Debat

DUF og tech-ambassadør: Vores generations ansvar at sikre demokratiske online-spilleregler

Hvis vi vil sikre demokratiets fremtid, må vi sørge for, at digitaliseringen ikke undergraver vores demokrati – særligt med hensyn til de unge generationer, skriver Chris Borup Preuss og Anne Marie Engtoft Larsen.

Den digitale verden stiller meget høje til krav til unges kritiske sans - for høje krav, skriver Dansk Ungdoms Fællesråd og Danmarks tech-ambassadør i et fælles indlæg.
Den digitale verden stiller meget høje til krav til unges kritiske sans - for høje krav, skriver Dansk Ungdoms Fællesråd og Danmarks tech-ambassadør i et fælles indlæg.Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Anne Marie Engtoft Meldgaard
Chris Borup Preuss
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Teenagedrenge, der bruger timer på at spille computerspil. Unge piger, der optager dansende TikTok-videoer. Unge mennesker, der kender alverdens Youtubere, men ikke kan nævne, hvem der sidder i Folketinget.

Synet på unges forbrug og forhold til tech er ofte unuanceret, stereotypt og en smule naivt. Sagen er imidlertid den, at unge langt fra er ubevidste tech-forbrugere, der scroller telefonen uden omtanke.

Tværtimod.

Unge er bekymrede for techgiganternes stigende magt. De frygter, at fake news kan få demokratiet til at slå revner, og de mener, at det er op til politikerne at regulere techgiganterne, så deres magt og indflydelse på vores hverdag ikke bliver misbrugt.

Hvis fremtidens borgere skal have en chance, skal vi sikre, at dagens børn og unge kan gennemskue mekanismerne i den digitale verden

Chris Borup Preuss og Anne Marie Engtoft Larsen
Formand, DUF – Dansk Ungdoms Fællesråd og Danmarks tech-ambassadør

Det er hovedkonklusionerne i en ny analyse af unges syn på digitale samfundsudfordringer, som blev lanceret 25. august af Tænketanken Mandag Morgen i samarbejde med DUF (Dansk Ungdoms Fællesråd) og den danske tech-ambassade.

Vores generationers ansvar
Techgiganterne – virksomheder som Facebook, Apple og Google – har i dag indtaget en så dominerende rolle i vores samfund, at de ofte udgør den primære, demokratiske kanal for dagens unge.

Det er positivt, at det således er blevet lettere at engagere sig samfundsdebatten, men samtidig er den fælles demokratiske samtale truet af fake news, ugennemsigtige algoritmer og et ofte hadsk debatmiljø online, som særligt afholder unge kvinder og piger fra at blande sig.

Hvis vi vil sikre demokratiets fremtid, er vi således nødt til at sørge for, at digitaliseringen ikke undergraver, men underbygger vores demokrati, særligt for unge generationer som står over for den monumentale opgave, det er fortsat at udvikle vores demokrati – ikke afvikle det.

Dette er lettere sagt end gjort. Men for at komme derhen, kræver det også mobilisering af unge - lokalt, nationalt og internationalt i arbejdet med at skabe de rette, digitale spilleregler.

Vi mener, at de digitale spilleregler skal baseres på demokratiske værdier om ytringsfrihed, gennemsigtighed og mindretalsbeskyttelse.

De digitale spilleregler skal således tage livtag med ulovlige ytringer, der skader den demokratiske samtale. De skal sikre online trivsel og modgå hadtale og hård tone.

Vi er i dag meget langt fra at opnå ambitionen om, at dét der er ulovligt i den offline verden, også skal være ulovligt i den online verden. Men ligesom vores forældre og bedsteforældre brugte meget af det 20. århundrede på at sikre menneskerettigheder i den virkelige verden, er det vores generationers ansvar at sikre dem online.

Det kræver blandt andet regulering og internationalt samarbejde.

Vi er i dag meget langt fra at opnå ambitionen om, at dét der er ulovligt i den offline verden, også skal være ulovligt i den online verden

Chris Borup Preuss og Anne Marie Engtoft Larsen
Formand, DUF – Dansk Ungdoms Fællesråd og Danmarks tech-ambassadør

Men det er også en opgave, der begynder med forestillingsevnen om, hvilket samfund vi ønsker – at vi har en bred debat om, hvordan vi indretter fremtiden, og hvordan teknologi, der skaber friere, rigere, mere bæredygtige og meningsfulde liv, bliver demokratiseret.

Stiller for høje krav
Alt dette er ikke mindst for kommende generationers skyld.

Børn og unge vokser i stigende grad op i en digital verden. Pandemien rykkede endnu mere skolegang og socialt samvær online, men selv før covid-19 satte turbo på digitaliseringen, var virkeligheden for dagens unge, at man googler sig til viden og får sine nyheder gennem sociale medier.

Det stiller meget høje til krav til unges kritiske sans, så de kan navigere i en verden med fake news, deepfakes og en polariseret online-debat. Høje krav til deres digitale adfærd og digitale forståelse for at de kan møde de udfordringer, som digitaliseringen skaber.

Vi vil mene, at disse krav faktisk er for høje.

Når man i dag færdes online, er det for svært at gennemskue, hvilke oplysninger, der bliver indsamlet, eller hvilke rettigheder man har som bruger.

Hvis fremtidens borgere skal have en chance, skal vi sikre, at dagens børn og unge kan gennemskue mekanismerne i den digitale verden. Det er et fælles ansvar.

Et ansvar som både DUF og Danmarks teknologiske diplomati er med til at tage på sig for at sikre, at det er demokratiet, der sætter rammerne for techgiganterne – ikke omvendt.

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00