Debat

Styrk eksporten af velfærdsteknologi gennem samarbejde

DEBAT: Vil vi indfri det virkelige potentiale i eksporten af velfærdsteknologi, bør vi se indad og blive bedre til at samarbejde på tværs af den offentlige og private sektor, skriver Kim Andersen (V).
Foto: Venstre.dk
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.
Af Kim Andersen (V)
Erhvervs- og vækstordfører 

Vi skal skabe bedre muligheder for udviklingen af dansk velfærdsteknologi. Flere Offentlige-Private Partnerskaber (OPP'er) og mere sammenspil er to gode bud.

Øget samarbejde mellem det offentlige og det private vil i sidste ende føre til bedre teknologiske løsninger for den enkelte bruger. Og det vil få f. eks sundhedsvæsenet til at gå længere på literen og gøre danske løsninger endnu mere attraktive over for udlandet.

Styrker vi mulighederne for OPP'er og samarbejde herhjemme, styrker vi også muligheden for dansk eksport af velfærdsteknologi og muligheden for at skabe tusindvis af nye danske arbejdspladser.

Flere ældre lægger pres på sundhedssystemet 
Over hele verden betyder den demografiske udvikling, at antallet af ældre og kroniske patienter stiger.

Fakta

Deltag i debatten!

Send dit indlæg til [email protected] 

Ifølge Berlingske forventes eksempelvis antallet af plejekrævende ældre alene i Danmark at vokse med 30 procent inden 2020. Samme avis kan også berette, at den kinesiske regering forventer at skulle have over 3 millioner plejehjemspladser klar inden for de næste par år.

Udviklingen lægger et enormt pres på sundhedssystemerne i mange lande. For flere patienter skal behandles bedre og hurtigere, uden at det må betyde flere udgifter for det offentlige. Det er altså ikke kun i Danmark, at man skal have mest muligt ud af midlerne.

Regeringens ideologiske modstand mod private leverandører i den offentlige sektor har lagt et låg over de positive resultater, som øget og forbedret samarbejde ville kunne skabe.

Kim Andersen (V)
Erhvervs- og vækstordfører

Gavner danske virksomheder 
Men udviklingen gavner også danske virksomheder, der udvikler og producerer velfærdsteknologiske løsninger.

For velfærdsteknologiske produkter og services øger kvaliteten i sundhedsvæsnet, samtidig med at opgaver løses mere effektivt. Eksempelvis har et dansk udviklet computerprogram gjort det muligt for patienter at genoptræne i eget hjem. Det betyder færre udgifter til genoptræning og letter presset på hospitalerne, der skal have færre patienter indlagt.

Samtidig kan patienterne udføre genoptræningen, når det passer ind i dagens program. Computerprogrammet har allerede skabt stor interesse hos kineserne og er et godt eksempel på, hvilke løsninger danske virksomheder har at byde på i den internationale konkurrence på velfærdsteknologi.

Samarbejde styrker eksporten
Dansk eksport af velfærdsteknologi går da også forrygende. Men potentialet er endnu større.

Regeringens eksportfremstød i Asien i dette forår er et rigtigt og klogt skridt på vejen. Men hvad med de øvrige europæiske lande, hvis befolkninger aldres hurtigere end den danske?

Og hvad med at skabe et endnu bedre klima for samarbejde herhjemme? Vil vi indfri det virkelige potentiale i eksporten af velfærdsteknologi, bør vi se indad og blive bedre til at samarbejde på tværs af den offentlige og private sektor.

Eksempelvis gennem flere OPP'er. Eller gennem fælles udviklingsprojekter, der involverer private virksomheder, offentlige institutioner og universiteter. Det offentlige bør blive bedre til at inddrage private virksomheder i hele patientforløbet. Brugerne af teknologierne ved, hvad der kunne gøres bedre. Og virksomhederne ved, hvordan løsningerne kan implementeres.

Men regeringens ideologiske modstand mod private leverandører i den offentlige sektor har lagt et låg over de positive resultater, som øget og forbedret samarbejde ville kunne skabe.

Det er ikke den rigtige vej at gå. Vi skal i stedet skabe de bedste rammer for, at bedre og mere innovative produkter, der lever op til de krav, som patienter og sundhedspersonale over hele verden stiller, kan blive udviklet herhjemme. Det betyder mere værdi for brugerne og en endnu større eksport af danske løsninger inden for velfærdsteknologi. For kvalitet, innovation og brugervenlighed sælger som bekendt.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Kim Andersen

Fhv. generalkonsul, Flensborg
HG (Grenaa Handelsskole 1978), stud.rer.soc. (SDU 1983-84)

0:000:00