Mette Frederiksens departementschef stopper

INTERVIEW: En af de mest erfarne topembedsmænd stopper. Beskæftigelsesministeriets departementschef gennem 15 år, Bo Smith, takker af. Han siger, at beslutningen er udramatisk og frivillig.
Foto: bm.dk
Jørgen Skadhede

En af Slotsholmens helt tunge drenge stopper.

Beskæftigelsesministeriets departementschef gennem 15 år, Bo Smith, stopper 1. august.

Det meddelte den 66-årige departementschef i går medarbejderne i ministeriet på dagen, hvor reformen af kontanthjælpen var faldet på plads.

Bo Smith har været den øverst ansvarlige embedsmand for de største og mest følsomme politiske reformer i nyere tid. Både dagpengereformen og efterlønsreformen lå på Bo Smiths bord.

Ifølge Altinget.dks oplysninger har Bo Smith og beskæftigelsesminister Mette Frederiksen (S) haft et anstrengt forhold til hinanden. Men Bo Smith understreger, at beslutningen om at stoppe nu er helt hans egen.

Fakta
Bo Smith 66 år

Erhvervskarriere

1998 - 2013 Departementschef i Beskæftigelsesministeriet
1995 - 1998 Direktør i Økonomistyrelsen
1994 - 1995 Direktør, A/S Datacentralen
1990 - 1994 Amtsdirektør, Københavns Amt
1987 - 1990 Afdelingschef i Finansministeriet
1982 - 1987 Kontorchef i Finansministeriet
1981 - 1982 Projektleder, Planlægningsdirektoratet
1979 - 1981 Ministersekretær i Miljøministeriet
1978 - 1979 Assisterende ministersekretær i Miljøministeriet
1975 - 1978 Fuldmægtig i Miljøministeriet
1974 - 1975 Fuldmægtig i Finansministeriet, Administrationsdepartementet

Uddannelse

1974 Cand. scient. pol., Aarhus Universitet

"Det er fuldstændigt frivilligt og helt og holdent mit eget valg,"  siger Bo Smith til Altinget.dk.

"Efter grundig overvejelse har jeg besluttet, at tiden nu er inde til, at jeg vil stoppe. Jeg har siddet som departementschef i 15 år og er netop blevet 66 år. Hvis jeg skal finde noget andet at lave, hvilket jeg gerne vil, så skal jeg ikke vente meget længere, hvis jeg skal have nogle meningsfyldte opgaver. Men der skal være nogle større frihedsgrader i mit personlige liv end at være departementschef, som fylder døgnet rundt," siger Bo Smith.

Fremtiden endnu ikke plads
Han ved endnu ikke, hvad han skal lave efter 1. august.

"Jeg har overvejelser om, hvad jeg skal lave, men det vil jeg foreløbig gerne holde for mig selv," siger Bo Smith. 

"Når jeg har valgt at gå netop nu, så handler det også om, at vi netop er blevet færdige med den største reform på vores område nemlig kontanthjælpsreformen. Den skulle i hus først, og så kan der findes en afløser i god tid inden sommerferien, så min afløser kan starte op, inden den nye politiske sæson begynder," siger Bo Smith.

Ifølge Altinget.dks oplysninger har der dog været et anstrengt forhold mellem Bo Smith og Mette Frederiksen.

Det skulle angiveligt skyldes, at Mette Frederiksen fra dag ét i Beskæftigelsesministeriet skarpt har kritiseret det aktiveringssystem, som Bo Smith og hans embedsmænd opbyggede gennem flere år sammen med Venstres tidligere beskæftigelsesminister Claus Hjort Frederiksen. 

"Vi skal ikke spilde voksne menneskers tid på noget, som ikke bringer dem tættere på beskæftigelse. Det kan vi lige så godt afskaffe," sagde Mette Frederiksen til pressen, da hun blev præsenteret som ny beskæftigelsesminister. 

Afviser spændinger med Mette F
Bo Smith afviser imidlertid, at de to skulle have et anstrengt forhold, og at det skulle have noget som helst med hans opsigelse at gøre.

"Det kan jeg klart dementere. Det er på ingen måde baggrunden. Jeg har ingen problemer med Mette Frederiksens syn på det. Jeg synes, det er rigtigt fornuftigt også at kigge kritisk på aktiveringssystemet, og hvordan beskæftigelsessystemet er tilrettelagt. Man skal bestandigt se kritisk på det, man har ansvaret for, og være parat til at lave det om," siger Bo Smith.

Men det er vel hårdt som mangeårig chef et område, når der kommer en ny og helt grøn og ung minister, som siger, at alt det, I har lavet med aktiveringsindsatsen de sidste 10 år, har været helt forfejlet?

"Overhovedet ikke. Beskæftigelsesområdet er kendetegnet ved, at det bestandigt skal vurderes og tilpasses nye vilkår på arbejdsmarkedet og nye politiske prioriteringer, og sådan synes jeg, det bør være. Den slags overvejelse har intet at gøre med, at jeg stopper nu. Det kan jeg helt klart afvise," siger Bo Smith.

Kom  Sass dødsliste
Under den borgerlige regering var han også med til at flytte beskæftigelsesindsatsen fra staten til kommunerne, hvilket vakte heftig kritik i fagbevægelsen.

Ifølge forfatterne Susanne Hegelund og Peter Mose* havde daværende politiske ordfører for Socialdemokraterne Henrik Sass Larsens en decideret "dødsliste" over embedsmænd, som man skulle være på vagt over for efter valget og muligvis endda helt fjerne.

Der har sidenhen været medie-spekulationer om, at Bo Smith angiveligt skulle have været et af navnene på denne liste. 

 

*Rettelse: I en tidligere version af denne artikel fremgik det, at forfatterne havde udpeget Bo Smith som en af departementscheferne på Henrik Sass Larsens "dødsliste". Det er ikke korrekt. Forfatterne har alene beskrevet, at listen eksisterede. Men der har sidenhen været spekuleret i medierne i, at Bo Smith var et af navnene på listen.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Bo Smith

ESS-chefforhandler, Styrelsen for Forskning og Innovation, formand, RUVU, Det Faglige Råd for National Koordination, fhv. departementschef, Beskæftigelsesministeriet
cand.scient.pol. (Aarhus Uni. 1974)

0:000:00