Debat

Welfare Tech: Gør Danmark til demensvenligt foregangsland

DEBAT: Regeringens handlingsplan for demens bør indtænke velfærdsteknologi som en væsentlig del af løsningen. Det vil understøtte den demente og pårørende og kan gøre Danmark til foregangsland på området, skriver Christian Graversen, direktør for Welfare Tech.

Regeringens handlingsplan for demens bør indtænke velfærdsteknologi, som en væsentlig del af løsningen, skriver Christian Graversen, direktør for Welfare Tech.
Regeringens handlingsplan for demens bør indtænke velfærdsteknologi, som en væsentlig del af løsningen, skriver Christian Graversen, direktør for Welfare Tech.
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Christian Graversen
Adm. direktør for Welfare Tech

Danskerne er teknologivenlige og teknologiparate. Vi er godt med internationalt og kan på en gang være foregangsland og skabe eksport ved at løse en samfundsudfordring, der giver mening.

Christian Graversen
Adm. direktør for Welfare Tech

Demens er en svær udfordring at takle logisk og rationelt, fordi demens er et syndrom, som rammer vores intelligens, hukommelse, personlighed og følelsesliv. 

Fakta
Regeringen sætter i finanslovforslaget penge af til en national handlingsplan for demens.

Altinget: velfærdsteknologi benytter anledningen, og spørger et nyt hold af debattører: Hvilken rolle kan velfærdsteknologien spille i en national handlingsplan for demens? I hvor høj grad kan teknologiske løsninger gøre noget for at hjælpe demente borgere, plejepersonale og de pårørende?

Deltag i debatten!
Send dit indlæg til [email protected] 

Det er som sundheds- og ældreminister Sophie Løhde (V) siger: en stille tragedie.

Alligevel er der gode muligheder for at leve et godt liv trods demens. Her byder jeg ind med, at velfærdsteknologi er en vigtig del af løsningen, som skaber helt nye muligheder for at understøtte den demente og deres pårørende, og stiller spørgsmålet: Er varme hænder altid den rette løsning?

Fakta
Deltag i debatten!
Send dit indlæg til [email protected]

Danmark kan helt sikkert blive et mere demensvenligt land ved at hente inspiration til nye arbejdsmåder og boligformer fra vores nabolande. Men vi er allerede langt fremme med stor aktivitet og nye løsninger, som kan øge livskvaliteten og skabe tryghed for demente, deres pårørende og det personale, som hjælper dem. 

Gode offentlig-private samarbejder 
Det skal vi bygge på. Vi skal udnytte, at vi har en teknologivenlig befolkning, der ønsker at leve et frit og selvstændigt liv så længe som muligt. Vi har innovative virksomheder og proaktive kommuner, som tager ny teknologi i brug og baner vejen for, at Danmark bliver en førende nation til at bruge og skabe velfærdsteknologi til demens. Og vi har mulighederne for, at danskerne bliver dem, der kan leve længst muligt i eget liv med demens. 

Vi er kommet langt i Danmark med at udvikle velfærdsteknologi til demensområdet. Det har vi gjort gennem gode offentlig-private samarbejder og et stærkt fælles ønske om at gøre hverdagen lettere for demente, deres pårørende og plejepersonalet.

For fem år siden, da den første nationale handlingsplan for demens blev lanceret, stod Fonden for Velfærdsteknologi klar med tilskud til offentlig-privat samarbejde. Nu er fonden tom, og vi skal prioritere offentlig-privat samarbejde i den daglige drift i regioner og kommuner. Det er en udfordring, men tvinger os også til at rette fokus på erfaringerne i driften, som er med til at skabe resultater og effekt. 

Modne løsninger på markedet 
Der er nu flere modne løsninger på markedet. Det fremgik tydeligt på en temadag om demens, som Welfare Tech afholdt i september. Her var fagfolk og forretningsfolk samlet for at finde fælles løsninger til demens. Samtidig demonstrerede virksomhederne konkrete, markedsaktuelle produkter og løsninger, som understøtter hovedindsatserne i den nationale handlingsplan for demens: 

Intelligente skærme og apps, som understøtter struktur i hverdagen, og sensorer, der kan registrere aktiviteter i hjemmet, er eksempler på løsninger, som gør "Danmark til et demensvenligt land, hvor mennesker med demens kan leve et værdigt og trygt liv". 

Det stærke samarbejde i klyngen mellem virksomheder, kommuner, regioner og forskningsvirksomheder er med til at sikre, at den nyeste viden omsættes til bedre processer og løsninger; og sikrer at "behandling og pleje tager udgangspunkt i den dementes behov og værdier og tilbydes i sammenhængende forløb med fokus på tidlig indsats". Endelig er der løsninger, som gør det muligt at "inddrage de pårørende aktivt og støtter dem i livet som pårørende.

Danmark som foregangsland 
Via digitale løsninger kan pårørende inddrages effektivt i den dementes liv og være med til at følge og give den demente en hverdag med oplevelser og fysisk aktivitet. De kan også bidrage til livshistorier, som hjælper den demente med at fastholde sin identitet, og som letter plejepersonalet, da de får et værktøj til bedre at forstå det menneske, de arbejder med. 

Vi har også en medlemsvirksomhed, som har videreudviklet den allestedsnærværende elscooter, så den kan transportere to personer. Det giver et familiemedlem mulighed for at køre en tur med den demente og dermed give nærvær, frisk luft og gode oplevelser.

Den nationale handlingsplan for demens bør indtænke velfærdsteknologi som en væsentlig del af løsningen. Danskerne er teknologivenlige og teknologiparate. Vi er godt med internationalt og kan på en gang være foregangsland og skabe eksport ved at løse en samfundsudfordring, der giver mening.

Vi har mange løsninger til velfærdsteknologi, der kan gøre en positiv forskel for demente, deres pårørende og plejepersonalet. Derfor vil jeg gerne invitere sundheds- og ældreminister Sophie Løhde til at komme på besøg i Forskerparken i Odense og se gode eksempler på velfærdsteknologi, som er vigtige at få med i den nationale handlingsplan for demens. 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Christian Graversen

Country Manager Digital, Siemens Healthineers
cand.merc. (CBS 2004)

0:000:00