Flere penge til diplomatiet. Hvordan bruges de bedst? Genlæs eksperternes pointer

Sidste år bad Altinget Embedsværk en række aktører og eksperter give deres bud på, hvordan vi bedst styrker udenrigstjenesten. I anledning af, at regeringen i finanslovsudspillet vil afsætte flere penge til diplomatiet, kan du læse eller genlæse pointerne her. 

Udenrigsminister Lars Løkke Rasmussen (M).
Udenrigsminister Lars Løkke Rasmussen (M).Foto: Emil Nicolai Helms/Ritzau Scanpix
Ida Elmdal Thagesen

"Det er regeringens ambition at styrke Udenrigstjenesten og det danske diplomati for at fremme Danmarks stemme globalt."

Sådan står der i regeringens finanslovsudspil

Regeringen vil afsætte "ca. 500 mio. kr. i 2024, ca. 600 mio. kr. i 2025, ca. 700 mio. kr. i 2026 og ca. 800 mio. kr. i 2027 ud over det hidtil budgetterede".

Men hvordan skal pengene bruges?

Sidste år bad Altinget Embedsværk en række aktører og eksperter give deres bud på, hvordan vi bedst styrker udenrigstjenesten.

Det gjorde vi i anledning af, at der på daværende tidspunkt blev givet en straksbevillig til styrkelse af udenrigstjenesten.

Vi spurgte: Hvor skal der sættes ind, hvis pengene til diplomatiet skal bruges mest fornuftigt? Og hvordan skal pengene prioriteres, hvis det er fra et sikkerhedspolitisk perspektiv?

I anledning af, at regeringen i deres udspil til en ny finanslov ønsker at afsætte flere penge til udenrigstjenesten, bringer Altinget Embedsværk et overblik over pointerne fra debatten.

Læs eller genlæs dem her.

Panel

Martin MarcussenMartin Marcussen, professor i statskundskab

"Med de nye midler skal udenrigstjenesten fokusere på klassisk diplomati og blive stedet for den ypperligste udenrigspolitiske analyse. Og så må den hanke op i sig selv og række ud til alle de eksterne aktører, som også varetager udenrigspolitikken", skrev professor Martin Marcussen.

Læs eller genlæs indlægget her.

Adam Moe FejerskovAdam Moe Fejerskov, seniorforsker, Dansk Institut for Internationale Studier

"Udenrigsministeriet er horribelt underbemandet og presset, men krigen i Ukraine har givet politikerne en udenrigspolitisk opvågning. Efter årtiers nedprioritering, må diplomatiet genoplives og genopfindes ud fra fire tydelige principper", skrev Adam Moe Fejerskov.

Læs eller genlæs indlægget her.

 Claus von BarnekowClaus von Barnekow, forhenværende ambassadør ved Europarådet

"Vi skal definere Danmarks interesser, øge sprogkompetencen, lave systematiske landerisikovurderinger og indføre rettelsespapirer til sektoranalyser, så de forbliver aktuelle," skrev Claus von Barnekow.

Læs eller genlæs indlægget her.

 Michael Metz MørchMichael Metz Mørch, tidligere generalkonsul i New York

"Vi skal blive meget dygtigere til at forstå og tale med både fjender og venner, trods deres brutalitet og stupiditet. Derfor må vi massivt styrke de diplomatiske instrumenter og holde op med det børnehavepjat med gensidige udvisninger. Det er nu, der er brug for kontakter", skrev Michael Metz Mørch.

Læs eller genlæs indlægget her. 

 

Om Altingets temadebatter:

Alle indlæg er alene udtryk for skribenternes egen holdning.

Vi bringer kun indlæg, der udelukkende er skrevet til Altinget.

Vil du deltage i debatten? Skriv til [email protected].

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Claus von Barnekow

Seniorrådgiver, Den Danske Helsinki-Komité for Menneskerettigheder, bestyrelsesmedlem, Militærhistorisk Netværk (Dansk Militærhistorisk Kommission), fhv. ambassadør, Europarådet
cand.phil. i historie (Odense Uni.), handelsuddannet fra Købmandsskolen og Niels Brock

Adam Moe Fejerskov

Seniorforsker, Dansk Institut for Internationale Studier (DIIS)
ph.d. i internationale studier (Roskilde Uni. 2016), cand.scient.soc. (Roskilde Uni. 2011)

Martin Marcussen

Professor, Institut for Statskundskab, Københavns Universitet
ph.d.

0:000:00