Debat

Forskere og rådgivere: Drop ensidigt negativt fokus og find succeshistorier i det offentlige

Fejl og mangler skal opdages og udbedres. Men ensidigt fokus på negative historier skaber en oplevelse af en dysfunktionel offentlig sektor. Vi skal rette fokus på alt det, som faktisk fungerer godt og formidle den læring til gavn for udvikling af den offentlige sektor og velfærden, skriver en række forskere og rådgivere.

Det øger kompleksiteten, når der er mange perspektiver på, hvad der udgør virkningsfulde folkeskoler, værdiskabende sygehusafdelinger og velfungerende statslige styrelser, skriver en række forskere og rådgivere.
Det øger kompleksiteten, når der er mange perspektiver på, hvad der udgør virkningsfulde folkeskoler, værdiskabende sygehusafdelinger og velfungerende statslige styrelser, skriver en række forskere og rådgivere.Foto: Ida Guldbæk/ArentsenRitzau Scanpix
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Vi er alle afhængige af en velfungerende offentlige sektor, og for at følge med tiden og de stigende krav må den offentlige sektor løbende forbedres og udvikles.

Automatreaktionen fra politikere, medier, interesseorganisationer, virksomheder og befolkningen er ofte udelukkende at fokusere på fejl, mangler og svigt i den offentlige sektors kerneydelser eller styringsmodeller. Fejl og mangler skal opdages og udbedres.

Men det ensidige fokus på negative historier skaber hos mange en oplevelse af en dysfunktionel offentlig sektor. Politikerne reagerer ved at regulere og lovgive mere og mere på trods af ønsket om det modsatte. Vi kommer hurtigt ind i en negativ spiral: fokus på fejl følger til regler og dokumentationskrav, som skaber bureaukratisk stivhed, som øger kritikken og muligheden for at finde fejl.

Heldigvis er der en anden vej ved at supplere vores hang til at finde fejl med en bestræbelse på finde, undersøge og sprede alt det, der faktisk fungerer rigtig godt og skaber stor værdi for borgere og samfund. Fejlfindingsperspektivet kan suppleres med et styrkeperspektiv.

Springbræt for innovation

Vi er en række forskellige aktører inden for forskning og rådgivning i offentlig styring og ledelse, som med dette indlæg tager initiativ til at etablere en ”Find & Forstør-bevægelse”. Vi ønsker at rette fokus på alt det, som faktisk fungerer godt i den offentlige sektor.

I den offentlige sektor er der mange interesser på spil. Og der er mange forståelser af, hvad det allermest ønskværdige er.

Eva Sørensen, Lotte Bøgh Andersen, Anne-Mette Scheibel mfl.
Forskere og rådgivere

Vi tror på, at en dyb granskning af vellykkede eksempler på offentlige service og styring kan bruges som springbræt for innovation.

Vi ønsker at styrke forståelsen af betingelserne for succes, successkabende mekanismer og understøttende former for institutionelt design og lederskab. Vores initiativ bygger videre på idéerne bag 15 internationale forskeres manifest for en ny positiv samfundsforskning.

Vores ambition er at gå systematisk og grundigt til værks. Vi vil vise vejen mod en ny måde at lave forskning og udvikling med stor relevans for praksis. Meget forskning tager udgangspunkt i fejlfinding og analyser af dårligdomme. Ved også undersøge, hvad der skaber succes, fremdrift og trivsel, åbnes der op for nye erkendelser og viden, som bygger på positive eksempler i praksis. Forskning i positiv psykologi er et eksempel på dette.

Tydeliggør kriterierne for det gode

I den offentlige sektor er der mange interesser på spil. Dels står politikerne regelmæssigt på mål for resultaterne over for deres meget forskellige grupper af vælgere. Dels bliver offentlige organisationer livligt diskuteret i såvel traditionelle som sociale medier. Og dels er der mange forståelser af, hvad det allermest ønskværdige er.

Det øger kompleksiteten, når der er mange perspektiver på, hvad der udgør virkningsfulde folkeskoler, værdiskabende sygehusafdelinger og velfungerende statslige styrelser. Folkeskolerne skal opnå mange forskellige målsætninger, og virkningen af undervisningsmetoder afhænger af børnenes baggrund. Sygehusene balancerer mellem at give den enkelte patient den bedst mulige behandling, uden at dette resulterer i lange ventelister.

Styrelserne balancerer mellem at sikre kort sagsbehandlingstid og nå frem til den rigtige afgørelse hver gang. For de gode eksempler i den offentlige sektor er det med andre ord vigtigt at tydeliggøre kriterierne for, at noget fungerer godt.

Læs også

Find og forstør det, som virker

For at komme stærkt i gang har vi brug for gode eksempler. Derfor beder vi dig og dine kolleger skrive til os med fortællinger om offentlig service eller styring, som I fra jeres position oplever, har en positiv effekt. Hvilke betingelser, mekanismer, drivkræfter eller adfærd hos jer kan skabe en succesfuld offentlig service eller styring?

Hvad betyder det at lykkes i jeres kontekst, og hvorfor er netop dette succeskriterium meningsfuldt og vigtigt? I denne fase af vores undersøgelse vil vi lade potentialerne være i forgrunden, så du behøver ikke have data ved hånden. Lad fortællingen om mulighederne for værdiskabelsen stå i forgrunden.

Vi indsamler fortællinger fra april til juni 2022, og alle historier bliver med det samme offentligt tilgængelige. Efter sommerferien udvælger vi ud fra nogle kriterier de stærkeste fortællinger og arbejder videre sammen med dem, som har delt fortællingen.

Målet er på sigt at trække læring ud og formidle denne læring til gavn for udviklingen af den offentlige sektor og velfærden i Danmark. Det skal ikke blot være en case samling. Det skal skabe systematiseret læring, som kan kobles til forskning. Og vores helt store forhåbning er, at det vil kunne inspirere andre til at foretage deres egne eksperimenter og generelt have fokus på at finde og forstørre det, som virker i deres organisation.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Eva Sørensen

Professor, Institut for Samfundsvidenskab og Erhverv, RUC
Doktorgrad (RUC, 2020), ph.d. (Københavns Uni. 1996), cand.scient.pol. (Københavns Uni. 1989)

Jacob Torfing

Professor, Institut for Samfundsvidenskab og Erhverv, Roskilde Universitet
cand.scient.pol. (AU), Master og Ph.d. (University of Essex)

Lotte Bøgh Andersen

Centerleder, Kong Frederiks Center for Offentlig Ledelse, professor, Institut for Statskundskab, Aarhus Universitet, medlem, Ledelseskommissionen
ph.d. i statskundskab (Aarhus Uni. 2005)

0:000:00