Debat

DI: Nu skal Danmarks nye digitaliseringsminister samle de digitale indsatser

Det er en stor opgave, der venter Danmarks nye digitaliseringsminister. En samlet digital indsats i den offentlige sektor har stort potentiale men kræver en afbureaukratisering af reglerne i sektoren, skriver Rikke Hougaard Zeberg.

Det er glædeligt, at Danmark endelig har fået en digitaliseringsminister i Marie Bjerre (V), der kan koordinere digitaliseringen på på tværs af alle ministerielle ressorter, sektorer og brancher, skriver Rikke Hougaard Zeberg.
Det er glædeligt, at Danmark endelig har fået en digitaliseringsminister i Marie Bjerre (V), der kan koordinere digitaliseringen på på tværs af alle ministerielle ressorter, sektorer og brancher, skriver Rikke Hougaard Zeberg.Foto: Bo Amstrup/Ritzau Scanpix
Rikke Hougaard Zeberg
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Danmark har fået en ny digitaliseringsminister. Det har vi længe været fortalere for i Dansk Industri. En ny digitaliseringsminister er rigtig glædelig, fordi der er brug for meget mere politisk fokus på digitaliseringen i Danmark – på tværs af alle ministerielle ressorter, sektorer og brancher.  

Så stort tillykke til Marie Bjerre (V) – vi har ventet længe på dig og står parat til bistå dig med at fastholde Danmarks position som et af verdens mest digitaliserede samfund. 

Jeg tænker, at det snart vil gå op for ministeren, at hun står overfor en ret stor opgave. Den digitale dagsorden er bred, udfordringerne er mange, og behovet for en tværgående koordinering på tværs af ressortområder er strengt nødvendigt.

Men tværgående koordinering er ikke let, og derfor kan det hurtigt blive den nye ministers største udfordring. Der er mange, som spørger, om det overhovedet er nødvendigt at koordinere digitaliseringsindsatsen.  

Svaret er, at det er nødvendigt. Selvfølgelig har alle ministerier og ministre fortsat ansvaret for at digitalisere deres eget forretningsområde, men der er i den grad behov for en stærk stemme, der kan sikre, at alle går den samme vej. 

Fornuftig digitalisering i den offentlige sektor kræver afbureaukratisering 

Vi oplever i disse år en voksende mistillid til den offentlige sektor, og flere peger på den massive digitalisering som en af hovedårsagerne. Jeg tror, at vi skal se på den store kompleksitet, som præger den offentlige sektor i dag.  

Temadebat

Hvad bør stå højest på politikernes it- og digitaliseringsdagsorden?

Folketingsvalget bragte flere anbefalinger til det digitale område med sig. Aktører og it-ordførere ønsker sig eksempelvis et selvstændigt digitaliseringsministerium, it-eksperter vil gerne have nedsat en it-havarikommission, og Dansk IT efterspørger et digitaliseringsudvalg, der skal koordinere digitaliseringen på tværs af fagområder.

Derfor har Altinget inviteret en række aktører til at debattere, hvad der bør stå øverst på politikernes prioriteringsliste her efter valget.

Om Altingets temadebatter:

Alle indlæg er alene udtryk for skribenternes egen holdning.

Altinget bringer kun debatindlæg, som udelukkende er skrevet til Altinget.

Har du lyst til at bidrage til debatten, er du velkommen til at sende det til debatansvarlig Emma Brink på [email protected] eller til Altingets debatredaktion på [email protected].

Der er så ufatteligt mange regler, som selv de offentligt ansatte har svært ved at overskue. Borgere og virksomheder, der er i kontakt med den offentlige sektor, har ofte behov for at være i kontakt med flere forskellige myndigheder – og oplevelsen af, at der ikke er sammenhæng og samarbejde mellem myndighederne, kan være meget frustrerende.  

Her kan digitaliseringen være en kæmpe hjælp. Men det kræver, at der bliver set på reglerne bagved, inden der digitaliseres – at der bliver forenklet og afbureaukratiseret.  

Når der så digitaliseres, kræver det, at det sker med udgangspunkt i de samme modeller og metoder, så den offentlige sektor fremstår genkendelig og gennemskuelig, og de digitale løsninger er intuitive og brugervenlige. 

Det kræver i den grad samarbejde og koordinering. Det lyder så let, men det er det ikke, og det kræver en minister, som sætter sig for bordenden og viser retningen.  

Hvis Marie Bjerre til gengæld lykkes med at få de øvrige myndigheder – herunder også kommuner og regioner – til at gå samme vej, så er der kæmpestore gevinster at hente – for myndighederne og ikke mindst for borgere og virksomheder. 

Danmark mangler en plan for it-arbejdskraft 

Der er også alle de andre store dagsordner, der kalder på ministerens opmærksomhed. En massiv EU-regulering i form af AI-direktiv, Data-direktiv, Cloud-direktiv og NIS2-direktiv ruller ind over os i det kommende år. 

EU-kommissionen har sat en målsætning om, at der i 2030 skal være 20 millioner it-specialister i EU. I dag er der knap ni millioner. I Danmark har vi endnu ingen målsætning – og værre endnu: Vi har ingen plan. 

Rikke Hougaard Zeberg
Branchedirektør, DI Digital

Vi kan allerede se de kæmpestore administrative byrder, der følger med reguleringen. Reguleringen er nødvendig, men hvis den ikke bliver balanceret, så risikerer vi, at virksomhederne mister konkurrence- og innovationskraft. Og det er faktisk det modsatte af det, vi ønsker at opnå med reguleringen. 

Hvis jeg skal nævne én ting mere, som bliver central for den nye minister, så er det manglen på it-kompetencer. Det er en meget stor udfordring for virksomhederne at skaffe de nødvendige digitale kompetencer.  

Allerede nu har otte ud af ti virksomheder svært ved at rekruttere it-arbejdskraft. Og det bliver kun værre – der tales om en global mangel på it-talent.  

EU-kommissionen har sat en målsætning om, at der i 2030 skal være 20 millioner it-specialister i EU. I dag er der knap ni millioner. I Danmark har vi endnu ingen målsætning – og værre endnu: Vi har ingen plan. 

Så kære Marie Bjerre. Ovenfor er nævnt et par af de opgaver, der venter. Digitaliseringen er vejen til velstand og vækst, og digitaliseringen er nøglen til at løse mange af de udfordringer, vi står overfor.  

Mange lande verden over skeler til de resultater, vi har opnået ved hjælp af digitalisering, og som hjalp os gennem pandemien nogenlunde helskindet. Det misunder eksempelvis Tyskland os i dag. 

Digitaliseringen skal ske balanceret og med respekt for vores værdier – vi skal turde omfavne teknologien og få det bedste ud af det kæmpe potentiale, der venter på os. Men vi skal gøre det klogt og demokratisk.  

I Dansk Industri står vi klar til at samarbejde om at løse de mange opgaver, og ikke mindst samarbejde om at fastholde Danmarks førerposition på det digitale område. Vi glæder os rigtigt meget til at komme i gang. 

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Rikke Hougaard Zeberg

Direktør, Styrelsen for Dataforsyning og Infrastruktur
cand.merc.jur. (Aarhus Uni. 1995)

0:000:00