit blik.

"Olien skal blive i jorden"

Med ordene "fund our future, not climate disaster" opfordrede Den Grønne Ungdomsbevægelse med et stort banner pensionsselskaberne til at finansiere Danmarks fremtid og stoppe med at poste penge i "klimakastrofer". 

Altinget talte med Morten Stig Pedersen, som er medlem af Den Grønne Ungdomsbevægelse. 

Hvorfor er I her i dag?

"Vi har længe haft et øje på TotalEnergies. Der er ved at opstå en diskurs om, at de er ved at blive til et grønt selskab. Men hvis du kigger på Totals olieinvesteringer, så er de ikke blevet mindre, de er bare blevet så rige, at de også kan investere i grøn teknologi," siger han og fortsætter:

"Total leder stadig efter nye projekter, hvor de kan udvinde olie. De er i gang med et projekt i Afrika, hvor de vil lave en ny rørledning, som der skal komme meget, meget olie ud af. Men olien skal blive i jorden." 

Extinction Rebellion afbrød ved sidste års Folkemøde en partilederdebat i Allinge Havn

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion










0:000:00