Debat

Softwarefirma: Bedre datadeling i det offentlige kan bremse kriminelle banders hvidvask

Der er et betydeligt potentiale for forbedret datadeling mellem danske myndigheder. En mere effektiv adgang til data kan styrke bekæmpelsen af kriminelle banders aktiviteter, især i kampen mod hvidvask, skriver Rasmus Dalsgaard. 

Når først datadeling tillades mellem danske myndigheder, åbner det døren for en lang mere effektiv bekæmpelse af hvidvaskning, skriver Rasmus Dalsgaard. 
Når først datadeling tillades mellem danske myndigheder, åbner det døren for en lang mere effektiv bekæmpelse af hvidvaskning, skriver Rasmus Dalsgaard. Foto: Ólafur Steinar Gestsson/Ritzau Scanpix
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

I Danmark er vi blevet præsenteret for en ny digitaliseringsstrategi, der bygger på den præmis, at vi i Danmark har et gennemdigitaliseret samfund, hvor der genereres betydelige mængder data. Men som jeg ser det, er vi på ingen måde et sted, hvor vi formår at udnytte potentialet af al den data til egen fordel.

Et godt sted at starte er ved at sætte ind og geare vores systemer inden for lovgivningens rammer til nemt og sikkert at håndtere samkørsel af data, så vi kan bekæmpe den omfattende hvidvask, der foregår i Danmark.

Ifølge FN svarer hvidvaskning af penge til 2-5 procent af bruttonationalproduktet globalt – og ifølge tal fra Finans Danmark, hvidvaskes der i Danmark for svimlende 68 milliarder årligt, hvor en andel af pengene kan spores tilbage til aktiviteter, underslæb, skatteunddragelse, bedrageri, korruption og insiderhandel. 

I dag er datadeling mellem danske myndigheder og relevante sektorer ofte begrænset af forskellige former for lovgivning og andre sikkerhedsforanstaltninger.

Rasmus Dalsgaard
Finansiel kriminalrådgiver, SAS Institute

I mange af tilfældene er der altså tale om dyrebare skattekroner, som vel at mærke kunne bruges til kriminalitetsforebyggelse, sundhedsfremme og grøn omstilling.

Derudover kan man argumentere for, at hvidvask er den motor, der finansierer de kriminelles aktiviteter, hvorfor en vellykket indsats mod af hvidvask automatisk indebærer at sætte hårdt mod for eksempel våbensmugling, terroraktiviteter og narkokriminalitet.

I dag er datadeling mellem danske myndigheder og relevante sektorer ofte begrænset af forskellige former for lovgivning og andre sikkerhedsforanstaltninger.

Til eksempel kan nævnes strikse GDPR-regler, der er gode grunde er sat i verden for at beskytte mine og dine personoplysninger, men som i visse tilfælde kan spænde ben for datadelingen.

AI kan håndtere komplekse datakilder

Når først datadeling tillades mellem danske myndigheder, åbner det døren for en lang mere effektiv bekæmpelse af hvidvaskning, men det stiller også krav til de værktøjer og platforme, som vi vil anvende til arbejdet.

For det første er det vigtigt, at de kan håndtere information om, hvilke datakilder der findes, hvor de findes, og hvad de indeholder. Det kræver en omfattende oversigt over tilgængelige dataressourcer for at sikre, at intet relevant går tabt.

Skal vi som borgere have tillid til de processer og teknologier, der anvendes, så skal vi altid kunne forsikre os, at vores data bliver indsamlet på en ansvarlig og bæredygtig måde.

Rasmus Dalsgaard
Finansiel kriminalrådgiver, SAS Institute

For det andet er der behov for løsninger til effektiv overførsel af data samt værktøjer til rensning, strukturering og koordinering af data. Det sikrer, at de indsamlede data er af høj kvalitet og ensartede, hvilket er afgørende for pålidelige analyser og identifikation af mistænkelig aktivitet.

Endelig kræves der funktionalitet til avanceret dataanalyse og AI for at kunne identificere komplekse mønstre og træffe informerede beslutninger. De analyseværktøjer gør det muligt at opdage skjulte mønstre af mistænkelig aktivitet og reagere hurtigt og effektivt.

Vil vi implementere initiativer, som dem ovenfor, er det naturligvis alfa og omega, at vi gør det på en måde, hvor transparens og dataetiske principper er styrende elementer.

Skal vi som borgere have tillid til de processer og teknologier, der anvendes, så skal vi altid kunne forsikre os, at vores data bliver indsamlet på en ansvarlig og bæredygtig måde.

Men når det er sagt, så starter en forbedret indsats mod hvidvask med, at vores myndigheder er villige til at samarbejde og i stand til at dele data.

Jeg fristes til at sige, at hvor der er vilje, er der vej til at tage næste skridt. Et skridt, der her indebærer at implementere passende og effektive værktøjer til at håndtere og analysere de komplekse datasæt, som vores digitale samfund genererer.

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00