Debat

Danske Advokater: Når politikerne uddeler penge til politiet, men ikke til domstolene, tvinger de os i knæ

Domstolene er helt i knæ og har behov for en politisk akutpakke, hvis borgernes møde med retssystemet skal forbedres og presset lettes fra domstolene, skriver Jesper Rothe, der er formand for Danske Advokater. 

Der er flere politiske point i at styrke politiet, end der er i at styrke domstolene, men det er nødvendigt at tænke hele vejen rundt om problemet, skriver Jesper Rothe. 
Der er flere politiske point i at styrke politiet, end der er i at styrke domstolene, men det er nødvendigt at tænke hele vejen rundt om problemet, skriver Jesper Rothe. Foto: Martin Sylvest/Ritzau Scanpix
Jesper Rothe
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Der er ingen tvivl om, at domstolene har behov for en akut økonomisk saltvandsindsprøjtning, for det er helt uholdbart at borgere og virksomheder skal vente i uhørt lang tid på at få deres sager afgjort ved retterne.

Temadebat

Hvordan aflaster vi de pressede domstole?

De danske domstole bliver mere og mere pressede. 

Regeringen har nu nedsat 'Rørdam-udvalget', som skal se på, hvordan de aflastes.

Altinget Embedsværk giver nu en række centrale aktører mulighed for at give deres bud.

Om Altingets Temadebatter:

Alle indlæg er alene udtryk for skribenternes egen holdning.

Vi bringer kun indlæg, som udelukkende er skrevet til Altinget.

Vil du deltage i debatten? Skriv til [email protected].

Rørdam-udvalget har fået en svær og meget vigtig opgave med at ”se på tiltag, der kan forbedre borgernes møde med domstolene og nedbringe sagsbehandlingstiderne hos retterne.”

Vi kommer ikke udenom, at retssikkerhed koster penge, så min første opfordring er, at der bør laves en politisk akutpakke til domstolene i forbindelse med finanslovsforhandlingerne.

I den forbindelse skal man huske på, at domstolene rent faktisk hiver flere penge hjem til statskassen i form af afgifter, end de koster. Når det så er sagt, skal man naturligvis også se på, om man kan gøre tingene smartere og mere effektivt.

Det er en svær øvelse, for det må omvendt heller ikke munde ud i initiativer, der for at nedbringe sagsmængden betyder, at der fires på retssikkerheden og adgangen til at få sin sag prøvet. Det er den vanskelige balancebom, som udvalget skal betræde.

360-graders indsats

Hele straffesagskæden er forbundne kar. Når politikerne gentagne gange bevilger flere ressourcer til politi og anklagemyndighed, men glemmer at tage højde for, at det så betyder en øget sagsmængde for domstolene, ja så kommer vi i den situation, som vi står i nu.

Domstolene er reelt helt i knæ. Når Christiansborg eksempelvis lægger flere opgaver ud i kommunerne, så følger der automatisk penge med, men sådan fungerer det ikke med domstolene.

Når politikerne gentagne gange bevilger flere ressourcer til politi og anklagemyndighed, men glemmer at tage højde for, at det så betyder en øget sagsmængde for domstolene, ja så presses domstolene helt i knæ

Jesper Rothe
Formand, Danske Advokater

Måske det er på tide, at vi tager den debat, så vi ikke igen kommer ud i en situation, hvor domstolene sander til. Der er flere politiske point i at styrke politiet, end der er i at styrke domstolene, men det er helt afgørende for vores retssamfund, at borgerne kan få en afklaring og komme videre i livet. Derfor er det nødvendigt, at vi tænker hele vejen rundt om problemet.

Løs sagerne, før de bliver dyre

Det leder mig hen til næste anbefaling – nemlig at genoplive det såkaldte Waage-udvalg, der skal komme med forslag til bedre retshjælp, retshjælpsforsikring og fri proces.  En velfungerende retshjælp vil reelt være procesbesparende, fordi sager dermed kan blive løst, før de rammer domstolene, hvilket både vil gavne økonomien og borgerne.

I dag er hele retshjælpssystemet nødlidende – særligt i udkantsområderne. Det er endnu et eksempel på, at problemerne bør løses grundlæggende og langsigtet, for det nytter ikke noget kun at kigge på straffesagerne.

Der er store udfordringer med ventetiderne i de civile sager, i de familieretlige sager og i skiftesagerne, og det er alle sagstyper, der er afgørende for helt almindelige mennesker.

Søg kompromisset frem for konflikten

Det er også helt oplagt at tænke i øget brug af retsmægling - der er et frivilligt tilbud om at få en advokat eller dommer, som er uddannet retsmægler -, til at hjælpe sagens parter med at finde en løsning på konflikten. På den måde kan man undgå, at sagen ender med en dom, som ofte vil have en taber og en vinder.

Alle retter bortset fra Højesteret tilbyder retsmægling i alle sager, bortset fra straffesager, som alternativ til en dom eller et retsforlig. Der er et helt korps af advokater, der er uddannet retsmæglere. Gør brug af dem!

Retsmægling er både hurtigere og billigere for både parterne og samfundet end en traditionel retssag. Udgangspunktet i en række sager kunne jo være, at man i første omgang forsøgte sig med retsmægling, medmindre parterne aktivt fravælger det.

Det kræver en kulturændring, men man skal aldrig lade en god krise ”gå til spilde”, hvis den kan være løftestang til en konstruktiv forandring.  

Læs også

 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Jesper Rothe

Advokat (H), partner, Bech-Bruun, næstformand, Pressenævnet, formand, Danske Advokater, bestyrelsesmedlem, Rungstedlundfonden/Karen Blixen Museet, juridisk rådgiver og administrator, Det Danske Akademi
cand.jur. (Københavns Uni. 1981)

Thomas Rørdam

Fhv. præsident, Højesteret
cand.jur. (Aarhus Uni. 1976), LLM (University of California, Berkeley 1977)

0:000:00