Debat

Sikkerhedsstyrelsen: Vi kan føre tilsyn smartere og billigere ved at dele relevante data

Staten bruger 3.000 årsværk fordelt på 20 myndigheder på at føre tilsyn med, om virksomheder overholder krav om sundhed, sikkerhed og arbejdsmiljø. Men vi kan gøre det smartere og billigere ved at dele de relevante værktøjer og data på tværs af ressortområder, skriver Lone Saaby.

Vi kan føre tilsyn på en smartere og billigere facon ved at dele relevante data og værktøjer, skriver Lone Saaby.
Vi kan føre tilsyn på en smartere og billigere facon ved at dele relevante data og værktøjer, skriver Lone Saaby.Foto: Pressefoto
Lone Saaby
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

I Sikkerhedsstyrelsen er tilsyn en stor del af vores opgaver. Vi fører tilsyn med el- og gasinstallationer, salg af lattergas og udfører alderskontrol for salg af alkohol i detailhandlen. For Sundhedsministeriet udfører vi også alderskontrol for salg af tobak og e-cigaretter og fører tilsyn med tatovører og solcentre.

For Lægemiddelstyrelsen fører vi tilsyn med salg af håndkøbsmedicin, for Søfartsstyrelsen kontrollerer vi fritidsfartøjer, og for Energistyrelsen kontrollerer vi energimærkning på for eksempel hårde hvidevarer og tv.

Vi er med andre ord eksperter i tilsyn. Tilsyn er godt. Tilsyn er nødvendige. Men går vi sammen i staten, kan vi gøre det endnu bedre.

Det er bare at komme i gang

Vi kan føre tilsyn på en smartere og billigere facon ved at dele relevante data og værktøjer. Hvis vi på tværs af statslige institutioner bliver bedre til at udnytte den høje digitaliseringsgrad i Danmark, kan vi forstyrre de mange lovlydige virksomheder mindre - og rette indsatserne mod de virksomheder, der bryder reglerne.

Data gør det med andre ord muligt at skære tilsynsopgaven til, så vi ved, hvor vi skal bruge samfundets ressourcer på ekstra hjælp og vejledning, og hvor de har helt styr på at overholde krav og regler til gavn for os alle.

Lone Saaby
Direktør, Sikkerhedsstyrelsen

Vi letter virksomhedernes administrative byrder og øger derved deres konkurrenceevne. Vi sparer kilometer og CO2-udledning, ja der er i vores øjne ikke mange undskyldninger for ikke bare at komme i gang.

Tag for eksempel en virksomhed, der producerer væske til e-cigaretter. Skattestyrelsen, Miljøstyrelsen, Arbejdstilsynet og Sikkerhedsstyrelsen og sikkert flere andre myndigheder har alle tilsynsopgaver med virksomheden.

Hvad hvis vi blev bedre til at dele data og værktøjer – og måske endda udvidede vores samarbejde til at kunne køre tilsyn sammen eller for hinanden? For eksempel har vores tilsynsførende allerede i dag en ipad med ud til virksomhederne, der ”real time” fører dem igennem spørgsmålene, som de skal undersøge – og vi kan straksafgøre de nemme sager.

Vi kalder vores ipad-værktøj Spot. Vi kunne med fordel stille værktøjet til rådighed for andre myndigheder eller måske endda udføre flere tilsyn, når vi alligevel er i virksomhederne og indsamle sagsdata for andre myndigheder. I andre situationer og en anden gang kunne dataene gå den anden vej.

Data gør muligt at skære tilsynsopgaven til

Maskinlæring og kunstig intelligens kan derudover allerede nu eller inden længe afgøre, hvor vi først og fremmest skal lægge vores tilsynskræfter, og hvor vi skal folde den røde løber ud for virksomhederne.

Data gør det med andre ord muligt at skære tilsynsopgaven til, så vi ved, hvor vi skal bruge samfundets ressourcer på ekstra hjælp og vejledning, og hvor de har helt styr på at overholde krav og regler til gavn for os alle. Det vil øge samfundsværdien og styrke retssikkerheden for virksomhederne.

Dette er en invitation til, at vi på tværs af ministeriers ressortområder - på tværs af styrelser – intensiverer samarbejdet om at dele relevant data og værktøjer, som gør det muligt at forstyrre de lovlydige virksomheder mindre og rette indsatserne mod de virksomheder, der bryder reglerne.

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00