Debat

Helveg Petersen: EU giver magten tilbage til Facebooks brugere

DEBAT: Om 10 år vil vi kigge tilbage med undren på, hvordan vi skødesløst har delt ud af vores data på sociale medier, skriver Morten Helveg Petersen (R).

EU's nye persondataforordning er et vigtigt skridt til at sikre, at brugerne af sociale medier igen får kontrollen tilbage over deres egne data, skriver Morten Helveg Petersen (R).
EU's nye persondataforordning er et vigtigt skridt til at sikre, at brugerne af sociale medier igen får kontrollen tilbage over deres egne data, skriver Morten Helveg Petersen (R).Foto: Marcio Jose/ Ritzau Scanpix
Anders Brønd Christensen
GDPRDeleted
Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Morten Helveg Petersen (R)
Medlem af Europa-Parlamentet

At Facebook videresælger vores data kan måske ikke komme som en overraskelse, men det omfang, som de seneste dages nyheder kan berette om samt metoderne bag, understreger, at vi om 10 år vil kigge tilbage med undren på, hvordan vi skødesløst har delt ud af vores data.

I den seneste tid har medier fra hele verden belyst, hvordan Cambridge Analytica via Facebook har skaffet sig adgang til personlige data fra millioner af intetanende profiler.

Data vi selv har tjekket af med et lille flueben i en firkant og uploadet på Facebook i den tro, at Facebook ville passe på vores data.

Fakta
Deltag i debatten!
Skriv til [email protected]

At Facebook ville os det godt.

Prisen for Facebook
Det kan næppe komme som en overraskelse for nogen, at Facebook videresælger dele af vores brugeroplysninger.

Hvis Facebook ikke kan garantere for vores datasikkerhed, så skal de ikke have lov at virke, som de gør.

Morten Helveg Petersen (R)
Medlem af Europaparlamentet

De data er den pris, vi betaler for at kunne bruge Facebook gratis. Men at Cambridge Analytica har haft mulighed for at tiltuske sig data fra mere end 50 millioner brugere, uden at disse har givet deres accept, er forkert.

Ingen har anet hvad Cambridge Analytica ville bruge dem til, ingen har givet tilsagn. Hvis Facebook ikke kan garantere for vores datasikkerhed, så skal de ikke have lov at virke, som de gør. Længere er den ikke.  

Om 10 år vil vi se tilbage på vores adfærd de første årtier på internettet med hovedrysten.

Hvordan vi ukritisk har stolet på, at den data, vi lægger på nettet, kun bliver brugt af interessenter, der har vores bedste interesser for øje. Hvordan vi har stolet på det gode i alle mennesker og firmaer online.

EU giver magten tilbage til brugerne
EU’s nye persondataforordning, som træder i kraft til maj, er et vigtigt skridt i forhold til at give brugerne magten tilbage.  

Forordningen vil sikre, at vi som brugere bliver informeret om netop formålet, når vores data deles. Og vi skal aktivt give vores accept til at det sker.

Vi får derfor muligheden for selv at kontrollere, hvem der har adgang. Den nye EU-forordning giver dermed brugere af sociale medier kontrollen tilbage.

Facebook- og Cambridge Analytica-sagen belyser samtidig det vigtige faktum, at vi stadig har meget at lære, når det kommer til vores færden på internettet.

Denne sag er en vigtig øjenåbner for, hvor meget data vi stiller til rådighed og efterlader.

Den nye EU-forordning vil, som nævnt, give brugerne kontrollen tilbage, men det er på betingelse af, at vi brugere forstår præmissen for lovgivningen, og hvordan vi kan bruge de redskaber, den bringer med sig.

Kun toppen af isbjerget
Hvis vi ikke benytter os af bl.a. mulighederne for at tjekke, hvor megen data firmaer har liggende, hvis vi ikke er opmærksom på, hvilke bokse vi krydser af, og hvilke virksomheder og formål, vi stiller vores data til rådighed for, vil Facebook-scenariet kunne ske igen. Og igen. Og igen.

Data er, populært sagt, bestemt kommet for at blive, og potentialet i data er uendeligt stort.

Jeg tror, at vi kun har set toppen af isbjerget, men det er vigtigt, at det bliver brugerne, der har kontrollen med deres data - og ikke virksomhederne, som det er i dag.

EU’s nye persondataforordning er et vigtigt skridt til at forhindre, at vi igen oplever lignende sager med misbrug af personlig data.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Morten Helveg Petersen

MEP (R)
cand.polit. (Københavns Uni. 1992)

0:000:00