Kontorchef: Vi skal undgå sorte svaner i offentlige it-projekter

DIGITALISERING: Hvis man skal undgå flere it-katastrofer i sundhedssektoren de kommende år, kræver det ledelsesinvolvering og projektafgrænsning, mener kontorchef. Danske Regioner erkender, at store it-løsninger kan være sårbare.
Ledelsesinvolvering og projektafgrænsning er påkrævet for at undgå flere it-katastrofer i sundhedssektoren, mener kontorchef i Digitaliseringsstyrelsen Morten Ellegaard.
Ledelsesinvolvering og projektafgrænsning er påkrævet for at undgå flere it-katastrofer i sundhedssektoren, mener kontorchef i Digitaliseringsstyrelsen Morten Ellegaard.Foto: Colourbox

Det vigtigste er, at man spiser elefanten i flere bidder, altså at man brækker et projekt op i flere dele.

Morten Ellegaard
Kontorchef for Ministeriernes Projektkontor i Digitaliseringsstyrelsen
Sundhedssektoren gennemgår i disse år en markant teknologisk transformation, der skal frigøre økonomiske midler og inddrage patienterne mere i forløbet omkring behandlingen.

Listen over it-projekter i sundhedssektoren er lang (se listen nederst) og skal blandt andet sikre, at patienternes helbredsoplysninger i fremtiden kan glide frit på tværs af sygehuse, praktiserende læger og kommuner.

Altinget.dk har tidligere skrevet om implementeringen af blandt andet Det Fælles Medicinkort og brugen af patientrapporterede oplysninger i sundhedsvæsenet som led i den fællesoffentlige strategi for digital velfærd, der er blevet til i et samarbejde mellem regeringen, KL og Danske Regioner.

Morten Ellegaard, der er kontorchef for Ministeriernes Projektkontor i Digitaliseringsstyrelsen, mener, at de offentlige myndigheder skal være bedre til at involvere ledelsen i projekterne.

Dokumentation
Regionernes 15 it-pejlemærker i perioden fra 2014 til 2016

P1. Telepsykiatri (2014): Videokonferencer skal udbredes og implementeres på alle relevante voksenpsykiatriske afdelinger og distriktspsykiatriske enheder.

P2. Hospitalslogistik (2014): Processerne på hospitalerne skal optimeres gennem en fælles referencearkitektur for, hvordan it kan bruges til at spore og identificere fx personer, udstyr og varer.

P3. Funktions- og servicemål (2014): Sundhedspersoner skal have ensartede digitale muligheder. Derfor opstiller regionerne fælles funktions- og servicemål for den kliniske it-arbejdsplads, og regionerne vil løbende måle på, hvordan sundheds-it taget i brug på hospitalerne.

P4. Benchmark af it (2014): Regionernes it-organisationer skal optimeres ved at gennemføre fælles benchmarks for it i regionerne.

P5. Internetpsykiatri (2014): Regionerne vil gennemføre et storskalaforsøg med internetbaseret behandling af voksne med let til moderat depression. Hvis forsøget har en samlet positiv effekt, udbredes det til alle regioner.

P6. Apotekersystem (2014): Regionerne vil understøtte moderne og effektive processer på de danske sygehusapoteker ved at anskaffe og implementere et nyt fælles system til hospitalsapotekerne.

P7. Digital selvbooking (2015): Borgere skal have mulighed for selv at booke aftaler med hospitalet på udvalgte områder.

P8. Opbevaring af data (2015): Regionerne vil udarbejde fælles retningslinjer for opbevaring af data.

P9. Telesår (2015): Telemedicinsk sårvurdering skal udbredes og implementeres på alle relevante hospitaler.

P10. Præhospital Patientjournal (2015): Regionerne vil anskaffe og implementere en fælles præhospital patientjournal.

P11. Sundhedsjournal 2.0 (2016): Borgere og sundhedspersoner skal have adgang til patientdata på tværs af regioner, kommuner og praktiserende læger; derfor vil regionerne udbygge Sundhedsjournalen.

P12. Mobile enheder (2016): Borgere og sundhedspersoner skal kunne se patientdata og kliniske data på mobile enheder.

P13. Telemedicinsk platform (2016): Regionerne vil med udgangspunkt i storskalaforsøget TeleCare Nord etablere en fælles telemedicinsk platform for behandling af KOL-patienter i hele Danmark.

P14. Klinisk logistik (2016): Regionerne vil give sundhedspersoner på alle større akutmodtagelser, operationsgange og kirurgiske sengeafsnit bedre overblik gennem it-understøttelse af den kliniske logistik.

P15. Sygesikringssystem (2016): Regionerne vil optimere håndteringen af administrative opgaver i praksissektoren ved at anskaffe og implementere en fælles sygesikringssystem.

Kilde: Danske Regioner.

 


Altinget logoDigital
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget digital kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00