Debat

Alternativet vil oprette forvaltningsdomstol: "Vores klagesystem er dysfunktionelt"

Ankestyrelsen har omgjort hundredtusinder forkerte afgørelser, men de har ikke sanktioneret én eneste af de offentlige instanser. Det er altså i praksis gratis for det offentlige at træffe ulovlige afgørelser, skriver Torsten Gejl (ALT). 

Vores klagesystem er
dysfunktionelt, og derfor bør vi - ligesom samtlige andre EU-lande - oprette en
forvaltningsdomstol, hvor offentlige instanser i sidste ende bliver dømt, hvis
man laver fejlagtige og ulovlige afgørelser, skriver Torsten Gejl, der er politisk ordfører for Alternativet. 
Vores klagesystem er dysfunktionelt, og derfor bør vi - ligesom samtlige andre EU-lande - oprette en forvaltningsdomstol, hvor offentlige instanser i sidste ende bliver dømt, hvis man laver fejlagtige og ulovlige afgørelser, skriver Torsten Gejl, der er politisk ordfører for Alternativet. Foto: Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix
Torsten Gejl
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Der er en udpræget følelse af manglende retssikkerhed blandt hundredtusinder af borgere i Danmark.

Det gælder blandt andet danskere med handicap, der fejlagtigt har fået frataget deres hjælpemidler. Kræftramte borgere, der bliver sendt i aktivering med henblik på at afklare deres arbejdsevne. Og udsatte børn, der fejlagtigt er blevet tvangsanbragt.

Historierne kommer fra børne-, handicap-, sundheds-, social- og beskæftigelsesområdet, og de medfører talløse klager over offentlige forvaltningers forkerte afgørelser hvert år.

Ankestyrelsen, som er stedet, hvor man kan påklage forkerte afgørelser, har de seneste ti år modtaget omkring en halv million klager fra borgere over offentlige afgørelser. Og Ankestyrelsen har omgjort hundredtusinder af de forkerte afgørelser, men de har ikke sanktioneret én eneste af de offentlige instanser, som har truffet de forkerte afgørelser.

Det er altså i praksis gratis for det offentlige at træffe ulovlige afgørelser. Man kan blive tvunget til at omgøre sin afgørelse, men der er ingen konsekvens eller sanktion. Ankestyrelsen bruger ikke sine sanktionsmuligheder, som er skærpet tilsyn eller dagbøder.

Det betyder, at eksempelvis kommuner igen og igen kan fortsætte med at træffe forkerte afgørelser, som oftest er fordelagtige for kommunernes økonomi. Og det er kun, hvis borgeren har mulighed for og overskud til at påklage afgørelsen, at den bliver lavet om. Og dagen efter kan kommunen lave ti lignende forkerte afgørelser, som den i værste fald skal omgøre.

Klagesystemet er dysfinktionelt
I Alternativets optik betyder det, at vores klagesystem er dysfunktionelt, og derfor bør vi - ligesom samtlige andre EU-lande - oprette en forvaltningsdomstol, hvor offentlige instanser i sidste ende bliver dømt, hvis man laver fejlagtige og ulovlige afgørelser.

Derfor har Alternativet stillet forslag om oprettelsen af en forvaltningsdomstol i Danmark. I første omgang ønsker vi, at der stiftes en arbejdsgruppe, som skal fremlægge et forslag til en dansk forvaltningsdomstol, som Folketinget kan tage stilling til.

Det er altså i praksis gratis for det offentlige at træffe ulovlige afgørelser

Torsten Gejl

Forslagets overordnede formål er at styrke borgernes retssikkerhed. Det er hensigten, at arbejdsgruppen skal undersøge og lade sig inspirere af, hvordan de forskellige EU-landes forvaltningsdomstole fungerer.

Det er en de facto nedlæggelse af Ankestyrelsen og oprettelse af en forvaltningsdomstol, hvor danskerne trygt kan henvende sig, når de er udsat for forkerte og ulovlige afgørelser, og hvor kommunerne og det offentlige kan stå til ansvar for deres handlinger, ligesom borgene skal, hvis de begår ulovligheder.

Der skal være en domstol med et forkontor, hvor borgeren kan få råd og vejledning om sin sag, og som kan løfte en pegefinger overfor de offentlige instanser og ændre en forkert beslutning med det samme. Så en lang og trælsom sag undgås, og borgeren spares for endeløs ventetid og eventuelle lidelser i arbejdet med at få omgjort en ulovlig beslutning.

Økonomi er ingen undskyldning
Får den løftede pegefinger ikke instansen til at omgøre en forkert og ulovlig afgørelse, skal sagen gå videre til forvaltningsdomstolen, hvor borgeren har fri proces, kan føre vidner og sikres, at de rette dokumenter kommer frem til embedsfolk og dommere.

Har kommunen truffet en ulovlig forvaltningsmæssig afgørelse, kan forvaltningsdomstolen ændre denne, hvilket i dag kun kan ske ved de almindelige – dyre – domstole.

Det er altså i praksis gratis for det offentlige at træffe ulovlige afgørelser

Torsten Gejl

Grundloven giver mulighed for at oprette en forvaltningsdomstol, så hvad venter vi på?

Nogle eksperter indvender, at den manglende retssikkerhed er resultat af kommunernes økonomi, der bare er blevet dårligere og dårligere gennem mange år. Der er ikke råd til at give borgerne den service, de har ret og betaler skat til.

Det kan meget vel være rigtigt, men det er ikke et argument, som Alternativet nogensinde vil godtage. Manglende økonomi må aldrig blive et argument for at kompromittere retssikkerheden.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Torsten Gejl

MF, politisk ordfører (ALT)
journalistkursus (Frontløberne 1989), kaospilot (KaosPiloterne 1993)

0:000:00