Debat

Schaldemose: Trumps twitterregime er en advarsel om tech-giganternes magt

DEBAT: Selvom det er en lettelse at komme af med Trumps galde på sociale medier, må vi ikke lade os friste af censuren fra de store teknologifirmaer. Vi skal sikre, at tech-giganterne ikke bestemmer rammerne for samfundsdebatten, skriver Christel Schaldemose (S).

Christel Schaldemose til udvalgsmøde i IMCO, som er Europa-Parlamentets Udvalg om det Indre Marked og Forbrugerbeskyttelse.
Christel Schaldemose til udvalgsmøde i IMCO, som er Europa-Parlamentets Udvalg om det Indre Marked og Forbrugerbeskyttelse.Foto: Mew
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Da det nye år begyndte for en måneds tid siden var vi nok mange, der håbede på bedre tider, og at vi nu for alvor kunne lægge det rædselsår, som 2020 på mange måde var, bag os.

Det er selvfølgelig en naiv tanke, at verdens begivenheder skulle have nogen særlig respekt for vores kalender, men at 2021 tog så hårdt fat, hvor 2020 slap var alligevel en overraskelse.

Da en rasende folkemængde stormede den amerikanske kongresbygning i Washington DC 6. januar, brast alle illusioner om 2021 som de gode nyheders år.

I hvert fald for en stund.

Fakta
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. 

Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Debatindlæg kan sendes til [email protected].

Afgående præsident Trump blev efter stormen beskyldt for at opildne sine tilhængeres amokløb mod det amerikanske demokratis hjertekamre.

Flere kaldte det et kupforsøg, og de sociale platforme syntes at være enige, i hvert fald blokkerede de én efter én for Trumps adgang. De tog, populært sagt, megafonen fra præsidenten, så han ikke længere kunne udgyde sine konspirationsteorier og splittende retorik.

Vi lever i et folkestyre, og derfor skal vi heller ikke udlicitere rammerne for den demokratiske samtale til virksomheder, hvis raison d'être helt naturligt er profit.

Christel Schaldemose (S)
Gruppeformand, socialdemokraterne i Europa-Parlamentet

Udelukkelse virker
Man kan spørge sig selv, hvorfor det skete nu og ikke for flere år siden.

Hvad var anderledes ved disse ytringer på platformene i forhold til tidligere, hvor Trump mange gange har været beskyldt for det samme, nemlig at sprede usande budskaber og angribe politiske og personlige modstandere?

Hvis platformene mener, at det er så alvorligt, hvorfor så vente til nu?

Det åbenlyse svar er, at de har ladet ham beholde megafonen, fordi han var præsident for USA, og nu hvor han er på vej ud, er den nemmere at tage fra ham.

Lad det være sagt med det samme: Jeg kommer ikke til at savne hans splittende tweets og usammenhængende videotirader i mit feed.

På Twitter døde ekkoet af Trumps opråb da også kraftigt ud. Her faldt omtalen af valgsvindel fra 2,5 millioner tilfælde til 688.000 efter Trump blev blokeret.

Lignende tendenser kan ses på andre sociale medier. Konklusionen er altså klar: udelukkelsen virker, hvis målet alene er at stoppe usandheder.

Tech-virksomhederne skal ikke styre samfundsdebatten
Alligevel er det vigtigste spørgsmål at stille efter stormen ikke, hvorfor vi først ser blokeringerne nu.

I stedet bør vi spørge, om vi kan lade det være op til store teknologivirksomheder at bestemme, hvem der må deltage i samfundsdebatten og hvordan?

For mig er svaret entydigt nej!

Læs også

Vi lever i et folkestyre, og derfor skal vi heller ikke udlicitere rammerne for den demokratiske samtale til virksomheder, hvis raison d'être helt naturligt er profit.

Trump er et interessant eksempel, fordi han har domineret den virtuelle og den konkrete politiske sfære i det seneste halve årti, hvor de sociale medier samtidig har fået voksende indflydelse på politik bredt set.

Men Trumps er ikke det eneste tilfælde, hvor en stemme blokeres.

