Venstre vil ændre på konstruktion af udvalget, der kontrollerer FE og PET

Står det til Venstres Preben Bang Henriksen, er det ikke nok at udvide Folketingets kontroludvalg. Hele konstruktionen af udvalget skal under lup. Ekspert mener, at en udvidelse vil have lille reel effekt, men kan have symbolsk betydning.

Det er ikke nok at udvide Folketingets udvalg vedrørende efterretningstjenesterne, mener Preben Bang Henriksen (V).  
Det er ikke nok at udvide Folketingets udvalg vedrørende efterretningstjenesterne, mener Preben Bang Henriksen (V).  Foto: Claus Bech/Ritzau Scanpix
Magnus Garde-Strandberg

Om man er fem, syv eller flere medlemmer i Folketingets kontroludvalg med efterretningstjenesterne er underordnet for Venstres retsordfører Preben Bang Henriksen (V), der også er medlem af udvalget.

Han vil have hele udvalget til eftersyn.

"For mig at se, er antallet af medlemmer det mindste problem, i den lovgivning vi har. Jeg mener hele konstruktionen af udvalget bør ændres," siger han.

Kommentaren kommer efter Liberal Alliance og SF fredag meldte ud, at man vil lave om på antallet af medlemmer i det såkaldte udvalg vedrørende efterretningstjenesterne. Med den nuværende mandatfordeling i Folketinget sidder de tre regeringspartier Socialdemokratiet, Venstre og Moderaterne nemlig på tre af de fem pladser i udvalget.

Liberal Alliance vil udvide antallet af medlemmer til syv, mens SF mener, at alle Folketingets nuværende 12 partier bør sidde i udvalget. 

Læs også

Udvalget har til opgave at føre tilsyn med både Forsvarets Efterretningstjeneste (FE) og Politiets Efterretningstjeneste (PET). Det består af et folketingsmedlem fra de fem største Folketingspartier, og medlemmerne er underlagt streng tavshedspligt.

At flere vil blive bekendte med store hemmeligheder, hvis medlemsantallet øges, har Preben Bang Henriksen sine betænkeligheder ved.

"Det er tophemmelige ting som drøftes i udvalget, og jo flere der bliver lukket ind under dybeste tavshedspligt, desto større er risikoen for at noget siver ud," påpeger han.

Sammensætning har lille betydning

Preben Bang Henriksen forklarer, at udvalgets sammensætning har mindre betydning. I stedet peger han på to centrale problemer for konstruktionen af udvalget.

Det første er, at de oplysninger som kontroludvalget skal kontrollere, stammer fra dem de skal kontrollere - altså FE eller PET. 

Det næste er, hvis man finder noget, som er kritisabelt eller kriminelt. Her er der, ifølge Preben Bang Henriksen, ikke meget at stille op, da medlemmerne er underlagt en så omfattende tavshedspligt, at de ikke kan videregive informationerne til resten af deres parti, partiledere eller pressen.

"Det er der, problemet ligger. Det ligger såmænd ikke i, om vi er fem eller syv mand," siger han.

Ekspert enig

Den udlægning bakker Pernille Boye Koch, der er forskningschef på Institut for Menneskerettigheder, op om. Hun mener, at der er nogle strukturelle udfordringer, ved den måde udvalget fungerer på.

"Hvis man sammenligner med andre lande, så er magtbeføjelserne og mandatet for det her udvalg ekstremt begrænset – det har altså karakter af et udvalg, hvor man kan få nogle informationer og ikke har en egentlig kontrolfunktion," siger hun.

Derudover stiller hun sig tvivlende over for effekten af en udvidelse.     

"Det vil have en symbolsk betydning at udvide udvalget, og jeg synes også, det er vigtigt ud fra principielle demokratiske perspektiver, at alle partier får samme indsigt. Men den reelle effekt vil jeg vurdere være begrænset," understreger hun.

Ifølge Preben Bang Henriksen arbejder man i Justitsministeriet på en revision om lovgivningen for efterretningstjenesterne, som forventes at komme det kommende år. Her kommer man til at kigge på kontroludvalget og dets sammensætning.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Preben Bang Henriksen

MF (V), advokat (H)
cand.jur. (Aarhus Uni. 1979)

Pernille Boye Koch

Forskningschef, Institut for Menneskerettigheder
cand.jur. (Københavns. Uni. 1997), ph.d (Københavns Uni. 2003)

0:000:00