LA: Forslag om lobbyregister ikke vidtgående nok

LOBBYISME: Enhedslisten havde tirsdag svært ved at forstå, hvorfor Liberal Alliance ikke kan støtte et lobbyregister for ministre, når partiet ønsker en revision af offentlighedsloven og efterspørger endnu mere åbenhed.

Toke Gade Crone KristiansenHenrik Axel Lynge Buchter

"Nogle gange kan man åbne tæppet så lidt, at man får et for dårligt indblik i det, der sker. Og det er det, vi mener, man gør med det her forslag. Vi vil gerne trække tæppet lidt mere fra, og det håber vi at kunne gøre med Enhedslisten på et senere tidspunkt."

Sådan lød begrundelsen fra Simon Emil Ammitzbøll (LA) tirsdag under behandlingen af et beslutningsforslag fra Enhedslisten, som Liberal Alliance ikke kunne støtte. Forslaget handlede om at indføre et register over, hvilke interesseorganisationer og lobbyister, som ministrene mødes med.

Men på trods af at Liberal Alliance er modstandere af den reviderede offentlighedslov, og ønsker at ændre den, kunne partiet ikke følge Enhedslistens forslag om et lobbyregister. 

"Jeg vil gerne have åbenhed om kalenderne. Om de aftaler, der har været. Det er det, der er mit ønske,” understregede Simon Emil Ammitzbøll.

Pernille Skipper var netop derfor uforstående over for, at Liberal Alliance ikke kunne støtte forslaget om et lobbyregister, som dog var et skridt på vejen mod mere åbenhed.

"Jeg er ikke sikker på, at jeg forstår Liberal Alliances indvendinger her. For det vi lægger op til er, at man skal angive, når man holder møde med lobbyister og interesseorganisationer. Er det ikke åbenhed, Liberal Alliance ønsker at opnå med at indføre kalenderreglen," spurgte Pernille Skipper.

"Vi vil gerne have indsigt i, hvem det er, ministeren har holdt møde med. Så man kan få indsigt i, om ministeren har mødtes tyve gange med en virksomhed eller en interesseorganisation, og som derfor har haft en særlig indflydelse," svarede Liberal Alliances retsordfører.

Simon Emil Ammitzbøll påpegede, at partiet går ind for mere vidtgående åbenhed end det lobbyregister, som Enhedslisten foreslog. 

"Hvis det bare bliver sådan en liste over, hvem man har holdt møde med, så giver det jo ikke den reelle indsigt i, hvad det er, der har foregået. Hvad er det egentlig, der er foregået? Hvordan er det forløb, der har været? Hvor meget har der været, og hvornår har det været," lød det fra Liberal Alliances retsordfører på talerstolen.

Enhedslisten fik støtte fra Dansk Folkeparti og SF til beslutningsforslaget, mens Venstre, Konservative, Socialdemokratiet, De Radikale og Liberal Alliance var modstandere.

 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00