Nyrup er 80, men kan ikke slippe magten: Min stemme skal bruges på mere medmenneskelighed  

Væk med siloerne og ind med Europa. Sådan ser regeringens største udfordringer ud, hvis man spørger Poul Nyrup Rasmussen.

Foto: Arthur J. Cammelbeeck
Jakob Nielsen

Det kan godt være, Poul Nyrup Rasmusen fyldte 80 år på Folkemødets første dag. Men den forhenværende statsminister var stadig fuld af anekdoter og analyser, da han fredag morgen talte foran et stort publikum på Altingets Folkescene.

Og da fødselsdagssangen – 'Når jeg ser et rødt flag smælde' – nåede til sidste vers, rejste han sig og sang for på verset om den røde fane, som "skal ungdommen ildne og mane".

Hvor får han energien fra?

"Magten er et drug, når først man har den, kan man ikke slippe den," forklarede Nyrup.

Og så ser han det som en pligt at bruge sin indflydelse i kampen for de udsatte unge, tilføjede han.

Det er en pligtfølelse, som udspringer af hans egen opvækst i en fattig familie, hvor der var få penge men masser af kærlighed – og hvor tvivlen på, om man nu er god nok, var et vilkår, som har fulgt Poul Nyrup Rasmussen hele livet, som han også for nylig berettede i et stort interview med Altinget.

Læs også

Poul Nyrup Rasmussen fortalte med masser af anekdoter om, hvordan han er rundet af det, han kalder "almuesind" og den evige tvivl om, hvorvidt han egentlig er god nok. Han opfordrede til langt større fokus på forebyggelse, selv om gevinsten ved den indsats er meget sværere at måle, end den behandling der skal til, når først det er gået galt.

Han pegede også på tre store udfordringer for Mette Frederiksens SVM-regering:

Der er først og fremmest brug for et opgør med silotænkningen, hvor kommuner og regioner slås om, hvem der har ansvaret i stedet for at hjælpe de mest udsatte sagde Nyrup.

Dernæst pegede han på behovet for en stærk dansk europapolitik og et sikkerhedspolitisk fokus, hvor man sætter ind med en stor indsats i landene, der omkranser EU. 

Poul Nyrup Rasmussen talte længe og indgående om behovet for, at civilsamfundet spiller en central rolle i velfærdssamfundet. For selv om han fortsat er socialdemokrat med hud og hår, er der grænser for, hvor fintmasket det offentlige sikkerhedsnet kan være, påpegede han.

Det hele var begyndt med en fællessang, nemlig 'Det er i dag et vejr' – en sang som Nyrup afdøde kone, Lone Dybkjær, holdt meget af. Og – fortalte Nyrup – en sang, som de to ægtefæller sang for hinanden i den sidste tid, inden Dybkjær døde.

Poul Nyrup Rasmussen er den ældste af hele fem statsministre, som er til stede på årets folkemøde, og kort efter samtalen ved Grønbechs Hotel dukkede en af de andre statsministre, Lars Løkke Rasmussen, op. Han gav hånd og med henvisning til Nyrups ungdommelighed ønskede han "til lykke med 70-årsdagen".

 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Poul Nyrup Rasmussen

Protektor, Det Sociale Netværk/headspace Danmark, fhv. statsminister (S), partiformand & MF, fhv. formand, PES & LORC, fhv. MEP
cand.polit. (Københavns Uni. 1971)

0:000:00