Debat

Christiane Vejlø: Sådan blev regeringens dataetiske rapport til

BAG OM: Formanden i regeringens ekspertgruppe giver her et blik ind i processen bag rapporten om dataetik, som både indebar internationale forskere, virksomheder og åbne saloner om dataetik, skriver formand i ekspertgruppen.

Regeringens ekspertgruppe i dataetik lancerer deres rapport med anbefalinger til dataetik. Rapporten kan læses på gruppens hjemmeside.
Regeringens ekspertgruppe i dataetik lancerer deres rapport med anbefalinger til dataetik. Rapporten kan læses på gruppens hjemmeside.Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Christoffer Miguel Frendesen
GDPRDeleted
Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Christiane Vejlø
Formand for ekspertgruppen om dataetik

En rapport om et så vigtigt og lige nu afgørende emne som dataetik er ikke noget, man smækker sammen med venstre hånd. Det er heller ikke et stykke arbejde, som kan afsluttes og ligge færdigt i en fin indbunden rapport.

Det var vi meget bevidste om, da vi startede i regeringens ekspertgruppe om dataetik.

Vores arbejde skulle være begyndelsen til en række nye tiltag, og rapporten skulle levere konkrete værktøjer og fungere som inspiration til at hjælpe erhvervslivet i gang med at bruge dataetik som den nye konkurrencefordel. 

Fakta
Deltag i debatten!
Skriv til [email protected]

Vi lancerer vores resultat i den sidste af gruppens række af åbne samtalesaloner for alle, der har medvirket i processen og for andre interesserede. 

Christiane Vejlø
Formand for ekspertgruppen om dataetik

Mere transparens nødvendigt
Den seneste periode med det såkaldte techlash, altså det fænomen, at teknologivirksomhedernes 'ud over stepperne'- og 'byg først, spørg senere (eller aldrig)'-mentalitet var begyndt at give bagslag, kaldte allerede på mere transparens, og det var et godt udgangspunkt også for arbejdsgruppens arbejde. 

Vi introducerede derfor en hjemmeside til løbende informationer om vores arbejdsproces og blogposts om dataetik fra gruppens medlemmer.

Vi rejste til Californien og Indien og lod førende forskere og virksomheder kommentere samt udfordre vores anbefalinger, og vi fulgte løbende de relevante internationale initiativer og byggede netværk.

Christiane Vejlø
Formand for ekspertgruppen om dataetik

Der blev tilføjet en kalender med relevante begivenheder relateret til dataetik, oversigt over gruppens medlemmer, kommissoriet samt en litteratur- og link-liste til meget af det, vi kiggede på undervejs.

Der var en brevkasse, alle kunne skrive idéer og forslag til, og et social medie feed, som trak debatten fra hashtagget #dataetikdk ind på sitet.

Samtalesaloner for alle
Vi gik straks i gang med en række af åbne dataetik-samtalesaloner, hvor vi inviterede techeksperter, filosoffer, virksomheder, antropologer, skolelærere, jurister, programmører og alle, der ellers havde lyst til at bidrage med viden og indspark.

Vi lavede gruppearbejde og lyttede godt efter og tog alt det gode input med ind i vores praktiske arbejde. Der var i alt tre samtalesaloner inklusiv en på Folkemødet inden rapportens aflevering. 

Værdikompas og bred repræsentation i arbejdsgruppe
Til gruppens første daglange workshop lagde vi sammen med eksperter i etik ud med at arbejde med etik som begreb. Vi fik defineret, hvilke værdier vi i vores arbejde kunne navigere ud fra.

Det blev til et værdikompas, som også kan findes i rapporten. Som metode brugte vi prototyping. Altså udviklingen af tidlige prototyper på anbefalinger. 

Vores prototyper tog vi med i endnu en samtalesalon, hvor de blev masseret og udfordret yderligere og derefter bearbejdet af gruppen igen.

Det er vigtigt, at der i sådan en arbejdsgruppes sammensætning er både repræsentanter fra erhvervslivet og forskningen, men i dette tilfælde var profiler med internationalt iværksætteri, filosofi og etik som baggrund også en stor styrke.

Samtidig lagde vi vægt på at invitere en bred gruppe af eksterne eksperter og interessenter med til vores møder og samtalesaloner. 

Internationalt input
Der er allerede mange, der verden over gør sig tanker omkring vigtigheden af et etisk fokus i teknologibranchen. Og derfor blev et internationalt ”outreach” også en del af vores arbejde.

Vi rejste til Californien og Indien og lod førende forskere og virksomheder kommentere samt udfordre vores anbefalinger, og vi fulgte løbende de relevante internationale initiativer og byggede netværk.

Vi var enige om, at det var afgørende, at rapporten skulle være inviterende og tilgængelig, så mange ville læse den, og at anbefalingerne skulle være operationaliserbare og holdes under ti i antal. 

I dag er vi så klar til at overlevere rapporten til ministeren. Og når det er gjort, så skal rapporten ud og leve, og den skal sendes godt af sted. Så vi lancerer vores resultat i den sidste af gruppens række af åbne samtalesaloner for alle, der har medvirket i processen og for andre interesserede. Tilmelding kan ske her. 

Forud for den færdige rapport er gået syv måneders arbejdsindsats kendetegnet ved de af gruppen definerede arbejdsprincipper: transparens, involvering, diversitet, udfordring og et værdikompas som navigationsværktøj. 

Læs ekspertgruppens rapport her.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Christiane Vejlø

Entrepreneur digital trendanalytiker, adm. direktør, Elektronista Media, mediekommentator, debattør, radiovært, medlem, Dataetisk Råd, forfatter, bestyrelsesmedlem, foredragsholder
cand.mag. i medievidenskab og religionsvidenskab (Københavns Uni. 2004)

0:000:00