Højesteret: Delvist åbne døre i straffesagerne mod Hjort og Findsen

Højesteret har besluttet, at straffesagerne mod forhenværende forsvarsminister Claus Hjort Frederiksen og tidligere spionchef Lars Findsen skal afvikles for delvist åbne døre.

Der kommer delvist åbne døre i straffesagerne mod Claus Hjort Frederiksen og Lars Findsen. 
Der kommer delvist åbne døre i straffesagerne mod Claus Hjort Frederiksen og Lars Findsen. Foto: Emil Nicolai Helms/Ritzau Scanpix
Magnus Garde-Strandberg

Det bliver i en vis grad muligt for offentligheden at følge med, når straffesagerne mod forhenværende Venstre-minister Claus Hjort Frederiksen og chef for Forsvarets Efterretningstjeneste Lars Findsen begynder i slutningen af november.

Det slog Højesteret fast fredag, da de afgjorde, at straffesagerne skal føres for delvist åbne døre.

”Det er bare fantastisk, at Højesteret har sat tingene på plads, man kan undre sig over, at man skulle så langt gennem retssystemet for at få slået søm i,” siger René Offersen, der er Claus Hjort Frederiksens forsvarer, til DR. 

Læs også

Hovedpersonerne er begge tiltalt for at have lækket statshemmeligheder eller andre særligt fortrolige oplysninger.

Retssagerne skulle allerede have været startet i de kommende uger, men blev på opfordring af anklagemyndigheden udskudt i sidste uge.

At straffesagerne bliver for delvist åbne døre betyder, at visse dele af retsmøderne bliver behandlet offentligt, og at lukkede døre vil blive anvendt, når det er strengt nødvendigt.

Nævningesag for Hjort

Højesteret har ligeledes besluttet, at straffesagen mod Claus Hjort Frederiksen skal behandles som en nævningesag.

Det skal den fordi, at Højesteret mener, at hans tidligere rolle som forsvarsminister og hans kritik af regeringens håndtering af tilsyn med Forsvarets Efterretningstjeneste gør overtrædelserne politiske. Dette giver ham ret til at have nævninge under behandlingen af sagen. 

Læs også

Claus Hjort Frederiksen er tiltalt for at afsløre statshemmeligheder om Danmarks spionsamarbejde med den amerikanske efterretningstjeneste NSA til danske medier.

Både Københavns Byret og Østre Landsret har ellers tidligere besluttet, at sagen skulle behandles af domsmænd.

I en domsmandssag er der en juridisk domsmand og to lægdommere, mens en nævningesag har tre juridiske dommere og seks lægdommere. For at blive frifundet i en nævningesag, kræves det, at enten to juridiske dommere eller tre nævninger stemmer for frifindelse.

Har begge ønsket åbne døre

Både Claus Hjort og Lars Findsen kan glæde sig over, at få deres ønsker om åbne døre delvist opfyldt. I begge sager har de erklæret, at de ønsker åbne døre for at give fuld indsigt for presse og borgere.

”Vi ønsker maksimal åbenhed. Så kan man se, hvad det er og ikke er,” sagde Lars Findsen i et interview med DR.

Ligeledes har Claus Hjort Frederiksen skrevet på sin Facebook:

”Jeg er ked af mørklægning af min sag. Jeg ønsker fuld offentlighed. Jeg har ikke ytret noget, som jeg ikke kan stå offentligt ved.”

  

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Claus Hjort Frederiksen

Fhv. MF (V), fhv. minister og partisekretær
cand.jur. (Københavns Uni. 1972)

Lars Findsen

Fhv. chef, Forsvarets Efterretningstjeneste, fhv. departementschef, Forsvarsministeriet 2007-15
cand.jur. (Københavns Uni. 1990)

0:000:00