Dansk IT: Politikerne skal tage bagsiden af den digitale medalje seriøst

DEBAT: Digitaliseringen er en gevinst for Danmark på mange fronter, men den skaber også nye problemstillinger. Vi har alle og ikke mindst Folketinget et ansvar for også at tale om, hvor vi ikke skal digitalisere, skriver Lisa Herold Ferbing.

Af Lisa Herold Ferbing
Bestyrelsesformand i Dansk IT

I Danmark er vi ikke blege for at bryste os af at være blandt verdens førende nationer til digitalisering.

Vi blev da også sidste år tildelt en førsteplads i FN’s undersøgelse af 193 landes offentlige digitalisering. Det kan vi godt være stolte af. Men vi må aldrig glemme, at det forpligter at være blandt de bedste.

Dansk IT mener, at vi danskere − og herunder ikke mindst Folketinget − skal have et langt mere nuanceret syn på, hvad it og digitalisering kan bidrage med – og ikke mindst hvad det ikke kan.

Øget digitalisering giver nye risici
At have et højt it-modenhedsniveau handler ikke bare om at kunne tage nye teknologier i brug og om være en digital ’frontrunner’. Det indebærer også, at man tager ansvaret for bagsiden af den digitale medalje på sig.   

For nej, digitalisering betyder ikke kun nye muligheder, innovation og vækst. Konsekvensen af en øget digitalisering er også nye risici og nye problemstillinger. Den del af ligningen har vi alle et ansvar for at tage seriøst. Det gælder ikke mindst på Christiansborg.

Mange af os vil gerne have fingrene i den nyeste smartphone, tablet eller pc. Vi skifter hardware for at kunne nyde godt af de nye funktioner og den øgede regnekraft.

Vi glemmer bare, at produktionen og bortskaffelsen af hardwaren presser vores klima. Det samme gælder, når vi anvender de mange streaming- og cloud-tjenester. De gigantiske datacentre, der understøtter dette, er også med til at forurene.

Det er ikke enten eller
Paradoksalt nok kan netop it også være med til at sikre, at vi kan nå vores klimamål gennem for eksempel mere intelligent trafikregulering og energistyring. På den måde er det aldrig et enten eller, når vi taler it og digitalisering.    

Enhver, der har børn i folkeskolen, kender til Forældreintra og den digitale kommunikation i skolen. Giver en platform som Forældreintra (nu snart afløst af Aula) mange muligheder? Bestemt. Medfører den også udfordringer? Svaret på det spørgsmål giver næsten sig selv.

På de sociale medier kommunikerer danskerne med venner og bekendte og nyder godt af de features, de digitale tjenester indeholder. Bagsiden af medaljen kan være digital mobning og ekskludering.

Et andet eksempel er, at det er super effektivt at søge på Google efter relevant information, og at det er fantastisk, når kort-apps guider os igennem trafikken ud fra noget nær realtidsdata. Men forholder vi os til, at de spor, vi efterlader på nettet, er prisen for at benytte tjenesterne gratis?

Vi skal tale om bagsiden
I øjeblikket er vi vidne til den såkaldte teledatasag. De data om borgernes adfærd i telenettet, der kan være afgørende for, om en borger bliver kendt skyldig eller uskyldig i en retssag, har vist sig at være behæftede med alvorlige fejl.

Det rokker ved hele tilliden til retssystemet og bør i dén grad give stof til eftertanke. Også her har digitaliseringen en bagside, hvis data anvendes og tolkes forkert.

At være en moden it-nation indebærer, at man har alle nuancerne med.

Der må ikke gå for meget jubeloptimisme i den. Vi skal også kunne tale om, hvor vi ikke skal digitalisere, og vi skal kunne forholde os til negative konsekvenser af en øget digitalisering. 

Vi skal tage bagsiden af den digitale medalje seriøst.

Forrige artikel Dansk Energi: Forudsætningerne for investering i fibernet skal fremmes Dansk Energi: Forudsætningerne for investering i fibernet skal fremmes Næste artikel Jens Rohde til Vestager: Her er min ønskeliste Jens Rohde til Vestager: Her er min ønskeliste
 • Anmeld

  Anne-Marie Krogsbøll · Ufriviilig dataslave for tech-giganter og deres skødehunde i det offentlige system

  Fantastisk...

  Uventet fornuft fra DI. Der må stikke noget under...

  Det lyder i hvert fald ikke ret meget som den hovedløse jubeloptimisme, som jeg gentagne gange - senest for et par måneder siden i Børssalen - har oplevet mht., at erhvervslivet bare MÅ og SKAL have fingrene i borgernes data, med eller uden samtykke - for så bliver alt godt, vi lever evigt, og i uendelig, eksponentiel overflod.

  Så når nu DI er kommet til fornuft, smider de så også tech-kulten Singularity University, med deres store visioner om det evige liv som sammensmeltet menneske-robot, og deres aflægger i Danmark, Singularity Nordic, ud af det gode selskab, i stedet for at fedte næsegrus for dem?

  Eller forsøger man bare at komme tech-kritikerne i forkøbet, inden disse får alt for meget vind i sejlene?

 • Anmeld

  Jacob Andersen · Konsulent

  Krogsbøll må gerne skelne mellem DI og DIT

  Kære Anne-Marie Krogsbøll, det vil være fint for debatten, hvis du kommenterer på indlæggets afsenders holdning.
  Indlægget er skrevet af Dansk IT. Mens din kritik går på en helt anden organisation, nemlig Dansk Industri.
  Tager jeg fejl?

 • Anmeld

  Anne-Marie Krogsbøll · Ufriviilig dataslave for tech-giganter og deres skødehunde i det offentlige system

  Nej - jeg undskylder...

  Kære Jacob Andersen. Du helt ret, jeg har læst forkert. Og det forklarer jo, hvorfor jeg ikke helt kunne få det til at passe. Stort undskyld til Dansk IT.

  Tak for at gøre mig opmærksom på det - en gedigen, uopmærksom tanketorsk, jeg er meget flov.

 • Anmeld

  John Foley

  Desværre tager politikerne ikke bagsiden af medaljen alvorligt

  Ikke engang oprettelsen af et It-udvalg har politikkerne på Christiansborg formået at tage sig sammen til. Så tilliden til at de tager de rejste spørgsmål og udfordringer op kan ligge på et meget lille sted.
  Det er kun jubeloptimisterne, der kun ser penge og profit i at fortsætte digitaliseringen med hovedet under armen, som der lyttes til. Trist men sandt.
  Men tak alligevel til Dansk IT for at komme ud af busken og melde så klart ud. Det er tiltrængt og noget mange af os har sagt i de sidste mange år. Forhåbentlig får det politikerne til at tænke sig om en ekstra gang. Men jeg tvivler.