Debat

Styrelse: Digital omstilling kræver et solidt og delevenligt datafundament

DEBAT: De næste store skridt i at modernisere, omstille og digitalisere vores samfund forudsætter at datagrundlaget er på plads. Det betyder, at data skal kunne bruges på kryds og tværs, skriver Kristian Møller.  

Fremtidens
løsninger skal findes ved at tænke på tværs af sektorer og det skal data også kunne, skriver Kristian
Møller.
Fremtidens løsninger skal findes ved at tænke på tværs af sektorer og det skal data også kunne, skriver Kristian Møller.Foto: Pressefoto/SDFE
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Kristian Møller
Direktør, Styrelsen for Dataforsyning og Effektivisering

I Danmark har vi en af de mest digitaliserede offentlige sektorer i hele verden.

Og tager det efterhånden for givet at vi nemt og digitalt kan interagere med mange offentlige myndigheder.

De færreste ved hvor langt og sejt et træk det har krævet at komme dertil – og hvor store krav det stiller til det offentlige datafundament.

Fakta
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning.

Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Debatindlæg kan sendes til [email protected].

Data skal kunne bruges på kryds og tværs
Grunden til, at vi i Danmark for eksempel kan melde flytning med ganske få klik, er ikke kun den sikre og nemme digitale løsning, som møder os på borger.dk.

Det er, fordi der nedenunder er sørget for sammenhæng mellem adresseregistret og CPR-registret, som også giver kommune, bank, forsikringsselskab m.fl. mulighed for at registrere ændringen i deres systemer.

Hvis vi skal understøtte store samfundstransformationer, som går på tværs, skal vi også have data, der kan bruges og kombineres på kryds og tværs. 

Kristian Møller
Direktør, Styrelsen for Dataforsyning og Effektivisering

Det hviler igen på, at der nedenunder er et datafundament af solide, velstrukturerede og opdaterede data og registre.

I denne uge afholdes OffDig, konferencen om digitalisering i den offentlige sektor. Her mødes en masse eksperter, i denne omgang virtuelt, for at drøfte, hvordan vi kan arbejde med digitalisering i den offentlige sektor.

På programmet vil være mange spændende bud på, hvordan vi kommer videre med brug af data i den offentlige sektor i Danmark – og ikke mindst hvordan vi kan bruge data og digitalisering til at understøtte de store omstillinger, vi som samfund står overfor.

Det gælder blandt andet klimaudfordringen, hvor meget peger på, at fremtidens løsninger skal findes ved at tænke på tværs af sektorer – for eksempel hvordan vi optimerer brugen af vores land på tværs af hensyn til klima, miljø, landbrug, natur, transport- og energiinfrastruktur, erhvervsformål etc.

Hvis vi skal understøtte store samfundstransformationer, som går på tværs, skal vi også have data, der kan bruges og kombineres på kryds og tværs – og som har den rette kvalitet.

De 5 bud til et godt offentligt datafundament
I Styrelsen for Dataforsyning og Effektivisering (SDFE) har vi ansvaret for en lang række centrale offentlige frie data, som bruges af både offentlige og private, foruden ansvar for datadistribution via den fællesoffentlige Datafordeler.

Med vores nye strategi ”Et sammenhængende datagrundlag for et digitalt Danmark” sætter vi for alvor fokus på at sikre, at det datafundament, vi tilbyder, er gearet til at understøtte digitaliseringen og omstillingen af vores samfund.

Det betyder, at vi i SDFE skal gøre en række ting anderledes, end vi gør i dag.

Læs også

Blandt andet skal vi blive bedre til at dimensionere kvaliteten i vores data og gøre det endnu nemmere for endnu flere at hente vores frie offentlige data. Det går vi i gang med at implementere de kommende måneder og år. 

Min påstand er imidlertid, at de pejlemærker vi i SDFE har sat os, er bredt gyldige for den offentlige sektors arbejde med data.

Derfor vil jeg gerne dele mine 5 bud på fremtidssikret håndtering af offentlige data:

1. Kvalitet
Data skal have den rigtige kvalitet – for eksempel i form af præcision og ajourføringsfrekvens - til brugen. Og kvaliteten bør afhænge af brugskonteksten.

Vi har under ingen omstændigheder mulighed for, eller råd til, at lave alle datasæt helt perfekte og fejlfri på ethvert givet tidspunkt – der vil være fejl i data.

Vi skal altså prioritere indsatsen med datakvaliteten i forhold til for eksempel væsentligheden i de forvaltningshandlinger, data understøtter.

2. Dataetik
Vi skal passe godt på data. Når vi baserer store dele af administrationen af dette land på data, skal vi være sikre på, at de data opbevares sikkert og forsvarligt.

3. Gennemsigtighed og sporbarhed
Data vil i stigende grad udgøre grundlaget for at træffe egentlige juridiske og forvaltningsmæssige afgørelser.

Det kræver, at der er gennemsigtighed i forhold til, hvad data består af, og hvordan de er indsamlet, så man kan stole på afgørelserne.

4. Tilgængelighed
Data skal selvfølgelig være lettilgængelige. Det betyder, at vi skal have et overskueligt datadistributionslandskab med centrale og intuitive distributionsplatforme, hvor brugerne nemt kan finde de data, de har brug for.

Tilgængelighed handler altså både om enkle og intuitive brugerrejser og antallet af distributionskanaler, man skal have fat i.

5. Kombinerbarhed
Samfundets store omstillinger går på tværs af forvaltninger og sektorer. Det er derfor helt afgørende, at vi kan lave smarte tværoffentlige løsninger, hvor data kan kombineres med hinanden.

Derfor skal vi have nogle ens standarder for, hvordan vi bearbejder, modellerer, distribuerer og udstiller data. Det er standardiseringen, som sikrer, at data kan bruges uden for de snævre sektorsiloer.

Hvis vi, der arbejder med data i den offentlige sektor, tager de 5 bud til os, vil vi skabe et godt fundament for en datadrevet udvikling og omstilling i Danmark – til gavn for både den offentlige og private sektor.

I Styrelsen for Dataforsyning og Effektivisering har vi så i øvrigt et enkelt bud mere, som er rettet mod os selv og vores måde at arbejde på.

Vi vil gerne være en attraktiv datasamarbejdspartner, der kan hjælpe vores samarbejdspartnere med at forløse deres datapotentialer.

Det bud er samtidig en invitation til dialog.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Kristian Møller

Direktør, Copenhagen Infrastructure Partners
cand.merc.(mat) (CBS 1998)

0:000:00