I Danmark har der været utallige eksempler på brugere, ofte debattører, satirikere eller kulturpersonligheder, som har fået lukket konti uden en ordentlig forklaring og uden mulighed for at prøve beslutningen.

Samtidig er de sociale medier i høj grad de fora, hvor samfundsdebatten foregår. Dagligt er 65 procent af danskerne på Facebook, 30 procent er på Instagram, 29 procent på Youtube, 25 procent på Snapchat og 7% på Twitter.

Vi svigter den demokratiske samtale, hvis vi lader firmaerne bag styre samtalen uden, ad demokratiske veje, at sætte klare rammer for dem. Vi skal forlange ansvarlighed fra de sociale medieplatforme.

Tre ting skal opfyldes
Et vigtigt redskab bliver den lovgivning om digitale tjenester, som Europa-Kommissionen for nyligt præsenterede.

Den kommer til at fylde en stor del af mit 2021, da vi i Parlamentet skal vedtage vores bud på loven, og her kommer jeg blandt andet til at arbejde for, at vi får en bedre og mere åben demokratisk debat online.

Konkret kræver det i udgangspunktet (mindst) tre ting:

  1. Klart ulovligt indhold skal fjernes. Det er for trusler eller opfordringer til vold. Heri ligger en klar udfordring. Særligt i forhold til hastigheden og stringensen. Hvis noget én gang er identificeret som ulovligt, må vi forlange, at de store platforme er i stand til, gennem deres algoritmer, at identificere og fjerne det igen.

    Det er med andre ord ikke nok, at plaformene reagerer, når der kommer henvendelser til dem. De skal være proaktive i fjernelsen af det mest problematiske indhold.

    Samtidig skal vi forlange, at det går så hurtigt, at det ikke når at ligge til inspiration for andre på nettet.

    Heri findes selvfølgelig endnu en selvstændig udfordring. Hvordan kan vi stole på algoritmen, der bestemmer over vores adgang til arenaen for den offentlige debat, som de sociale medier i høj grad er? 

  2. Transparens i afgørelser og kig ind i algoritmerne kan hjælpe til at klarlægge hvad der fjernes. Ikke kun de klart ulovlige ting, men også de, der befinder sig i en gråzone, og som derfor er svære at sætte i bås.

    Her er det vigtigt, at der sker en skarp adskillelse, så platformene ikke behandler skadeligt materiale og klart ulovligt materiale ens. Derfor skal det også være muligt for myndigheder og lovgivere at få indsigt i, hvad der ligger bag konkrete blokkeringer eller fjernede ytringer.

    Det er nødvendigt for at få en mere kvalificeret samtale om de fejl og mangler, som måtte findes i for eksempel en algoritme.

    Hvis den har en slagsside, som platformen bag ikke er opmærksom på eller ikke tager hensyn til, er det nødvendigt, at offentligheden har mulighed for at få oversat den komplekse struktur til noget, som kan forstås og debatteres - selv hvis man ikke har en ingeniørgrad.

  3. Klagemuligheder skal i sidste ende sikre, at brugere kan prøve deres afgørelser fra platformen. I dag mangler der effektive værktøjer til at beskytte ytringsfriheden online.

    Selv Donald Trump burde kunne få en ordentlig forklaring på og mulighed for prøvning af sin blokering. Samtidig skal disse afgørelser kunne danne præcedens for fremtidige fjernelser.

Reguleringen af de nye rum for debat og samtale er central for demokratiets og vores fælles samtales fremtid.

Når Donald Trump den ene dag formenes adgang, må vi spare vores jubel, så det ikke dagen efter går ud over andre, mindre magtfulde brugere. Uanset om vi er enige med dem eller ej.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Christel Schaldemose

Spidskandidat til Europa-Parlamentet (S), MEP (S)
cand.mag. i historie (SDU 2002)

Donald J. Trump

Fhv. præsident, USA (Republikanerne)
Bachelor i økonomi (Wharton School, Philadelphia, USA 1968)

0:000:00