Digitalredaktør: Det skal du huske fra 2017

ÅRET DER GIK: Redaktør for Altinget: digital giver her sit bud på årets vigtigste politiske begivenheder på digitalområdet. 

Margrethe Vestager førte i 2017 an i kampen mod digitale moguler. 
Margrethe Vestager førte i 2017 an i kampen mod digitale moguler. Foto: Europa-Kommissionen
Klaus Ulrik Mortensen

Hvem, der ender med at le sidst, skal være usagt. Men der er ingen tvivl om, at 2017 vil komme til at stå som året, hvor EU for alvor gik i kødet på Silicon Valley.

Og vil man tage klaphatten på, skal man være velkommen. Det var nemlig den danske konkurrencekommissær Margrethe Vestager, der førte an i kampen
mod de digitale moguler.

I juni udskrev Vestager således EU-historiens største bøde, da Google blev bedt om at hoste op med 18 milliarder kroner for at misbruge sin dominans på markedet for søgemaskiner. Men også Facebook, Microsoft, Intel og Apple har været under kommissærens lup for at forvrænge konkurrencevilkårene.

Problemet er, at EU-landene ikke kan finde fælles fodslag. Apple skylder Irland godt 100 milliarder kroner i skat. Men Irland er ikke interesseret i pengene, fordi man frygter, at Apple så vil flytte sit hovedsæde til et andet land.

Afsløringerne fra Paradise Papers understregede kun dilemmaet: EU taler om at bekæmpe skattely. Men hvert år forsvinder der flere penge til retskafne nationer som Holland og Luxembourg end til de ellers udskældte tropiske ø-stater. Og giganter fra Silicon Valley står tilbage med en trækprocent på et rundt nul.

Der er med andre ord ikke noget, der tyder på, at Vestager bliver arbejdsløs lige foreløbig.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Klaus Ulrik Mortensen

Selvstændig rådgiver, Aksiom
bachelor i journalistik (Syddansk Uni. 2008)

0:000:00